Category

Pregnancy

Category

Baru-baru ni, ada seorang follower Noorul yang juga ada anak syurga, mesej Noorul tanya tentang cara nak stopkan susu. Dia sedang pantang tanpa bayi, sama macam Noorul dua tahun lepas. Noorul sangat faham situasi yang dialami oleh ibu ini. Susu badan banyak tapi tiada bayi yang memanfaatkan..

Sedih tu memang sedih, ibu mana yang tak sedih. Tapi cuba jangan fikir sangat takut murung pula bila emosi kurang stabil. Sepanjang berpantang tanpa bayi, Noorul cuba sentiasa fikir positif walaupun kadang-kadang ada juga menangis especially lagi bila dukung anak buah Noorul yang baru berusia sebulan, lebih kurang dengan baya anak syurga Noorul.. teringat pada wildan Mohd Salahuddin.

Cuma itulah, masa pantang tanpa bayi tu susu badan Noorul agak banyak. Pening cari cara macam mana nak stopkan susu. Masa tu mula lah macam-macam tips orang kongsi suruh buat cara itu cari ini. Noorul pun cuba satu persatu, apa salahnya kan mungkin ada yang berkesan pada kita.

Pertama sekali Noorul cuba cara tradisional iaitu letak kelopak kobis dan tekap pada payudara. Noorul rasa cara ni menjadi sebab susu berjaya stop. Tapi malangnya susu tak berhenti sepenuhnya dan Noorul masih rasa sakit dan berdenyut. Mungkin kobis tak cukup atau Noorul salah letak ke Noorul pun tak sure.

Cara kedua, Noorul minta tukang urut (pantang lady) untuk urut bahagian breast. Rasa lega sekejap tapi few days lepas tu rasa sakit datang semula. Rupa-rupanya baru Noorul baru tau sebenarnya urutan tu hanya untuk melegakan urat yang tegang / bengkak dan untuk melancarkan saluran susu yang tersumbat. Baby still kena hisap untuk ‘sedut keluar’ susu yang tersumbat tapi kalau baby tak ada, macam mana? 🙁

Cukuplah dua cara tu je yang Noorul cuba sebelum Noorul ambil keputusan sendiri untuk jumpa doktor. Tak tahan! Walaupun tak bengkak teruk tapi still tak rasa selesa. So Noorul ke DEMC (sekarang Avisena Specialist Hospital) dan doktor cadangkan untuk ambil pil Bromocriptine. Syukur, settle semua masalah! Dalam masa seminggu lebih susu dah berhenti sepenuhnya. Pil dalam botol pun masih berbaki tak sempat habis semua. Tapi Noorul still kena berhati-hati dalam bab pemakanan, jaga dari makan makanan yang akan banyakkan susu contohnya lobak putih, oats, kurma, dan semua jenis halba.

So mommies.. kalau betul nak stopkan susu, paling penting jangan pam keluar sebab itu akan menggalakkan lagi pengeluaran susu. Dia macam satu cycle, bila kita pam susu, breast akan mengeluarkan hormon prolaktin yang akan merangsang kilang susu untuk menghasilkan lebih banyak susu (meet supply and demand). So bayi akan hisap, dan kilang susu akan sentiasa keluarkan susu lagi dan lagi. Lainlah kalau ada baby untuk memanfaatkan susu kita, barulah kita boleh buat cara ni *sad but true.

Bila tulis tentang bengkak susu ni, Noorul teringat yang Noorul pernah terkena bengkak susu yang teruk sampai dua kali, iaitu masa berpantang anak kedua dan masa balik kampung yang berjam-jam lamanya. Sangat seksa sampai Noorul menangis tahan sakit. Rasa dia sangat ngilu, p*ting rasa macam dihiris-hiris Allahuuu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haritu balik Kelantan, seharian tahan sakit sebab bengkak susu. 8-9 jam perjalanan dalam kereta, dapat bf sebelah je sebab sebelah lagi Zyad refused bila terlampau kenyang. Mana taknya duduk dalam carseat berjam-jam sambil makan roti, biskut, snacks sampai dia kenyang taknak menyusu haha 💆🏻‍♀️ Siapa yang pernah kena, tau betapa sakitnya bengkak susu ni keras macam batu, nak bangun sakit, nak mengiring sakit, nak bf lagi lah sakit. Super sensitif. Sebelum ni masa berpantang dah pernah kena sekali, tak sangka Zyad dah umur setahun kena lagi sekali. Sampai je Kelantan, cuba tuam, cuba pakai sikat, lalukan bawah air suam sambil marmet, tapi lambat nak surut terus call tukang urut. Tahan la sakit selama 1 jam mengurut tapi lepas tu legaaa sangat. Then kena sentiasa bf sampai bengkak tu betul-betul surut. Memang trauma, lepas ni memang kena lebih aware & bf / keluarkan susu ikut time 🍼 Noorul pernah dengar worst case scenario ada yang sampai kena operate. Hopefully taklah sampai macam tu. Kalau ada tanda nak #bengkaksusu tu cepat-cepat tuam atau urut k. Dan jangan lupa bagi susu on time walaupun sakit tapi tahan je sikit walaupun rasa macam kena hiris-hiris! #NoorulShares #bfjourney

A post shared by Noorul Hidayah (@noorulhidayah_) on

 

Nasihat Noorul, bila dah ada tanda bengkak susu janganlah sesekali melambat-lambatkan dari cari jalan penyelesaian. Boleh jadi demam, terkena jangkitan mastitis, atau paling worst bila dah sampai bernanah doktor kena operate dan buang nanah tu. Seram!

Noorul juga ada kongsikan pengalaman dan tips jika terkena bengkak susu dalam blog lepas, boleh rujuk sini : https://simplynoorul.com/breastfeeding-journey-pengalaman-bengkak-susu-milk-blister/

Bagi ibu yang nak stopkan penyusuan badan sebab anak dah cukup 2 tahun, mungkin boleh try cara Noorul ni juga. Dengan pengambilan pil Bromocriptine, inshaAllah masalah akan cepat selesai.

Good luck ❤ Doakan Noorul berjaya susukan anak hingga cukup dua tahun ya!

 

Hi dan Assalamualaikum semua. Dalam post kali ni Noorul nak share khas buat para suami yang tak sure nak buat apa bila isteri tengah sakit nak bersalin nanti. Saja Noorul nak share sebab tiba-tiba teringat masa bersalinkan anak syurga dua tahun lepas. Masa tu kandungan baru 8 bulan tiba-tiba Noorul rasa sakit contraction terus berkejar ke hospital. Suami paling panik, mana taknya ni kandungan yang pertama, tak bersedia apa-apa dan tak expect Noorul nak bersalin petang tu jugak.

Biasalah first time father kan, suami mana tak panik. Kecuali awal-awal dah prepare mentally dan emotionally, inshaAllah, kita takkan panik.

Jangan risau, kat sini Noorul nak share beberapa tips berdasarkan pengalaman ;

1) Perkara pertama bila kandungan isteri masuk 3rd trimester

Bila isteri dah masuk 3rd trimester, letak siap-siap beg baby dan keperluan isteri dalam kereta. Tak payah keluarkan langsung biar je dalam kereta supaya tak kelam-kabut bila isteri dah sakit contraction. Lagipun kita tak tau bila isteri nak sakit, mungkin masa tengah jalan-jalan kat mall atau kat tempat kerja. So boleh terus ke hospital bila beg semua dah siap letak dalam kereta.

2) Buku pink (buku baby) kena bawa sentiasa!

Ingatkan isteri untuk bawa buku pink (buku baby) kemana-mana. Buku baby sangat penting untuk check condition ibu dan anak bila nak bersalin nanti. Macam Noorul dulu nak bersalinkan anak syurga, nurse taktau yang anak Noorul ada special condition dan Noorul kemungkinan tak boleh bersalin normal (Noorul ada cerita dalam blog lepas). So bila Noorul tunjuk buku pink tu baru nurse faham tak payah kita nak explain further. InshaAllah semuanya akan jadi mudah lepas tu.

3) Sediakan makanan untuk tenaga isteri bersalin

Suami jangan lupa sediakan air untuk minum dan roti / kurma untuk tenaga isteri nak meneran. Kita tak tahu waktu bila isteri nak bersalin mungkin waktu malam atau awal pagi. Kalau awal pagi macam Noorul dulu, nak dapatkan makanan tu susah. Kedai runcit tak bukak kecuali kedai mamak atau 7E. Selepas bersalin nanti pun, confirm isteri akan lapar dan dahaga bila dah gunakan tenaga sehabisnya untuk meneran.

Cadangan Noorul belikan makanan yang boleh beri tenaga yang banyak contohnya kurma, air milo, biskut oats atau roti.

4) Apa perlu buat bila isteri keluar tanda / mula sakit contraction

Jangan lengah, cepat-cepat bawa isteri ke hospital. Bila dah sampai nanti kalau isteri masih boleh tahan sakit contraction, minta isteri duduk dulu dekat lobby sementara suami cari parking. Kalau isteri dah tak boleh tahan sakit (macam Noorul dulu sampai hospital je dah 7cm), papah isteri ke kaunter pendaftaran dan inform nurse yang sakit isteri makin kerap. Biarkan nurse tolong settlekan yang lain-lain, lepas tu baru suami boleh cari parking.

Oh ya, buku pink bagi isteri pegang ok. Yang lain macam beg baby tu biar suami angkat kemudian.

p/s : Sementara nurse check isteri (check bukaan dan lain-lain), suami duduk je kat ruang menunggu di luar. Jangan keluar ke mana-mana, kalau boleh stay dekat je dengan isteri. Kalau perlu register bilik wad, inform isteri dulu supaya isteri tau suami dekat mana.

5) Bila sakit contraction isteri semakin kerap

Masa ni boleh kata saat paling sakit untuk ditanggung isteri. Perut rasa macam ditarik-tarik, menjerut dan memulas-mulas, orang kata sakit antara hidup dan mati. Masa ni isteri mula tak boleh duduk diam, mata terpejam sentiasa tahan sakit. Bila tengok isteri macam tu suami boleh kurangkan sakit isteri dengan urut bahagian belakang (especially tulang punggung) dan usap perut isteri sambil baca yaasin atau zikir. Peranan suami sangat penting waktu ni, suamilah kekuatan dan semangat untuk si isteri.

Jangan fikirkan perasaan takut sendiri, tapi cuba selami perasaan takut seorang isteri ya 😉

6) Bila isteri dah bersedia untuk meneran

Ingatkan isteri untuk follow cara meneran dan breathing technique dengan betul. Walaupun sebelum ni isteri dah masuk kelas ibu mengandung @ kelas antenatal, tapi kadang-kadang tak ingat apa bila dah terlampau sakit nak bersalin tu (pengalaman sendiri haha). Sebab tu penting juga untuk suami join sekali kelas antenatal, supaya boleh bantu wife untuk manage sakit contraction dan deliver bayi dengan selamat. InshaAllah.

Sentiasa ingatkan isteri juga untuk baca zikir nabi Yunus untuk memudahkan proses bersalin.

” Laailahailaanta subhanainni kuntum minazzalimin”

(Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim.)

 

7) Jangan panik!

Paling penting untuk si suami, jangan panik! Bimbinglah dan support isteri, genggam tangannya dan bisikkan kata-kata semangat.

Noorul ingat lagi masa bersalinkan anak kedua Zyad Al-Fateh, doktor terpaksa guna vacuum sebab kepala baby tersangkut dan Noorul susah nak teran keluar. Banyak guna tenaga (kebetulan Noorul tak sempat makan sebelum tu) so Noorul jadi penat sangat dan give up, baby pun masih tak nak keluar-keluar lagi! Suami lah yang pujuk dan beri Noorul kekuatan.

“Jangan angkat punggung! Teran sambil angkat kepala dagu ke dada..”

“Ikut nafas saya, tarik.. hembus..”

“Ok dah nampak kepala! Teran lagi sikit je lagi..”

“1..2..3..Push!!”

Bergegar bilik. Boleh kata dialah cheerleader suara paling kuat dalam bilik bersalin tu. Haha.

Terima kasih suamiku sebab beri kekuatan dan semangat pada Noorul untuk lahirkan anak kita dengan selamat.

***

Selepas discharge dari Hospital Andorra, May 2019

Noorul harap pengalaman ni dapat bantu para suami di luar sana untuk lebih bersedia dalam memberi sokongan kepada para bakal ibu. Nasihat tambahan Noorul, banyakkan bersabar dalam menghadapi situasi penting ini & cuba untuk mudahkan urusan isteri kerana proses ini juga melibatkan nyawa, sakitnya hanya isteri yang rasa dan tahu. Berikan mereka yang terbaik dan termampu, inshaAllah para suami juga akan dipermudahkan urusan.

Salam sayang,

Few months before Noorul ada share blogpost tentang List Keperluan Baby Newborn apa yang patut dibeli untuk baby yang bakal lahir. Lepas anak dah besar dan dah masuk setahun, baru Noorul sedar ada beberapa benda yang sebenarnya tak perlu dibeli awal-awal masa mengandung tu. Ada yang tak terusik langsung pun apa yang dah beli tu sampai sekarang. Biasalah masa shopping kita excited terlebih, nak sambut baby baru katakan hehe. Takpe, as parents kita sentiasa belajar dan buat silap, that’s why Noorul nak share dengan korang supaya boleh rancang apa yang patut dan tak patut dibeli untuk elak dari membazir.

1. Pakaian Untuk Bayi

Pakaian tidur dan harian cukuplah sekadar 4-5 helai each, sebab baby ulang-ulang pakai je setiap hari. Anak pun akan cepat besar dalam masa sebulan dah tak muat. Lagipun, boleh shopping lagi yang baru kemudian hari in case baju anak tak cukup. Lagi satu kebanyakan orang kita suka hadiahkan set baju untuk baby newborn, so tak perlu lah kita beli banyak-banyak.

2. Barut

Barut baby Noorul beli banyak haritu dalam 8-9 helai. Lagi banyak dari baju tidur dia haha apakah. Beli sebab corak dia comel je. Selalunya baby pakai barut ni lepas mandi dan waktu tidur untuk elak perut kembung, so sehari 2 barut je dia akan guna. Jadi buat apa nak beli banyak-banyak kan. Kecuali baby berak atau kencing terkena barut, barulah kena tukar selalu. Masa anak dah 4 bulan macam tu dah stop pakai dan barut tu semua simpan dalam kotak.

3. Bedung a.k.a Baby Swaddle

Bedung ni beli banyak pun takpe sebab banyak kegunaan. Bukan pakai untuk bedung baby je, tapi untuk buat alas tempat tidur, pelindung stroller, selimut atau tuala pun boleh. Bila banyak kali pakai dan basuh ni kadang-kadang kain akan jadi berbulu, jadi belilah banyak terus ok haha.

Anak Noorul walaupun dah besar, kadang-kadang Noorul pakaikan dia bedung jugak sebab dia ada mild eczema dan selalu garu badan dia waktu tidur. Tapi dah besar ni payah sikit dia dah pandai loloskan badan dia haha.

4. Mittens, Booties, Wash Cloth

Mittens & booties cukup beli 4-5 pasang je. Wash cloth / sapu tangan beli la banyak sebab banyak kegunaan dan cepat kotor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noorul Hidayah (@noorulhidayah_)

 

Noorul paling banyak pakai untuk lap muntah (memang busuk kena terus tukar baru), lap air liur (especially bila dia nak tumbuh gigi tu), jadikan pelindung muka masa jalan tengah panas etc. Beli bebanyak sebab semua corak dia comel-comel eee geram.

5. Diapers / Lampin Sangat Penting

Bagi Noorul, diapers ni beli satu pek dulu cukup untuk test sama ada sesuai tak dengan kulit anak kita. Noorul ada pengalaman beli diapers jenama X, diapers tu buat kulit anak cepat gatal-gatal dan naik rashes. Diapers jenama Y pulak cepat bocor dan bila anak kencing memang kuat bau dia maybe sebab diapers tu jenis nipis. Sampailah Noorul jumpa jenama yang paling sesuai untuk Zyad barulah Noorul stick to that brand sampailah sekarang. Tapi lampin ni depends pada anak masing-masing mungkin apa yang anak Noorul pakai tak sesuai dengan baby lain. Boleh cuba-cuba dulu. Sekarang pun kalau buat checkup kat hospital swasta atau pergi baby fair, kadang-kadang dia akan bagi free sample diapers. Bolehlah test dulu pada baby sebelum beli untuk buat stok banyak-banyak nanti.

6. Baby Wipes

Baby wipes ni sila lah beli lah banyakkkkk. Noorul beli bukan untuk lap punggung baby sebab selalunya akan cuci pakai air lebih bersih dan suci. Mostly Noorul akan pakai untuk lap muntah baby yang terkena kat baju, lap mulut baby lepas menyusu atau lap mainan. Sebolehnya beli baby wipes yang peket kecik supaya senang nak bawa masuk dalam handbag.

7. Tempat Mandi

Besen mandi yang jenis bathtub tu worth it untuk beli, sangat memudahkan korang untuk mandikan baby. Beli siap dengan alas tempat mandi dia. Tapi Noorul jarang pakai sebab lama-lama dah expert mandikan anak sambil pegang sendiri hehe.

8. Changing Table

Bagi Noorul, changing table pun worth it untuk dibeli walaupun ada yang cakap ‘alahh anak pakai kejap je lepas tu tukar baju pakai diapers semua atas katil je’. Entahlah, sampai sekarang anak Noorul susah betul nak tukar lampin atas katil asyik nak bergolek je. Kalau atas changing table dia akan behave sikit. Lagipun lagi mudah kalau tukar atas changing table yang tinggi sama level dengan badan kita, tak sakit badan bila tunduk lama-lama. Tukar lampin dan pakaikan dia baju mau setengah jam. Kena bersilat-bergelut-berpeluh baru settle semua percayalah.

9. Changing Mat

Dalam post lepas Noorul tulis beli 2 helai dah cukup kan. Ok yang ni kena beli at least 3-4 helai lah. Banyak kejadian tak yang di ingini berlaku macam baby boy sengaja pancut lepas mandi atau changing mat kotor terkena tahi haha. So beli 2 helai definitely tak cukup.

10. Nursing / Feeding

Masa kat baby fair, Noorul beli banyak set botol baby, breast pump, breast pad, breast milk storage. Tapi hanya beberapa je yang Noorul guna dan selebihnya hanya simpan dalam kotak. Contohnya macam breast pad tu, Noorul beli banyak sebab tujuannya nak tekap pada sebelah breast yang tak diguna masa menyusu anak. Tekap untuk elak susu melimpah dari basah terkena baju. Untuk awal-awal tu ada lah juga pakai tapi boleh dikira dengan jari, sebab mostly Noorul akan kumpul susu pakai milk collector. So dah tak pakai dah breast pad tu simpan je dalam kotak.

Contoh satu lagi macam botol baby tu, Noorul beli dalam 3-4 jenis tapi hanya satu je yang Zyad pakai, tu pun pakai untuk beberapa bulan je. Sebab dia lebih prefer breastfeed dan taknak minum susu direct dari botol. So dah membazir beli botol kat situ. Nasihat Noorul, kalau nak beli, beli sikit-sikit dulu ok.

Nursing bra pulak ada bermacam jenis. Ada yang jenis klip, jenis hook, jenis selak. Pening kita nak beli yang mana satu. Tapi lama kelamaan, bra biasa yang kita pakai hari-hari tu jugak yang dipakai. Bila anak nak breastfeed, Noorul angkat je bra tu selak naik atas lagi senang. Nak hook, nak klip, lagi ambil banyak masa sebab kena menggagau nak cari butang penyambung klip tu kat mana wuwuu. Mana nak nampak kalau benda tu dalam baju.

11. Baby Carrier, Stroller, Car Seat

Sila lah jangan beli dulu, kecuali car seat sebab car seat tu sangat penting lepas baby keluar dari hospital dah terus kena letak dalam tu. Tapi yang lain-lain boleh hold dulu, tunggu habis pantang dan badan kita pun dah kuat, barulah boleh keluar shopping dengan husband dan baby untuk cari baby carrier atau stroller yang sesuai. Lagi best sebab boleh test dulu letak anak dalam tu, tengok anak kita selesa ke tak. Lagipun baby gear ni agak mahal, so boleh kumpul duit dulu dan tak perlu beli awal-awal. Takut nanti salah beli sayang duit dah terbang~

12. Tempat Tidur, Tilam, Baby Cot

Ok ni wajib beli, salah satu benda penting yang wajib ada dalam list. Baby cot tu kalau nak pakai lama, beli yang tinggi sikit bila anak pijak dia tak boleh panjat keluar. Noorul ada pengalaman dalam blog post yang lepas, anak Noorul panjat keluar dari baby cot dia sampai berdarah hidung dan kena xray masuk hospital. So pleaseee fikir yang terbaik untuk anak kita ok.

13. Set Berpantang Buat Para Ibu

Sebelum ni Noorul ada buat review set berpantang Nona Roguy, memang best dan very recommended. Ada yang tanya Noorul bila start boleh pakai set berpantang ni? Boleh pakai terus lepas bersalin atau tunggu 2-3 hari lepas tu? Untuk set berpantang ni, Noorul suggest terus pakai lepas bersalin sebab masa tu badan kita lemah sangat-sangat. So nak kena pakai minyak untuk urut, minum air herba untuk tenaga dalaman etc. Beli siap-siap supaya tak kelam kabut kemudian hari.

So Noorul rasa cukuplah apa yang Noorul kongsikan setakat ni. Nasihat Noorul beli lah yang mana wajib dulu sebab yang lain-lain tu boleh beli kemudian. Tambah lagi bila baby baru lahir orang suka bagi hadiah macam-macam. Takut barang yang kita dah beli tak terpakai akhirnya. Buat masa sekarang, boleh je list down siap-siap apa yang patut dibeli sekarang dan kemudian. Then buat research sikit-sikit mana satu yang nak dibeli. Untuk pilih car seat, Noorul ada kongsi tips boleh rujuk blogpost 7 Tips Mudah Beli Car Seat untuk Anak.

Noorul harap post ni dapat beri sedikit idea dan banyak manfaat pada parents di luar sana dalam membeli keperluan baby newborn.

Good luck! ❤️

Alhamdulillah Noorul diberi peluang untuk join Antenatal Class Andorra pada 10 March 2019 haritu. Walaupun ni kelahiran yang kedua dan Noorul dah ada pengalaman bersalin sebelum ni, tapi Noorul tetap nak join sebab kali ni Noorul nak betul-betul bersedia dan nak tau cara yang betul. Sebelum ni Noorul tak ready sebab terlalu fokus kat baby syurga Noorul yang masa tu ada condition Bladder Obstruction Outlet. So sepanjang pregnancy tu Noorul tak fokus pun kat diri sendiri dan akibatnya masa bersalin tu Noorul tear banyak!

Teringat masa tu Noorul kena marah dengan nurse sebab teran cara salah. Sambil kena jahit, sambil dia bebel, “haa tulah tadi dah suruh jangan teran lagi kau teran jugak. Kan dah koyak.” Oh myyy! Terus pregnant kali ni Noorul berazam nak gali ilmu bebanyak supaya pengalaman lepas tak berulang. Walaupun dah beli buku birthing tapi tetap tak sama dengan macam kita attend kelas. Noorul bersyukur sebab Andorra ada buat kelas antenatal, so apa lagi terus Noorul book cecepat sebab takut penuh!

Kenapa kelas antenatal penting?

Selain sebab di atas, kelas antenatal penting untuk kita tahu persediaan sebelum, semasa dan selepas bersalin. Setiap pengalaman berbeza dan setiap kelahiran pun berbeza. So dengan ilmu yang ada kita akan lebih confident dan relaks. 

Untuk kelas ni penting jugak ya untuk kita heret ajak suami sekali join, supaya suami lebih memahami dan boleh beri moral support pada isteri yang nak bersalin nanti. Apa-apa suami boleh standby, tahu expectation yang bakal dihadapi so taklah blur je dalam labour room silap-silap ada suami yang pengsan haha. 

Topik apa yang di ajar dalam kelas?

Haa sebelum tu nak bagitau yang dalam kelas antenatal ni bukan new parents je tau tapi ada juga ada parents yang bakal lahirkan anak ketiga, keempat. Sebab pregnancy gap jauh so masing-masing dah lupa cara nak bersalin dengan betul. Yelah bila anak bongsu dah 7 tahun mana ingat dah teknik semua tu kan. So takyah segan if awak bukan new mom sekalipun, lagi seronok bila boleh share sekali experience kat parents lain tau 🙂

First topic, sharing tentang cara parenting yang betul untuk anak dari kecil sampai remaja. Topik ni more to counselling, macam mana cara ibubapa nak didik anak mengikut usia. If anak 1 tahun, nak ajar dia macam mana dan kalau anak dah remaja pulak macam mana. Topic ni quite useful walaupun Noorul rasa macam lambat lagi sebab baby pun tak keluar lagi, tapi bagus juga if kita didedahkan ilmu ni dari awal. Lagipun ada jugak parents yang join kelas ni anak dia dah besar kan. Tapi speaker hanya cerita secara surface je sebab masa yang di beri hanya 1 hour. 

Next, topik berkaitan penyusuan. Topik ni antara yang paling ditunggu-tunggu sebab Noorul memang berazam nak breastfeed sampai cukup 2 tahun. Ilmu ni bukan untuk ibu je tapi bapa juga wajib tahu, at least suami boleh faham kenapa susu ibu sangat penting dan supaya dia lebih faham cabaran serta penat lelah ibu yang sanggup menyusu badan. Rupanya bukan senang nak breastfeed, kadang-kadang boleh bengkak susu, nipple melecet, susu tak keluar, so masa ni lah sokongan si suami sangat diperlukan. Alhamdulilah, Noorul cukup puas hati dengan semua info yang di kongsi. Speaker pun friendly, so kita rasa seronok je dan tak mengantuk dalam kelas. 

Then, ada sedikit sharing tentang Stemcell Cryocord dan kenapa ia penting untuk life investment kita. Banyak benefit dari uri (placenta) yang kita tak tahu, rupanya cell dari uri sebenarnya boleh sembuhkan banyak penyakit seperti leukaemia, osteopetrosis dan banyak penyakit keturunan yang lain. So rugi lah kalau kita tak take advantage kan. For more info boleh terus ke website Cryocord 🙂 

Best pulak pakai wedges Reana from Madre ni 🙂

Petang tu lepas lunch dan solat, sambung topik berkaitan preparation for labour class oleh Madam Jennifer Hor. Yang ni lebih kurang macam pain management, macam mana nak handle sakit bersalin, macam mana nak bersalin tanpa koyak, teknik meneran dengan betul, cara kawal pernafasan masa contraction, dan banyak lagi. Kelas ni paling lama sebab ada sesi praktikal sekali. Oh ya lupa nak cakap dalam kelas ni kena bawa yoga mat dan bantal sekali tau! 

Sambil buka lagu piano as background music, masing-masing kena senyap sambil tutup mata. Hanya dengar suara Madam Jennifer bercakap sambil suruh hayati dan ikut arahan, bila masa perlu tarik nafas dan bila masa kena hembus. Sesekali Madam suruh suami cubit isteri kuat-kuat supaya bila dah sakit macam tu masa bersalin nanti, ha tau lah nak kawal pernafasan macam mana. Paling kureng asam, suami sengaja cubit kuat macam nak balas dendam sebab dia kata kita degil selama ni. Ceh. 

Tapi itu yang bagusnya kelas praktikal ni, untuk tunjuk situasi sebenar dalam labour room nanti. Kita pun akan lebih bersedia dan tau apa nak buat. Since sakit bersalin ni berbeza, so teknik pernafasan pun berbeza contoh sakit masa contraction kita kena tarik nafas panjang kemudian hembus sikit-sikit dan laju. Masa dah nak bersalin, kena tarik nafas dan hembus perlahan-lahan sambil pejam mata dan dagu dirapatkan ke leher. 

Berbeza kan?

Last sekali, sebelum habis antenatal class ada sesi lucky draw. Hadiah pun boleh tahan jugak ada yang menang stroller dan pakej berpantang full. Tapi bukan rezeki Noorul nak menang masa tu but it’s okay ilmu yang dapat harini bukan calang-calang!

So berbaloi tak kelas antenatal by Andorra ni dan apa yang bestnya? 

Haa berbaloi lah sebab fees hanya RM100 sahaja per couple, manakala non-patient RM200. Bukan je kita akan dapat ilmu yang paling berharga, tapi juga dapat rasa experience dan layanan first oleh staff Andorra.  Paling best siap dapat rasa makanan dari team MasterChef Zubir heheee. 

Terasa meleleh air liur bila tengok gambar ni. Teringat makanan dia yang super sedap. Kalaulah ada bekas tupperware masa tu…

So lepas dah join kelas ni, berguna tak waktu bersalin nanti?

Yes sangat berbaloi! Sangat berbeza ya bila kita dah ada ilmu dan tau teknik. Compared to my previous pregnancy, Noorul blur taktau nak buat apa dan kesudahannya tear banyak. This time Noorul lebih relaks dan alhamdulillah tak ada koyak cuma kena gunting sikit sebab baby kena vacuum. Situasi dalam labour room tu je yang hectic sikit sebab baby degil taknak keluar haha. 

Kalau nak baca kisah pengalaman bersalin Noorul boleh klik link ni okay 🙂

Pesanan Noorul buat para parents especially suami, sentiasa lah ada di sisi isteri masa isteri tengah sakit bertarung nyawa. Suamilah insan yang paling penting dan percayalah, sokongan suami sangat diperlukan bila isteri tengah sakit separuh mati. Apa-apa pun, hargailah pengorbanan isteri yang sanggup membawa zuriat dan keturunan, kerana ianya sangat tidak ternilai. 

To my husband ; thank you for always being there with me for the whole pregnancy and labour. Terima kasih juga sebab bagi peluang untuk join kelas antenatal Andorra dan bersalin dekat sini. Kalau macam ni lah setiap tahun boleh beranak untuk awak! 

Assalamualaikum semua!

Seronok rasa bila husband approve untuk Noorul bersalin kat Andorra Women and Children Hospital kali ni. Kenapa kami pilih hospital ni untuk bersalin, disebabkan pengalaman Noorul yang lepas juga. Sebelum ni Noorul bersalin kat hospital government, which is good but still ada few things yang Noorul rasa takkan dapat kalau pilih private. Contohnya dekat Andorra, aurat kita confirm akan terjaga sebab doktor dan nurse semuanya perempuan since hospital ni Islamic-friendly. Dan kalau nak rasa pengalaman mewah macam kat hotel 5 bintang, Andorra lah pilihan yang paling tepat untuk bersalin. Thank you husband sebab layan permintaan wifey hehe.

So masa hari kejadian Noorul kena admit bersalin tu, Noorul dan husband terus ke bahagian emergency belakang bangunan sebab masa tu dah pukul 3 pagi. Bila Noorul cakap dah ada tanda turun air ketuban, terus staff nurse suruh masuk dalam bilik khas untuk ambik sample air ketuban dan check bukaan. Tapi macam yang Noorul cerita dalam post lepas, air yang turun tu rupa-rupanya bukan air ketuban tapi vaginal discharge biasa je. Sebabnya bila ambik sample, air tu tak bertukar jadi biru atau hijau bila campur dengan cecair chemical.

Tapi since bukaan Noorul dah 3cm, nurse suruh standy terus kat labour room sebab bila-bila masa dah boleh beranak. Nasib baik masa tu dah mentally and physically ready, so tak rasa cuak sangat bila tiba-tiba kena admit masuk LR.

Dan alhamdulillah, dengan izin Allah pada 6.33 pagi lahirlah baby boy si mata sepet lagi comel bernama Zyad Al-Fateh (full story boleh baca kat sini).

Noorul bersyukur sebab dapat doktor dan nurse yang very supportive. Pengalaman bersalin kali ni memang berbeza dari tahun lepas. Especially masa tengah meneran tu tiba-tiba doktor detect baby terbelit tali pusat, siap dah terb*rak dalam perut. Patut pun bila dah 10cm baby taknak turun-turun. Suspen betul! Kelam kabut suasana dalam labour room tu lagi sikit nak kena emergency ceaser. Semuanya berlaku dengan pantas. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan dengan izin Allah.

Yang bestnya masa bersalin tu suami boleh teman siap rekod video, cuma doktor tak bagi directly ambik video kat area ‘situ’. Aurat katanya, dan mungkin takut video tu ditengok orang bukan muhrim. Suami pun ok je dia pun memang takut tengok darah haha. Boleh ambik video dari atas kepala atau dari tepi je. Syukur, at least ada kenangan untuk kita boleh ulang kali tengok in future nanti. 

Dekat sini makanan semua disediakan oleh team MasterChef Zubir. Yang ni semua dah include sekali dalam pakej bersalin Andorra tak kisah kita ambil pakej yang mana. Staff nurse akan bagi menu untuk kita pilih menu breakfast, lunch dengan dinner. Susah betul nak pilih sebab semuanya nampak sedap! Lama jugak Noorul fikir (biasalah perempuan) sebabnya setiap menu kena pilih complete set siap dengan dessert, side dish dengan main course. Rambang mataaa!

Nampak tak sedap dia? Cewah. Suami telan air liur je. Berat dugaan dia first day puasa pulak tu hihii. Ada juga makanan yang orang tua-tua kata tak elok untuk makan contohnya macam telur, nasi goreng, kek etc, tapi Noorul yakin mesti chef tau mana yang sesuai mana yang tak untuk dimakan kan. Sebab kalau tak sesuai dia tak akan serve dalam menu orang berpantang. Ha gituu

Sepanjang hari dari siang sampai malam suami rileks je kat kerusi katil dia sambil-sambil jaga anak. Noorul pilih bilik single so privacy sikit suami boleh teman tidur sekali malam tu. Katil baby letak kat sebelah katil Noorul, so anything senang boleh tengok-tengok. Bila baby nangis ke, nak tukar diapers ke, nak mandikan ke, tekan je bell atas katil dan staff nurse akan datang ambik baby bawa ke nursery. Semua dia akan uruskan, mummy and daddy rehat je sambil layan Netflix :p

Ni baby baru balik dari nursery. Amboi hensemnya dia rambut siap sikat tepi! Bedung pun ikat kemas je, wangi pulak tu. Geram rasa nak gomol tapi takut terjaga pulak susah dia nak tidur balik. Masa kat sini lah kita nak enjoy rehat puas-puas sebab balik rumah nanti bila semua kena dah urus sendiri confirm tak dapat tidur dah haha.

Sesekali, Mak Yam (midwife yang expert bahagian penyusuan) akan datang dan ajar cara nak susukan anak dengan betul. Mula-mula Noorul memang fail habis, nak pegang baby sambil menyusu pun tak reti (sekarang dah expert kau haha), baby pun tak pandai nak latch lagi, so Mak Yam lah yang akan ajar step by step. Ada one time tu baby nangis tak berhenti walaupun Noorul dah suakan breast, dia asyik tolak-tolak muka tak nak menyusu. Tapi bila panggil Mak Yam, automatik baby diam dan elok je hisap susu. Noorul macam… ehh.. Mak Yam ni ada magic hand ke? Tinggalkan tangan Mak Yam nak bawak balik rumah boleh!

Mak Yam ni macam mak-mak, kita rasa tenang je dan seronok nak ajak bersembang. Pagi-pagi kat luar wad riuh dengar suara Mak Yam je :p Suasana terus jadi happening. Setiap kali datang jenguk Noorul dia akan pegang dada dan bacakan doa untuk banyakkan susu. Berulang kali ajar benda yang sama tanpa rasa jemu. Banyak benda yang Mak Yam nasihat Noorul akan ingat sampai bila-bila. Terima kasih Mak Yam :’)

Oh ya, dekat sini bila kita nak mandi lepas bersalin tu, semuanya personal masseuse yang uruskan. Dia yang sabunkan kita, lapkan badan, pakaikan baju, sampailah urutkan satu badan. Haa sampai ke situ dia layan kita best takkk? Rasa macam puteri bila dia buatkan semua untuk kita. Tapi kena tebalkan sikit muka tahan malu sebab kena tanggalkan baju depan dia waktu nak mandi tu tsk. Tak kisahlah, janji bila dia urut tu badan rasa ringan sangat! 

Masa nak discharge tu semua beg kita diangkut dengan trolley. Ala macam kat hotel-hotel tu. Suami pun jalan lenggang kangkung je. Noorul masa nak balik tu duduk kat wheelchair, staff nurse yang tolak sampailah ke kereta. Anak pulak duduk dalam trolley khas dia haha comel je. 

Tak lupa juga terima kasih kepada pihak Andorra sebab bagi free gift. Banyak betul dia bagi macam beg baby, bedung, stokin, thermos, notebook, baby wash, hygiene wash, sample diapers, ehh macam-macam lagi lah. Yang beg baby warna purple tu cantik betul siap ada gold plate Andorra. Tak payah susah-susah dah nak beli beg baby lepas ni. Paling best sebab dapat bunga dengan congratulations card tu, rasa macam kita di appreciate sangat :’)

So secara keseluruhan, kos yang kami spend dekat Andorra ni around RM5.8k (RM3999 single room + RM1000 vacuum + RM699 baby charge + tax), tak termasuk checkup baby sebelum admitted. For me pengalaman, servis dan layanan dari pihak Andorra sangat memuaskan, jadi apa yang kita bayar tu worth dengan apa yang diberi. Kita rasa seronok sangat kat sini dan kalau di beri peluang lagi, Noorul nak bersalin kat sini lagi! (eh encik shuben kenapa jeling tu?)

Welcome home Zyad Al-Fateh!

So bagi yang tengah survey nak bersalin dekat mana, Noorul recommend untuk pilih hospital Andorra. Tak salah kalau kita pilih tempat yang terbaik sebab kita dah lakukan benda yang terbaik, kan? Kalau ada budget lebih Noorul suggest pilih single room sebab husband boleh teman sekali. Tak pun boleh pilih VIP room, bilik besar siap ada sofa dengan peti sejuk. Satu family dah datang melawat nak berkampung pun rasa selesa hehe.

For me this is one of the best decisions I’ve made to choose Andorra. And I’m sure you will too! 😉

Assalamualaikum semua.

Rasa lama sangat dah Noorul tak update blog ni. Rindu pula nak menulis hehe. Bukan apa, sejak ada baby ni masa jadi sangat limited dan Noorul hanya fokus dekat anak je. Barulah Noorul faham macam mana perasaan ibu-ibu. Ni baru anak sorang, kalau anak dah 2,3 macam mana agaknya kan.

Sementara baby tengah lena tidur ni Noorul saja nak menulis share tentang pengalaman bersalin di Hospital Andorra dua bulan lepas. Hospital ni sebenarnya Noorul dah lama ‘aim’ untuk bersalin, sebab banyak review best yang buat Noorul tak sabarrr nak rasa sendiri pengalaman tu. Tengok dari luar pun dah nampak exclusivity hospital ni dengan design yang ala-ala English. Belum lagi tengok bahagian interior serta layanan dia yang macam hotel 5 star! Bila dah rasa sendiri memang betul pun seperti yang di kata, nanti secara detailnya Noorul akan share di next post okay?

Isnin • 6 May 2019

First Ramadhan, jam 1 pagi. Masa ni Noorul dah bersiap-siap untuk tidur. Perut dah mula rasa sakit-sakit, tapi perlahan je dan tak kerap so ingatkan sakit biasa je. Noorul buat taktau sampailah bila Noorul bangun nak ke tandas, tiba-tiba rasa air mengalir laju turun kat celah-celah peha.

Noorul cepat-cepat panggil husband cakap air ketuban dah pecah. Husband mula-mula tak percaya tapi bila tengok air tu bercampur dengan darah, terus muka dia berubah jadi pucat! Meloncat terus dia dari katil, dia pulak panik lebih dari kita haha. Suami suruh bersiap-siap terus ke hospital, nasib baik beg hospital semua dah ready tinggal nak angkat masuk dalam kereta je.

On the way tu sempat Noorul mintak husband singgah kedai mamak untuk bungkus makanan (ceh sempat lagi). Dari malam semalam tak makan takut nanti takde tenaga. Agak lama tunggu makanan siap, sampai Andorra je dah hampir pukul 3 pagi. Suami terus register admission sementara Noorul kena check bukaan dan buat test amniotic fluid leak detection. Yang peliknya nurse cakap cecair yang turun tadi bukan air ketuban tapi vaginal discharge je. Aik?? Cuma sebab bukaan Noorul dah 3cm nurse dan dah masuk fasa aktif labour, nurse suruh get ready terus masuk labour room. Finally! Tak payah serah diri hari khamis ni. Selamat dari di induce haha.


Labour room Andorra, level 3

Labour room dia quite besar siap ada toilet. Nervous pulak Noorul bila tengok semua peralatan bersalin dah ready. Barang-barang baby pun dah siap letak atas meja. Nurse suruh tukar baju bersalin dulu dan offer nak tolong bukakan sebab takut Noorul tak larat, tapi Noorul cakap Noorul okay je since contractions pun masih tak kuat lagi. Noorul mintak izin nak makan makanan yang bungkus tadi tapi nurse tak bagi pulak, yelah bila dah masuk labour room kita tak boleh buat apa-apa selain baring je atas katil, check contraction dan ready to deliver. Fine T__T So Noorul duduk jelah kat situ sambil menyembang dengan husband.

After 1 hour and contraction pun masih tak meningkat, finally nurse bagi izin naik wad kat tingkat 4 untuk rehat and makan. Suami pun memang kena makan pun sebab nak sahur kan. Tapi tak lama pun duduk wad sebab tiba-tiba sakit tu makin kuat. Macam tiba-tiba je sakit tu datang. Panik suami bila tengok badan Noorul sampai liuk lentok tahan sakit, muka berkerut-kerut macam nak nangis siap gigit bantal. Cepat-cepat dia tekan butang kecemasan panggil nurse datang dan nurse pun bagi pilihan sama ada nak jalan atau tolak naik katil ke labour room? Noorul of course lah nak naik katil sebab nak berdiri pun tak boleh dah ni!

Bila check bukaan, rupa-rupanya bukaan dah 7cm. Patutlah sakit sangat! “Takpe awak tahan sikit ya kami dah call doktor Yuliyanti. Dia dah on the way ke hospital,” nurse cuba pujuk. Noorul pun angguk jela suami makin gelisah kat sebelah sambil urut tulang punggung Noorul. Alhamdulillah kurang sikit sakit tapi mata masih terpejam tak boleh nak buka mata pun. Tengok screen monitor contractions Noorul dah makin kerap dan laju naik turun atas bawah.

Tak lama lepas tu doktor pun masuk labour room dan bagi salam. Alahai manis je doktor ni walaupun pakai tudung sarung biasa je dan nampak kelam-kabut. Kesian jugak sebenarnya tengah sahur first day Ramadhan ni tiba-tiba dapat panggilan kena berkejar ke hospital kan.

Bila doktor sendiri check bukaan…

“OK! Dah 10cm! Noorul you can deliver now and push!!” Noorul pun push lah sekuat hati sambil genggam besi katil kiri kanan. Noorul cuba push macam yang diajar dalam birthing class tapi tak ingat apa dah bila dah sakit sangat. Nafas pun dah tak betul. Noorul memang sengaja tak nak ambil gas entonox atau epidural sebab Noorul percaya Noorul boleh tahan sakit macam yang sebelum ni.

Dalam beberapa minit Noorul teran dan still macam tiada perubahan, doktor cepat-cepat arahkan nurse untuk ambil something. “Nurse boleh you ambil vacuum? I think baby taknak turun ni. Cepat, make it quick!” Apa lagi terkejut lah Noorul bila doktor cakap macam tu kan. Belum sempat tanya apa-apa doktor dah masukkan alat vacuum dan tarik baby perlahan-lahan sambil suruh Noorul teran sekuat hati. Agak lama juga sampai Noorul dah habis tenaga tapi baby still taknak keluar 🙁 Noorul dah takut. WHAT HAPPEN??

Teran lagi Noorul! Teran kuat kat bawah macam nak b*rak!” Masa ni Noorul dah betul-betul tak larat dan hampir putus asa. Menangis-nangis Noorul cakap kat husband dah tak larat! Bersalin kali ni memang tak sama macam yang sebelum ni. Suami usap-usap kepala Noorul sambil suruh kawal pernafasan dan bacakan zikir. Sokongan suami memang sangat penting masa ni. Dan after around 45 minutes bertarung nyawa, akhirnya berjaya juga lahirkan Zyad Al-Fateh pada 6.33 pagi hening subuh.. syukur Alhamdulillah…

Mengalir-ngalir air mata suami bila tengok baby. Tergamam dapat tengok zuriat sendiri lahir depan mata. Macam tak percaya 9 bulan lebih bawa baby kehulu kehilir dalam perut dan sekarang dia dah ada kat depan mata. MashaAllah comelnya dia, dengan badan sihat montel, rambut lebat, kulit merah-merah muka chubby sebiji ikut rupa arwah abangnya Salahuddin Hamdi :’)


Assalamualaikum anakku!

Terharu Noorul bila husband bagi hadiah kiss kat dahi. Alhamdulillah kali ni suami dapat teman dan experience sendiri tengok proses bersalin dari awal sampai akhir. Dapat tengok sendiri betapa sakitnya seorang isteri lahirkan zuriat untuk dia. Especially kali ni memang Noorul betul-betul struggle untuk bersalin. Lama juga kali ni bertarung nyawa dalam labour room. Rupa-rupanya baby taknak turun bila leher dah terbelit tali pusat dan baby dah terb*rak dalam perut. Allah. Doktor kata nasib baik tak sampai kena emergency ceaser sebab semuanya terjadi betul-betul sebelum bersalin, so masih tak affect paru-paru baby. Syukur.


Suami kemudian bacakan azan dan iqamat kat telinga kiri kanan baby. Doktor ajar suami cara pegang anak, kendong anak, angkat anak, burp anak. Bagus sangat doktor ni very helpful, since kita first time parents ni agak kekok nak pegang baby especially yang baru lahir kan. Doktor siap buat demo first step hingga last step dan suruh suami ulang sampailah suami confident.

Thank you doctor Yuliyanti for being the greatest doc. Yang sentiasa ada dengan kami dari awal hinggalah dah selamat bersalin. Yang sentiasa senyum dan beri kata-kata semangat di saat kami nervous nak timang cahaya mata baru. Sayangnya doctor Yuliyanti dah habis contract dekat Andorra, kalau tak memang Noorul akan suggest doktor ni untuk jadi gynae kepada bakal ibu yang akan bersalin di Andorra :’)

With our gynae Dr Yuliyanti yang cantik dan manis
Cucu ketiga :’)
Ralit betul tengok anak tidur
Berat 3.32kg. Hasil makan banyak nak dekat-dekat hujung haha
The best experience here at Andorra ever!

Terima kasih suami yang sentiasa supportive dan ada dengan saya sentiasa. Thank you for being a wonderful husband. I couldn’t ask for a better man in my life. Let’s start our new life with our little one shall we? ♥

Hi mommies!
Seronok pulak bila Noorul blogwalking sambil baca pengalaman mengandung masing-masing. Sebab setiap orang perjalanan pregnancy dia lain-lain. Macam-macam dugaan perit pahit manis yang kaum ibu terpaksa tempuhi dan kita je yang faham perasaan ni hehe.

Alhamdulillah minggu ni Noorul dah masuk hujung 3rd trimester. Sepanjang mengandung boleh kata dugaannya agak berbeza dengan trimester sebelum ni. Walaupun ni anak kedua Noorul, Noorul tetap nervous bila makin dekat tarikh due! Bayangkanlah kawan yang sama tarikh due pun dah selamat bersalin. Hati makin berdebar-debar bila pulak turn Noorul ni?

Erk!

MY 3RD TRIMESTER SWEET JOURNEY

Kali ni Noorul nak cerita pengalaman mengandung Noorul sepanjang 3rd trimester. Banyak sweet memories yang Noorul nak share, so kalau anak dah besar nanti boleh baca betapa besarnya pengorbanan seorang ibu yang membawa satu nyawa, yang tak mungkin seorang anak akan faham kecuali dia menjadi seorang ibu atau ayah juga :’)

Sakit di bahagian ari-ari
Noorul selalu rasa sakit kat bahagian bawah bila nak bangun dari katil, start dari around 37 weeks. Jalan pun slow je terkepit-kepit. After check dengan doktor katanya sebab baby dah ‘masuk’ ke laluan tulang pelvik, that’s why rasa sakit je bahagian situ. Tulang tengah adjust nak bagi kepala baby masuk haa macam tu lah. Means hampir ready dan anytime boleh deliver.

Pergerakan baby makin aktif

Pergerakan aktif ni bukan flutterings biasa tapi dia siap bagi pakej tendangan yang padu! Tengoklah tu perut sampai senget sebelah. Senak oi. Rasa amazed setiap kali nampak perut berombak-ombak, macam ada little ‘alien’ dalam perut tu. Walaupun kadang-kadang rasa sakit especially bila baby tendang area tulang ribs tapi sebagai ibu Noorul rasa bahagia sangat. Sometimes siap boleh main tangkap-tangkap kaki dia hee

Badan rasa panas luar biasa

Allahu yang ni kena banyak bawak bersabar lagi-lagi Malaysia makin panas. Aircond tak sah tak bukak yang paling kuat. Dalam bilik pakai singlet pun still berpeluh boleh bayang tak? Haha

Ulang alik ke tandas
Lagi-lagi bila yang kita selalu minum banyak air ni, lagi lah kerap kena ke tandas. Sebelum ni Noorul sejenis yang suka simpan air sembahyang dari Zohor sampailah ke Asar. Kadang-kadang boleh simpan sampai ke Maghrib. Tapi sekarang ni setiap setengah jam je berlari masuk toilet. Tengah malam pun asyik terbangun semata-mata nak ke tandas. Bilik pulak gelap tergagau-gagau lah kita nak cari suis lampu. Redha jelah mommy..

Muka puffy, kaki bengkak

Haa tak bengkak pun tak sah lah kan. Tengoklah tu hidung macam di pam-pam. Tapi ada je mommies yang macam takda perubahan langsung waktu pregnant. Still maintain kurus siap boleh sorok perut sampailah 9 bulan. Jelesnyaaa tengok. Noorul masuk 5 bulan je muka dah kembang setaman. Suami tanya, “Yang kat muka tu hidung tu belon?” Geramnyaaaa lah. Nasib baik sayang. Kaki pulak hmm takyah cakaplah tengok jelah macam mana bengkak dia.


Nasib baik ada kasut MADRE ni. Selesa sikit kaki nak berjalan lama hehehe

Heartburn / pedih ulu hati
Part yang paling tak selesa >.< Selalu akan rasa selepas makan. Sebabnya bila kita makan bahagian perut akan jadi makin sempit, so bila baby pulak makin besar akan ada pressure kat ulu hati. Tu yang selalunya rasa sebu dan terasa macam nak muntah. Noorul akan kena bila terus baring lepas makan tu lah. Sepatutnya lepas makan kita kena duduk dulu around 1-2 jam barulah boleh baring. Hmm tulah kecik-kecik mak dah pesan jangan baring lepas makan kan dah terbiasa sampai ke besor

Sakit belakang
Sakit belakang ni pun kira pakej wajib juga bila pregnant. One of common problems yang kaum ibu akan alami. Dalam kereta Noorul akan prepare 2 biji bantal siap-siap dan atas katil pulak wajib ada 5 atau 6 biji. Kalau tak, tak boleh tidur malam lah jawabnya..

Cepat penat

Noorul memang akan cepat penat dan bila jalan rasa macam penguin. Mengah bawak perut 3kg oi

Nafas makin pendek
Noorul selalu lelah especially nak naik tangga. Lelah dia macam berenang kat kolam olympic 10 round! Selalu tau Noorul jalan tertinggal kat belakang sampai suami tak perasan. Tau-tau dia tengah cakap sesorang

Kontraksi Braxton-Hicks
Since Noorul pernah tersalah ‘warning’ sebelum ni, Noorul lebih alert yang mana satu false contraction dan yang mana satu real contraction. Braxton Hicks ni taklah sakit sangat dan kadang-kadang je perut tu rasa keras. Tak macam contraction sebenar yang mana sakit tu lebih kerap

Naik berat badan

Ni pun redha je lah. Tapi sebulan terakhir tu Noorul naik 1 kg je berbanding masa 8 bulan tu, naik sampai takat 71.5kg je. Berat baby pulak yang naik cantik ikut graf. Nak kata Noorul tak makan banyak, Noorul makan banyak je sampai suami pun pening nak membayor bill

Noorul prefer first trimester atau 3rd trimester?

Noorul prefer 3rd trimester lah of course! Sebab masa first trimester dulu Noorul rasa lemah sangat asyik pening, tak ada selera makan, muka pucat, loya all the way. Siap kena ambil supplement dan juice tambahan untuk extra energy.

Bila masuk 3rd trimester, it was a different kind of challenge for me, but still bearable. Makin tak sabar nak baby keluar ada lah bila baby makin aktif dan selalu bagi respond.

Apa-apa pun, Noorul bersyukur sangat for this pregnancy journey. It was fun and I really enjoyed all the little things. Kalau sebelum ni Allah beri rezeki dapat anak syurga, kali ni Allah beri nikmat dalam bentuk lain :’)

Suami pun banyak support Noorul physically and emotionally. Alhamdulillah. He makes me stronger everyday. Kalau tak ada husband tak mungkin Noorul akan sekuat ini.

Love you, sayang awak walaupun berat sama naik pipi sama tembam ♥

Sekian,

Yang tak sabar nak bertentang mata dengan awak, sayang awak, dan peluk awak,

Mommy Noorul,

37 weeks 6 days.

Assalamualaikum semua! Macam biasalah masa tengah menunggu hari nak bersalin ni rajin pula tangan ni nak menaip hehe. First time mom, tu yang excited semacam. Kalau yang belum tahu actually sebelum ni Noorul pernah lahirkan anak syurga. Noorul lahirkan arwah Salahuddin masa dia 32 weeks dalam kandungan tapi meninggal selepas 45 minit dia lahir. So kiranya Noorul tak ada pengalaman sangatlah beli barang baby, survey keperluan baby, basuh baju baby etc.. So ni first time Noorul baru nak merasa pengalaman ni semua hehe.

Noorul start list down semua keperluan selepas dah masuk 7 bulan. Apa yang perlu ada, apa yang tak perlu beli lagi. Kita biasalah semua benda nak beli kan. Lagi-lagi banyak baby expo kat sana sini. Shopee dengan Lazada pun selalu buat sale. Rambang mata kejap!

So lepas Noorul dah tapis dan research apa yang wajib di beli, ni barang-barang yang Noorul dapat simpulkan. Cewah. Moga apa yang Noorul share boleh beri manfaat pada bakal ibu di luar sana 🙂

List Keperluan Baby Newborn

Pakaian

4-5 helai baju harian (rompers) lengan pendek dan seluar pendek. Kalau ada jenis singlet pun bagus sebab sesuai dengan cuaca panas kat Malaysia ni kan

4-5 helai baju tidur. Noorul beli yang ada zip / butang kat tengah supaya senang nak pakaikan baju. Since baby masih fragile lagi so kita tak berani nak angkat badan dia sangat

4-5 helai seluar panjang. Boleh juga mix and match pakai dengan rompers / baju harian kalau takut baby sejuk

8-9 helai barut. Noorul prefer yang jenis tali sebab senang ikat dan adjust ikut ukur lilit badan baby. Kalau jenis butang atau pelekat tu senang longgar especially lepas cuci

6-7 helai bedung baby (swaddle). Yang ni ada banyak jual kat Shopee. Geram tengok corak comel-comel! Ada orang kata baby ni kadang-kadang sebulan je nak kena bedung. Selebihnya nak bebas haha. Tapi takpe beli banyak pun takpe sebab boleh jugak dijadikan selimut, alas tempat tidur, tuala ataupun pelindung stroller

7-8 pasang mittens & booties. Noorul lebihkan booties sebab kaki baby cepat sejuk. Mittens beli sikit je dalam 3 pasang sebab guna sekejap je taknak baby scratch muka dengan kuku masa mula-mula tu. Lepas dah few months nanti tak payah pakai dah, biarkan je jari baby explore pegang sana sini

9-10 helai sapu tangan / washcloth. Haa dalam banyak-banyak, Noorul paling banyak beli washcloth. In total ada 20 helai termasuk yang orang bagi sebab banyak kegunaan dia sama macam kain bedung tadi. Antaranya boleh pakai untuk lap muntah baby, lap montot baby, lap bahagian dalam mulut dari saki-baki susu, lap muka, lap selesema, macam-macam lagi lah

2-3 helai topi takut baby sejuk lepas mandi / keluar dari hospital

Diapering

Diapers / lampin pakai buang. Untuk awal-awal ni Noorul beli size NB (newborn) je dulu since baby akan banyak yakyak nanti (5-6 kali sehari!) so beli dalam 2-3 pack je pun ok dah

Baby wipes. Noorul beli brand Anakku yang wangi dan brand Fiffy warna merah untuk yang tiada pewangi. Yang penting dua-dua brand ni free paraben dan free alcohol 🙂

Nappy cream. Untuk disapu pada montot baby sebelum pakai diapers untuk elak ruam

Bakul baju kotor. Khas untuk letak baju baby sahaja. Senang nak cuci nanti tak lah bercampur dengan baju orang dewasa

Tong sampah untuk diapers. Tak pun prepare plastik kecik je untuk sekali pakai dan buang terus

Baby care, grooming, tempat mandi

Besen mandi + alas tempat mandi. Noorul beli jenama IKEA sebab besaq. Gambar ni di ambil masa tengah basuh baju baby hihi

Changing table. Yang ni kalau tak ada pun tak apa sebab boleh tukar baju atas katil je. Cuma yang penting kena ada tempat alas nak tukar diaper tu

Changing mat. Noorul beli 2 helai terus untuk prepare dari perkara tak diingini terjadi. Sekali baby terpoo atau terkencing atas tilam susah T_T In case satu tu kotor boleh pakai yang lain dulu. Tapi changing mat ni biasanya water-resistant dan waterproof lah

Bedak, losyen, sabun mandi. Noorul beli travel set dulu sebab takut baby tak sesuai dengan jenama yang dibeli kan. Bila serasi baru Noorul akan tambah kemudian

2-3 helai kain tuala. Tuala yang bertopi tu lagi okay, lepas mandi terus sarung je kat kepala. Ada tuala yang corak kepala bear, panda, tiger tu comel sangat tauuu

Tuam baby. Tuam ni boleh buat sendiri tapi kalau malas boleh beli kat kedai dalam RM10 je. Very good for baby especially baby boy untuk elak angin pasang

Pencuci baju yang alcohol free dan SLS free. Noorul beli jenama Fiffy warna biru. Next time nak try brand Pureen ABD pulak sebab orang kata best hehe

Baby oil untuk urut badan baby

Minyak telon untuk elak perut kembung, dipakai selepas mandi dan sebelum pakai barut

Cotton ball untuk lap kat celah-celah montot baby dan pelipat

Cotton bud untuk bersihkan celah-celah telinga, hidung, mata, pusat (dalam telinga tak boleh tau)

Set grooming – pemotong kuku, sikat, gunting, termometer, alat sedut hingus, etc

Botol spray. Yang ni extra je in case rasa pakai wet tissue tu tak bersih, boleh spray montot baby dengan air dan lap cotton ball / washcloth

Nursing / Feeding

Botol baby. Yang ni ikut kesesuaian baby juga. Ada baby yang taknak pakai brand Avent, dia nak pakai brand Pureen. Ada baby yang memilih taknak puting narrow neck tapi nak wide neck je. So kalau nak beli boleh try beli sebotol dulu

Breast pump. Noorul beli milk collector brand Haaka, yang mana fungsinya lebih kurang macam manual breast pump. Noorul tak beli electric pump sebab ramai kata agak sakit sebab dia paksa susu tu keluar. So depends pada masing-masing 🙂

Breast milk storage, cooler bag, ice pack, bottle warmer

Berus pembersih botol

Breast pad

Nursing pillow untuk keselesaan sambil menyusu

Baju menyusu / breastfeeding cover. Senang nak menyusu in public

6-7 helai nursing bra. Noorul pilih one size bigger dari biasa sebab bila menyusu breast kita akan tend to get bigger

Nipple cream. Noorul beli brand Earth Mama jenis organic. Brand ni bagus sebab paraben-free, linolin-free dan bahan-bahan yang dipakai dari sumber organic. So selamat untuk baby juga

P/s : Noorul tak beli lagi botol baby, breast pump (kecuali milk collector), milk storage semua sebab plan nak direct breastfeed je since Noorul kerja sendiri dan boleh bawa anak ke mana-mana. Lagipun nak elakkan baby dari nipple confuse. Sometimes orang beli awal-awal sebab nak ajar baby biasakan diri dengan puting. Later nak serahkan baby untuk orang lain jaga senang.

Travel

Baby carrier yang jenis gantung kat badan tu. Elok pakai waktu badan baby dah kuat sikit dan dah besar. Nanti tak pasal baby tu melorot ke bawah

Car seat. Yang ni sangat penting kalau nak bawa baby berjalan. Tak pun bila nak bawa baby ke nursery nanti. Selalunya car seat ni banyak pilihan umur, dari newborn ke 4 tahun pun ada. Noorul tak beli lagi tunggu diskaun hahaha

Stroller. Stroller tak payah beli dulu pun tak apa sebab lebih sesuai dibeli bila baby dah besar sikit. Lagipun kebanyakan stroller semuanya mahal! T_T Alhamdulillah Noorul dah tak payah beli sebab dapat hadiah dari parents

Tempat tidur

Baby cot. Yang ni Noorul beli paling awal sekali bila dah masuk 7 bulan tu. Sebab senang bila dah tau ukuran katil boleh tempah untuk tilam baby hihi

Set tilam (comforter + bantal + tilam). Noorul tempah online ikut corak dan size yang Noorul nak. Tapi kena sabar sikit sebab nak tunggu siap jahit dalam 3-4 minggu

Baby nest. Yang ni Noorul tak beli sebab nanti baby pakai pun kejap je. Baby dah besar 3-4 bulan tak muat dah nak pakai. Takut membazir je

Penghadang baby cot. Ada yang kata tak elok pakai sebab takut baby tergolek dan muka terperangkap dekat celah-celah ruang tu. Takut lemas dan tak dapat bernafas. Tapi kalau kita letak betul-betul inshaAllah semuanya akan selamat

Kerusi goyang / buaian. Noorul tunggu baby besar sikit baru beli sebab tak elok juga takut bergegar otak baby bila kita hayun. Nak tidurkan newborn better kat tempat leper dulu, contohnya atas tilam

Mosquito net / kelambu

2 helai selimut

Tilam nipis / extra comforter (extra) untuk baby tidur atas lantai atau sofa

Tempat tidur baby atas lantai katanya. Entahla berguna ke tak apa yang Noorul beli ni. Patut pun husband Noorul bebel 😛

Ok buat masa ni tu je yang Noorul nak share.. kalau ada yang terkurang atau ada benda yang Noorul tertinggal boleh tambah di ruangan komen yaa! Terima kasih kerana membaca, moga bermanfaat pada semua bakal mommies semua ♥♥♥

Hai Assalamualaikum apa khabar mommies semua? Alang-alang hujung minggu ni, jom kita settlekan sesi dobi mendobi baju baby! Lagi beberapa minggu je nak deliver ni risau pulak kalau tak start dari sekarang. Kalau apa-apa terjadi nanti, baby nak keluar awal atau tiba-tiba kena admit masuk hospital ke (nauzubillah), at least kita dah siap prepare basuh baju semua dah.

Ada yang pelik kenapa nak kena basuh baju baby? Noorul mula-mula pun agak tertanya-tanya jugak kenapa penting basuh baju baby walaupun masih baru kan. Seelok-eloknya baju baby memang kena basuh dulu sebabnya kulit baby ni tak sama dengan kulit orang dewasa yang lebih tahan sensitif. Kulit baby kan masih nipis, ‘fresh’ from oven kata orang. Mudah terdedah dengan penyakit luar. Kalau pakai terus baju yang tak dibasuh takut hama yang mungkin ada dekat baju tu melekat kat baby kita. Kesian kat baby kalau terkena rashes, eczema atau allergic mesti dia rasa tak selesa je. Dahla kena bedung, pakai barut apa semua lagi alahai.

Takpe, lagipun lepas basuh baju nanti baju akan lebih wangi dan lebih lembut. So tak rugi pun kalau kita basuh 😉

Untuk sesi mendobi baju baby ni Noorul pakai detergent brand Fiffy. Yang ni Noorul beli masa baby event Motherhood kat Viva Mall haritu. Murah! Lagi-lagi yang siap set dengan pek refill macam ni, jimat berganda-ganda. Bau dia pun wangiii sangat! Letak sikit je pun dah berbuih penuh baldi. Menyesal pulak tak beli banyak terus haritu.

Oh ya, since semua baju baby pun masih baru Noorul prefer basuh pakai tangan je. Celup-celup sikit then biarkan dalam 45 minit-1 jam. Tak perlu sental beriya sebab baju tak kotor pun lagi, lainlah kalau dah comot dengan muntah atau najis kan. Untuk misi membasuh ni Noorul asingkan baju putih / cerah dengan baju yang berwarna dalam baldi berasingan. In case kalau warna baju luntur takdelah kita nangis tak berlagu nanti haha.

Noorul pakai besen baby dari IKEA sebab besar

Noorul rendam semua baju baby, swaddle, barut, stokin, mitten, topi dalam dua besen ni. Boleh tahan banyak walaupun baju kecik-kecik je. Paling jenuh masa nak perah tu, asyik fikir bila laaa nak habis. Jari dah menggerutu sebab lama sangat dengan air dan sabun. Takpe, nak merasa jugak pengalaman basuh baju anak sendiri kan. Lepas ni baby dah lahir takda masa dah nak buat ni semua, masukkan je semua dalam washing machine haha.

Masa tengah ralit membasuh ni baby duk aktif menendang sampai senget-senget perut. Amboi diaaaaaa. Dia tau mummy dia tengah basuh baju untuk dia la tu 😛

Alahai comelnya yang kecik-kecik kat atas tu. Geram pulak tengok sebab comel sangat. Yang ni baru sikit, belum campur lagi dengan baju order online yang masih belum sampai. Selimut, tuala, cadar pun ada yang tak basuh lagi, tunggu next sesi dobi pulak. Mommy dah lenguhhh 😛

Yang ampaian baju tu Noorul beli dekat Shopee around RM27.00 je tau. Murah kan? Kuat dan steady pula tu walaupun Noorul sidai sampai penuh. Kaki siap boleh kembangkan lagi untuk lebih stabil. So bila angin kuat taklah jatuh ampaian tu nanti.

Hanger baby ni pun Noorul beli dekat Shopee, 10 keping RM7 je. Noorul borong beli 30 keping terus siap dapat free shipping!

Dah kering kejap lagi, Noorul nak iron baju baby pulak. Gigih tak? Noorul rimas kalau nampak baju berkedut. Nampak tak cantik. Biasalah first time mommies. Semangat dan terlebih excited hehe!

Ok tu jelah Noorul nak cerita kali ni. Doakan Noorul selamat bersalin nanti ya! Nervous pulak walaupun ni second time. Sebab pengalaman bersalin setiap anak tak sama kan. Huhuhu..

Alhamdulillah sekarang kandungan Noorul dah masuk 30 minggu. Happy sangat rasa bila baby makin aktif menendang dalam perut. Bila minum air manis sejuk lagi la dia kuat menendang sampai senak perut tak boleh tidur haha. Teringat masa minum air gula kat KK beberapa minggu lepas. Tak boleh lupa pengalaman tu sebab rasa dia macam TAUBAT TAKNAK MINUM LAGI!

Mula-mula ceritanya Noorul ingat tak kena minum air gula ni sebab tekanan darah, hb, berat Noorul semua ok. Senang kata semua cantiklah. Family pun tak ada sejarah kencing manis kecuali nenek belah mak. Rupa-rupanya Noorul kena minum air gula ni jugak sebab ada history dengan pregnancy lepas yang mana baby abnormal.

So nak taknak Noorul terpaksa terima je dengan hati terbuka. Nak buat macam mana kan, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Cewah. Sempat lagi Noorul tanya doktor masa checkup haritu, “Nanti minum air gula ni ada yang perisa oren tak??”

Suami pandang geram je kat Noorul sebab tanya soalan bukan-bukan. Yela kita kalau boleh taknak minum yang perisa original sebab orang kata tak sedap LANGSUNG. So kalau dapat yang berperisa sikit kira rezeki la tu haha. Tapi doktor cakap ikut nasib, kadang-kadang kalau stok ada dapatla yang perisa oren atau blackcurrent.

Bila dah sampai tarikh appointment, alhamdulillah Noorul dapat juga perisa oren! Happy tak terkata! Cute pulak cawan plastik pink dia tu. Tapi.. macam banyak je air gula yang kena minum, tengokla pekat dia tu macam mana T__T

*muka konon excited bila dapat perisa oren*

So sedap ke air gula perisa oren tu?

Bagi Noorul OK la, sedap juga walaupun rasa kelat sangat-sangat kat tekak. At least better dari perisa original hihi. Cuma nak telan tu payah sikit sebab rasa macam tajam-tajam kat tekak sebab minum benda yang terlampau manis kan.

Ada orang bagi tips supaya minum sekaligus dalam sekali teguk, tapi Noorul tak mampuuu. Bila nurse lalu depan Noorul nurse siap tanya, “Ok ke minum air gula tu?” sebab tengok Noorul macam nak nangis -__-

So tipsnya minum air gula ni kena slowly and steady je yeee 😛

Actually bila dah selesai semuanya Noorul tak rasa pun ujian minum air gula ni satu benda yang membebankan. Yelah sampai buat orang takut nak buat test ni, ada yang kata lagi sanggup hadap morning sickness daripada kena minum air gula ni. Bagi Noorul jauh beza sangat. Morning sickness lagi tak seronok sebab tak boleh bangun, asyik melepek atas katil, takda selera makan, badan lesu, nak berjalan pun rasa macam nak pitam.

Lagipun bagus juga kita buat ujian air gula ni sebab nak check sama ada kita ada diabetes (kencing manis) ataupun tidak. Ada yang sebelum ni tak pernah-pernah ada kencing manis, tiba-tiba waktu mengandung ada pulak. So bahaya kalau tak kawal sebab boleh membahayakan baby. Kalau kita dapat detect awal inshaAllah ibu dan baby masih sempat dirawat.

Oh ya Noorul lupa nak cakap, sebelum buat ujian air gula ni kita kena puasa dari makan dan minum dari pukul 11 malam sebelumnya. Means bila sampai hospital / klinik pada pagi esoknya tu, doktor akan ambil ‘darah puasa’ before minum air gula. Kemudian dalam 2 jam selepasnya, kita akan diambil darah sekali lagi untuk compare bacaan dengan yang first. Kalau bacaan kurang dari 7.8 means awak normal alhamdulillah! Noorul punya 7.4 pun kira okay lagi kata doktor.

Tapi doktor pesan walaupun bacaan gula ok jangan pulak lepas ni bantai pi makan benda-benda manis haha. Sebab apa yang kita makan akan direct ke baby kita kan. Sekadar rasa-rasa tu bolehlah. Jangan makan junk food selalu, McD, KFC, maggie, air gas tu kalau boleh kena elakkan.

Tapi.. tiba-tiba teringat lagi 1 week anniversary Noorul dan husband yang kedua. Baru nak buat roadtrip sambil makan! So kena tahan nafsu makan la ni? -____-