Category

Tips

Category

Tergerak hati untuk kongsi tip rawat luka jahitan bersalin dalam post kali ni. Sebab teringat kawan Noorul yang baru lahirkan anak lelaki baru-baru ni. Katanya kena jahit sebab tersalah teknik teran dan terangkat punggung, jadinya terkoyak banyak kat bahagian perineum bawah tu. Anak dah masuk sebulan pun, luka bawah masih belum sembuh. Jalan masih terkepit-kepit. Seriaunya dengar! Ngilu!

Noorul tahu sakit tu macam mana, Noorul pun pernah ada pengalaman yang sama masa lahirkan anak pertama, anak syurga hampir 3 tahun lalu. Masa tu memang boleh kata zero knowledge, tak ambil tahu pun teknik teran dengan betul. Sepanjang pregnancy anak pertama tu Noorul terlampau fikirkan keadaan anak dalam kandungan sampai lupa everything. Sudahnya Noorul pun ada tear kat bawah dan kena jahit banyak!

Tapi alhamdulillah tak sampai 2 minggu dah sembuh luka jahitan episiotomi tu. Dalam seminggu dah boleh jalan macam biasa walaupun masih berjaga-jaga. Jadi dalam post kali ni, tergerak pula hati untuk share cara untuk cepatkan luka bersalin. Kepada para ibu yang baru first time deliver khususnya, Noorul nak share 6 cara rawatan yang Noorul amalkan untuk merawat luka jahitan bersalin dalam masa kurang dari 2 minggu.

1.  Belajar Teknik Cuci Luka Jahitan Bersalin Yang Betul

Lepas buang air, lap kering di bahagian luka episiotomi dengan cara ‘dab’ atau tekap secara perlahan dari depan ke belakang. Lepas tu letak ubat kuning dan biarkan 5-10 minit sebelum pakai seluar dalam. Selain ubat kuning boleh juga letak minyak herba. Noorul suka letak minyak herbanika Nona Roguy dekat pad sebab rasa fresh je, rasa berangin dan kurang bau hanyir darah.

2.  Wajib Keringkan Tempat Luka Jahitan

Selepas cuci, lap bersih dan sapu ubat, wajib keringkan bahagian luka dengan kipas kecil atau hairdryer. Tapi pakai hairdryer ni angin dia panas dan bunyi agak bising, takut orang luar bilik dengar pulak hehe. Ataupun, buka sedikit kaki sambil baring kat bawah kipas dan biarkan dia kering sendiri. Pemandangan yang kurang enak, jadi pastikan bilik berkunci yaa 😂 Cara ni yang paling selesa sebab baring je tak payah buat apa.

3.  Tukar Pad Setiap 3 hingga 4 Jam

Lagi kerap tukar, lagi bagus. Taknak segala bakteria berkumpul kat bawah tu kan. Sedangkan kalau heavy period pun sentiasa nak tukar pad apatah lagi darah nifas yang banyak tu. Kalau bertungku tekan kat bahagian perut, lagi boleh rasa menderu-deru darah kotor tu keluar. Jadi kena tukar pad sekerap yang mungkin!

Setiap kali nak pakai pad, Noorul akan letak minyak Herbanika Nona Roguy dalam 6-7 titik.

4.  Elak Posisi Duduk Terlalu Lama

Orang berpantang ni, especially kalau ada jahitan episiotomi, kena banyakkan baring selalu. Tak boleh duduk terlalu lama sebab takut akan beri tekanan pada luka bawah.

Kalau nak duduk juga, duduklah atas bantal bentuk donut atau half moon yang berlubang di bahagian tengah. Memang selesa sangat I tell youu!

Noorul dulu sebab ada banyak bantal breastfeeding hadiah orang bagi, jadi Noorul ambil pakai untuk duduk atas bantal tu. Memang tak sakit duduk macam ni, tak rasa pressure dekat luka bawah. Bukan apa, takut juga kalau-kalau benang jahitan terbuka tanpa sedar. Jadi better kita elakkan dari awal.

5.  Amalkan Rendaman Sitz Bath (Rendaman Air Garam)

Katanya air garam boleh cepatkan luka bersalin bercantum dan keringkan benang kat bahagian berjahit. Tapi kita ni, dengar perkataan garam je mesti rasa seram haha betul tak. Macam-macam persoalan timbul, “tak pedih ke bila kena luka tu?” “tak rasa mencucuk-cucuk ke?”

Tapi sebenarnya langsung takk!

Sitz bath ni hanya perlukan air panas, besen leper dan garam bukit je. Simple dan sangat mudah. Nak lagi better, beli besen portable yang memang khas untuk sitz bath sebab boleh letak dalam mangkuk tandas. Nak rendam duduk lama-lama pun selesa. Nak bangun semula pun senang.

Caranya ambil besen, tabur garam bukit dan letak air panas sikit untuk larutkan garam. Then baru tambah dengan air sejuk sampai air bertukar suam, duduklah dalam besen tu untuk 10-15 minit.

Selain guna air garam, boleh juga letak air rebusan dari daun herba. Rasa fresh sangat! Noorul masa pantang dulu setiap 2 atau 3 hari wajib buat. Atau kadang-kadang kalau timbul rasa gatal, Noorul akan buat rendaman sitz bath ni juga.

6.  Elakkan dari Terkena Sembelit, Kalau Tak Luka Jahitan Bersalin…

Masa berpantang anak kedua, Noorul pernah rasa susah nak buang air besar. Memang seksa sebab susah nak teran, kalau boleh seminggu pun sanggup tak nak ke toilet sebab teringatkan sakit tu huhu!

Noorul amalkan minum ubat Duphalac (ubat stool softener) tapi efek dia agak lambat, maybe tak berapa serasi berbanding pil Phytonatal Nona Roguy yang Noorul amalkan masa berpantang anak pertama dulu.

Makan pil Phytonatal tu, memang laju je rasa nak ke toilet dan najis lembut seolah-olah cirit birit. Masalah sembelit memang tak ada langsung! Jadi cadangan Noorul, kalau tak serasi dengan ubat maybe boleh cuba cara lain dengan makan pil Vitamin C, makan buah oren dan minum air banyak-banyak. Jangan percaya mitos yang minum air banyak tu boleh buat bahagian bawah berair pula, doktor tak pernah kata macam tu pun tau.

Alhamdulillah dengan cara di atas, tak sampai 2 minggu luka Noorul dah sembuh. Boleh kata terkejut juga sebab luka banyak macam tu boleh sembuh dengan cepat. Benang pun cepat reput dan mudah tertanggal. Syukur sangat. Anything is possible kan! Hehe.

Moga bermanfaat ♥

Hi dan Assalamualaikum semua! Dalam post kali ni Noorul nak share satu benda best dan sangat practical untuk memudahkan kita untuk masak dan panaskan lauk anak dengan menggunakan Electric Lunch Box (ELB).

ELB ni sangat membantu especially para ibu yang superbusy. Dengan ELB kita boleh masak nasi, rebus telur, buat sup, buat bubur atau nak panaskan lauk, hanya dengan tekan butang suis elektrik. Senang kan! Paling best bila travel, tak payah pening kepala dah fikir macam mana nak masak kat hotel atau panaskan lauk anak yang kita dah siap-siap masak dari rumah.

Macam Noorul, Noorul memang suka masak lauk anak banyak untuk 2-3 hari sekaligus. Lepas dah siap masak Noorul akan simpan dalam peti sejuk, bila nak makan baru keluarkan dan panaskan semula kat microwave. Tapi bila travel macam mana nak angkut microwave tu kan. Nak panaskan lauk anak macam mana. So inilah gunanya ELB ni! Hehe.

Sebelum jumpa ELB puas Noorul survey macam mana lahh nak panaskan lauk anak. Pernah sekali tu Noorul letak je air panas dekat lauk nak bagi lauk tu suam-suam kuku. Tapi jadi tawar, nasib baik anak makan jugak sampai habis 🤭 So sekarang setiap kali nak travel, Noorul akan bawa lauk yang dah siap dimasak dari rumah dan simpan dalam cooler bag, bila sampai hotel terus simpan dalam peti. Then bila nak panaskan lauk keluarkan je ELB ni.

Mesti ada yang tertanya-tanya pakai ELB ni boleh tumis tak?

Jawapannya tak boleh, kalau nak tumis kena pakai multicooker. Yang tu sesuai untuk yang suka masak setiap hari / setiap kali.

Dalam set ELB ni ada mangkuk & pinggan stainless steel, penutup, measuring cup, egg tray, dan cable 2 pin. Boleh dibeli kat kedai babyshop tapi macam biasa Noorul beli kat Shopee je. Kaki Shopee la katakan hehe (boleh jadi duta Shopee ni!). Saiz dia kecik dan comel, sebesar tapak tangan je. Ringan dan senang nak dibawa ke mana-mana. Yang penting boleh muat dalam beg. So kalau nak travel, bawa je beras ke telur ke. Then bawa la lauk yang korang dah siap-siap masak dari rumah tu.

Ok jom tengok cara Noorul masak nasi dan panaskan lauk Zyad masa bercuti ke Melaka baru-baru ni.

Mula-mula masukkan air kat bahagian base ELB mengikut sukatan (sukatan ada diberi dalam manual). Sukatan untuk masak nasi, panaskan lauk, rebus telur lain-lain.

Boleh rujuk manual instruction yang diberi sekali dalam kotak.

Then masukkan lauk pauk kat dalam tu. Nasi tu Noorul bawa yang dah siap dimasak dari rumah. Kebetulan ada lebih so bawa je ke hotel.

Lepas tu tutup je dengan penutup ELB dan switch on elektrik. Nak tau dia dah habis panaskan lauk, lampu kat depan akan terpadam sendiri. Ataupun boleh ikut masa yang dah ditetapkan.

Macam ni lah lauk lunch & dinner Zyad. Simple je. Janji cukup segala protein, karbo, sayur & lemak.

Lauk Noorul pun boleh panaskan guna ELB ni. Best betul. Lepas ni bolehla tapau lauk kat kedai dan makan panas-panas dekat hotel.

Untuk masak nasi pula, sama jugak macam steps di atas letak air ikut sukatan kat bahagian base. Then basuh beras macam biasa dan letak air pun macam biasa yang kita masak selalu tu. Macam Noorul suka guna cara lama guna konsep sukat jari. Konfem nasi akan jadi gebu hehe.

Tunggu 30 minit nasi dah siap. Ni dalam setengah cawan beras, cukup-cukup untuk anak makan 2-3 kali.

Zyad Al-Fateh sejenis makan banyak dan makan apa saja yang disumbat ke dalam mulut dia.

So kesimpulannya, memang best beli ELB ni sebab sangat membantu nak panaskan lauk & masak yang simple tapi praktikal. Especially bila travel la kan, senang nak bawa, ringan, saiz pun comel, janji tempat tu ada suis elektrik je. Dan dia tak macam multicooker kalau masak akan keluar asap berkepul. Takut berasap pulak bilik hotel nanti. ELB ni lebih kurang guna konsep steam. Biarkan dia masak sendiri ikut timer, sambil tu kita boleh buat kerja lain. Jadi mudah sangat kerja kita.

Cuma sesekali bila travel, kalau Noorul langsung tak rajin nak masak ke apa, Noorul bawa je instant baby food yang bancuh dengan air panas tu. Lagi senang kerja mommy. Heheh!

Ok dah habis baca ni cepat-cepat pergi beli ELB tau. *done hasut*

Sedar tak sedar kita dah pun berada di penghujung Ramadhan. Lagi beberapa hari je lagi nak sambut Aidilfitri. Tapi tahun ni, pastinya agak kurang meriah berbanding tahun-tahun sebelum.

SOP Beraya Dengan Selamat

Bila ada anak kecil dan parents yang semakin berumur, kita jadi risau sebab mereka antara golongan high risk dan paling mudah dijangkiti virus Covid-19. Nak beraya lama-lama di kampung pun rasa bersalah sebab takut berisiko, walaupun membuak-buak rasa rindu lama tak berjumpa dengan keluarga. Oleh sebab tu, dalam post kali ni Noorul nak share beberapa tips atau SOP untuk beraya dengan selamat.

Mungkinkah Akan Ada Kluster Raya?

Noorul harap kita semua boleh ambil langkah berjaga-jaga, especially di musim perayaan ni kemungkinan besar ada potensi untuk wujud kluster baru iaitu Kluster Raya. Sekarang, tanggungjawab untuk melindungi orang yang kita sayang terletak pada diri kita sendiri. Bukan lagi kerajaan. Bukan lagi KKM.

1) Terus ke destinasi masing-masing dari rumah (khas untk rentas daerah sahaja). Elakkan dari singgah ke mana-mana langsung termasuklah RnR, stesen minyak, surau atau supermarket kecuali kecemasan.

2) Bangun pagi raya — check dulu temperature badan. Jika bergejala seperti suhu tinggi / demam / selsema / batuk / sesak nafas (*ILI*=influenza like illness) dinasihatkan untuk stay dalam bilik dan terus inform KKM.

3) Pakaian yang dipakai dalam rumah mestilah dibasuh terlebih dahulu, sekurang-kurangnya dengan suhu 40 darjah celcius untuk membunuh kuman dan bakteria.

4) Tak perlu pakai mask dalam rumah. Tapi kalau pakai make sure terus buang dalam plastik khas dan jangan sepah merata-rata.

5) Sebelum sesi bersalaman, cuci tangan atau pakai hand sanitizer at least hingga ke separuh lengan.

6) Cuba pendekkan masa melawat atau tidur berhari-hari di kampung. Kalau boleh satu hari pun dah memadai seperti yang disarankan oleh KKM.

7) Penjarakan sosial di rumah. Yang ni macam strict sikit tapi boleh follow mana yang perlu je.

  • Duduk berjarak at least 1 meter.
  • Tak perlu berpeluk atau cium pipi, kalau nak salam pun secepat mungkin.
  • Minta parents atau adik beradik kurangkan main / bergomol dengan anak kecil especially baby.
  • Elak berkumpul buat aktiviti di rumah seperti BBQ atau mandi swimming pool.
  • Digalakkan bergilir-gilir masuk ke dapur untuk jaga social distancing.

Nampak macam strict dan leceh kan? So kalau boleh, just stay at home, jangan keluar ke mana-mana, jangan risk anything dan jangan over-do anything. Mencegah lebih baik dari mengubati. Kalau nak beraya juga make sure follow SOP yang dah ditetapkan oleh kerajaan.

Raya Cara di Oversea!

Bak kata kakak Noorul, anggap je Aidilfitri tahun ni macam beraya kat oversea. Dekat sana lepas solat hari raya, ambil gambar, makan-makan kejap lepas tu balik dan teruskan aktiviti harian macam biasa hehe.

Raya kali ni bukan untuk terlalu bersuka ria tetapi lebih kepada berhati-hati. Anggaplah ini pengorbanan yang besar untuk ibu ayah tercinta. InsyaAllah, semoga tahun depan keadaan akan pulih seperti biasa. Noorul doakan semoga kita semua dijauhkan dari virus Covid-19.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin dari Noorul sekeluarga! ❤️

Lepas lahirkan Zyad bulan May yang lepas, ramai yang tanya macam mana Noorul boleh kurus macam anak dara balik. Entahlah, dalam syukur Noorul pun tak sangka sebab Noorul tak gila-gila nak jaga body since penat oii jaga anak yang tengah lasak ni haha. 

Anak dah masuk 8 bulan, dia punya style bergolek tu jauh betul dia pergi sampai hujung dunia. Merangkak dah boleh boleh slow-slow. Hmm tu pun belum dapat kaki lagi sekarang mommy dah pening betapa lasaknya dia.

Lepas pantang haritu, Noorul turun 17kg. Lepas 6 bulan, turun lagi 3-5kg. Tak banyak mana pun sebenarnya kan! Tapi berat Noorul sekarang lagi kurang dari zaman sebelum kahwin.

Setiap hari Noorul makan macam biasa, nasi dua kali sehari, teh ais tak boleh tinggal. Treadmill dekat rumah dah dua tahun tak guna since 2017. Last-last suami jual je dengan harga half price hehe.

Jadi macam mana Noorul boleh turun sebanyak tu?

Actually ada dua benda je yang Noorul rasa membantu sangat untuk kuruskan badan. 

#1 – Cuba Untuk Sentiasa Breastfeeding

Betul lah bila orang kata breastfeed ni boleh bantu mommy untuk kurus secara natural. Noorul bersyukur sebab sampai sekarang susu masih cukup untuk baby. Nak kata susu tu banyak tu taklah sebab Noorul sekarang dah tak pump atau buat stok susu since Noorul feed on demand je. Sejak Zyad masuk 3 bulan, Noorul full time duduk rumah jaga anak so bila baby merengek nak susu Noorul terus sumbat je dengan nen. 

Kalau nak tau dengan breastfeed ni mampu bakar kalori dalam 300-700 kalori (at least) dalam sehari. Kiranya kalori kita semua pergi ke anak sebab tu cepat kurus dan anak pulak yang makin bambam. So bayangkan kalau setiap hari breastfeed dah berapa banyak kalori tu keluar. Mudahnya nak kurus kan! Macam tak percaya tapi itulah hakikatnya. 

Ada yang kata juga “sebab breastfeed lah aku gemuk!” Haha. Mana taknya bila lapar kita tend to makan banyak betul tak? Noorul pun tak terkecuali. Tapi bila makan janganlah makan banyak sekaligus, pastikan kalori yang keluar tu lebih banyak dari kalori yang masuk. Barulah seimbang gituu.

#2 – Jaga Aturan Makanan & Diri Sewaktu Berpantang

Ok masa dalam tempoh pantang pula, Noorul ambil confinement lady yang duduk sekali dengan Noorul untuk 2 minggu. Dialah yang jaga makan minum Noorul, urut full body, bertungku dan uruskan baby.  Dan dia jugak yang selalu masakkan lauk untuk berbuka puasa sebab Zyad lahir first Ramadhan, so dialah yang uruskan semua sekali alang-alang hehe. Terima kasih Kak Mah :’)

Bukan main sayang lagi Kak Mah dengan Zyad ni. Mandikan pun Kak Mah yang tolong uruskan juga.

Dalam tempoh berpantang tu walaupun Noorul dijaga betul-betul dari segi pemakanan dan kesihatan luaran & dalaman badan, Kak Mah akan pastikan Noorul tak stress LANGSUNG. Contoh Noorul teringin sangat minum air sejuk, dia akan bagi minum air sejuk Coway (bukan ais) dengan kuantiti sikit, janji dapat lepas gian. Selebihnya dia akan pastikan Noorul eat clean dengan masakan sihat yang less calori. Boleh kurus kalau setiap hari makan benda rebus atau kurang minyak, berapa kalori lah tu sangat kan. 

Then kena pulak dengan proses bertungku kempiskan perut dan pecahkan lemak. Lepas tu pakai lagi bengkung setiap masa pagi dan malam. Mana tak flat perut tuu. Suami pun puji cakap baru 2 minggu dah keding. Eh eh eh.. kembang hidung jap.

Air rebusan halia dan kunyit. Wajib minum setiap pagi. Walaupun rasa payau tapi lepas minum badan rasa ringan and fresh sangat.

Tapi sebenarnya, yang menentukan seseorang tu cepat kurus atau tak bergantung pada metabolism masing-masing juga. Semua orang metabolism tak sama. Yang jenis metabolism tinggi ni makanlah banyak mana pun berat akan stay kat nombor tu jugak. Selang dua hari berat naik atau turun tu normal tapi last-last berat asal jugak dia pergi. So boleh kata Noorul jenis yang high metabolism. Tak perlu exercise banyak berat masih boleh maintain. 

It’s okay kalau kita risau susah nak turun berat badan lepas bersalin. Semuanya tak mudah dan akan ambil masa. Banyak je tips yang boleh kita try yang penting kita kena kenal badan kita dulu macam mana. Yang jenis susah nak turun, kenalah extra sikit jaga makan, diet dan exercise kan 😉

Ni gambar baru habis pantang 44 hari. Pakai balik baju kurung majlis kenduri kahwin abang 2 tahun lepas.

Lepas 6 bulan. Saja try jaket sejuk untuk berjalan oversea. Tak percaya sekarang dah boleh pakai size S.

Selain tu juga Noorul selalu bawa air kosong kemana-mana. Walaupun dalam sehari tu teh ais tak boleh tinggal, air kosong pun kena minum banyak tau.

Moga bermanfaat! 💜

Lipas? Erkkk!

Dengar nama lipas pun Noorul dah geli. Noorul memang musuh ketat dengan lipas sebab dari kecik ada pengalaman yang membuatkan Noorul trauma. Pernah lipas naik atas kaki, pernah lipas terbang hinggap kat muka, pernah kena kejar dengan lipas sampai Noorul semput. 

Macam tau-tau je kita ni takut dengan dia. Tak boleh ke kacau orang yang berani sikit?

(jangan risau dalam post ni tak ada gambar lipas yerr..)

Macam suami Noorul. Alhamdulillah dapat suami yang boleh handle lipas, maksudnya instead of kena kejar, dia yang kejar balik haha. Siap boleh pegang sesungut lipas yang masih bergerak untuk buang atau flush dalam toilet. 

Masalah lipas banyak dalam rumah bermula bila dah hampir setahun duduk dekat situ. Sebelum ni memang dah ada tapi taklah sampai bukak almari dapur nampak 3 ekor sekaligus. Dalam toilet sebelah dapur tu tak payah cakap, boleh lipas bertenggek kat dinding dengan anak-anak dia sekali. Terkejut kita yang tengah membuang ni rasa macam diperhatikan.

Nak kata rumah bersepah, memang la bersepah sebab ada anak kecik kan. Tapi taklah kotor sebab setiap kali makan atau masak Noorul akan lap atau sapu. So Noorul syak dia datang dari saluran kumbahan kat luar rumah dan masuk ikut paip sinki atau mesin basuh. 

Bila tak tahan dengan lipas yang terlalu banyak, Noorul cuba cari solution. Pernah cuba letak perangkap lipas tapi sekor pun tak masuk. Kemudian cuba letak kiub serai wangi dalam almari and toilet, okla menjadi walaupun result dia kurang memuaskan. Sebabnya lipas tak mati on the spot tapi akan mabuk kejap dalam 3-4 jam sambil tawaf satu rumah. Nanti tengok lah ajal dia mati dekat mana kadang-kadang depan pintu, depan tangga, bawah meja. 

Sangat tak best okey bila kita tengah jalan dalam rumah tiba-tiba terpijak lipas yang dah mati! (meremang pulak bulu roma).

Fikir punya fikir, bincang dengan husband, apa kata kita cuba buat pest control? Lagi bagus bila dia racun satu rumah termasuk sarang dia sekali. Biar habis satu keturunan. Tapi suami pulak agak reluctant sebab takut Zyad yang baru umur 6 bulan tak boleh handle bau racun.

Noorul bukan tak peduli tapi kalau dah cara lain tak jadi, apa kata kita cuba je? Zyad kita boleh bawa dia keluar rumah kejap. Dan akhirnya suami pun setuju setelah puas pujuk *sujud syukur* 🤣

Inilah dia encik Faisal. Orang Klang, dari jauh dia datang. Katanya rumah Noorul ni rumah yang 7 untuk job harini. Alhamdulillah murah rezeki. Bila encik Faisal ni sampai, dia minta untuk tutup semua makanan supaya tak terdedah dengan racun. Baby pula kena bawa keluar (kebetulan Ayah Teh dia datang so boleh jagakan Zyad kejap) sambil Noorul dengan suami tunjuk dekat mana yang selalu banyak lipas.

Tapi encik Faisal mungkin dah banyak pengalaman, dia dah tau spot mana dan dekat mana. So dia terus ke belakang rumah dah buka penutup besi saluran kumbahan guna screwdriver.

Bila bukak je.. “Pheewww! Mana tak banyak lipas, berterabur sarang dia dalam ni bang!” Suami Noorul pun jenguk tengok dalam sekali, terus berubah muka dia. Maksudnya memang banyakla tu!

“Awak.. jomla tengok sekali.” Suami ajak Noorul tengok sambil tersengih. Eh dia ni.. memang taklah, kita kalau nampak lipas sekor pun dah mencicit lari. Ini kan pulak sengaja nak datang dekat. “Takpela awak bagi RM1000 pun saya taknak.” Ewah.

Lama juga encik Faisal spray dalam lubang tu sebab terlalu banyak katanya, so setiap sudut dia tembak dengan racun. Lepas settle, dia masuk dalam rumah dan settlekan bahagian dapur pulak. Noorul buka siap-siap setiap cabinet bawah (ada 9 laci) dan dalam tu semua ada lipas! Ada satu laci tu yang agak kedalam sikit, ada lebih kurang 15 ekor lipas mati kat dalam tu. Allahu.. ni ke port diorang mati beramai-ramai.

Kenapa banyak sangat ni? Macam mana boleh masuk? Kenapa rumah kami jadi target? Banyak pulak persoalan dalam kepala. Dalam cabinet dapur Noorul simpan pinggan mangkuk je. Dalam laci Noorul simpan plastik and cutleries. Tong sampah sentiasa bertutup. Bila tanya encik Faisal, dia kata biasalah.. kadang tu bila lipas berjaya masuk rumah cepat dia membiak sebab tu boleh banyak. Lubang kecik toilet pun dia boleh masuk since dia boleh squeeze kan badan. Eh macam kucing pulak.

Takpelah.. janji lega sikit hati bila dah panggil buat pest control ni. Taklah takut-takut dah nak bukak cabinet lepas ni. Nak masak pun senang hati tak payah panggil husband suruh ambik blender yang jauh tersimpan dalam sudut cabinet.

Then, encik Faisal sambung spray racun dekat setiap toilet (lubang, tepi tile) dan juga setiap rekahan dinding. InshaAllah semua serangga termasuk semut dan anai-anai akan mati bila bau racun tu. Last sekali, dia keluar rumah dan spray dekat longkang depan rumah pulak. Total dalam 15 minit je dah siap semua sekali. Dia pesan, jangan mop dulu dalam 1-2 jam biar racun tu ‘serap’ satu rumah. Pergilah mana-mana shopping ke keluar makan dulu ke. Kita ni okey jee bila dengar perkataan shopping tu laju je bersiap kah!

Sebelum keluar rumah buka dulu semua laci supaya bau racun bebas keluar.

Esoknya, Noorul panggil cleaner untuk cuci satu rumah. Noorul suruh dia keluarkan semua pinggan mangkuk dalam cabinet dan buang lipas yang mati. Laci dapur suami Noorul dah cabutkan supaya senang dia nak sapu keluar semua saki baki. Penuh satu penyodok uols!

Alhamdulillah, leganya hati bila tau rumah dah bebas dari lipas ni. Serius rasa dia lain macam. Rasa selamat duduk dalam rumah sendiri. Katanya kalau nak betul-betul lipas-free ni, kena buat pest control at least 2 bulan sekali. Panggil je dia dan dia akan racun sekali lagi. Noorul sanggup!

Rumah korang banyak lipas? Jom kongsi dengan Noorul cara-cara untuk kurangkan lipas dengan komen di bawah. Sharing is caring! 😊

I’ve been there – haha. Ini antara sebab utama kenapa post ini ditulis. Memang kami ada hilang barang masa melawat kota lama Dubrovnik, bukan sebab kecurian, tapi sebab kecuaian. So sebelum ia terjadi, Noorul nak pesan, sila berhati-hati.

Okay cerita dia bermula bila Noorul dan suami nak balik dari Oldtown Dubrovnik, sebabkan malas nak naik bas dan tukar beberapa stesen, kami ambil keputusan untuk gunakan Uber, harga pun actually lebih kurang naik bas sebab kena tukar beberapa stesen.

So nak dijadikan cerita, masa tunggu Uber tu agak kekok sebab jalan kat area Dubroknik sangat kecik, tambah pulak asyik duk confuse dengan ‘left driver’ kan. Waktu Uber dah sampai, berlari kami melintas jalan, keadaan yang agak kelam kabut buatkan GoPro 5 kami tercicir dalam kereta Uber tu! Yang sedih lagi, lepas dah sampai Split baru kami sedar, mencanak jugak cari GoPro5, pedih woo!

Apa yang kami buat?

Of course kelam kabut, tapi kami cuba bermacam cara, post di website seperti Tripadvisor, di website GoPro sendiri, dan beberapa website termasuk Facebook Fanpage. Tapi semua tak dapat feedback.

Last sekali baru terfikir nak report kepada Uber. Selang 2 hari baru Uber inform yang GoPro kami ada dengan driver. Syukur yang teramat rasa dia, lega! Tapi keadaan macam freeze sekejap sebab malangnya, kami dah ada kat Malaysia.

#1 – Cuba Minta Uber Driver Bungkuskan & Hantar Menggunakan Fedex

Salah satu masalah di Croatia adalah komunikasi, mereka tak berapa fasih bertutur dalam English, apatah lagi menaip. Since masalah ini berpunca dari kecuaian kami, kami cuba untuk tidak menyusahkan driver.

Tapi lain jadinya, driver mula rasa proses ini complicated, kos pun agak tinggi.

#2 – Hubungi ‘Delivery Company’ Yang Buat Servis A-Z

Ya, kami ada buat sedikit research dalam mencari syarikat yang bersesuaian, dan akhirnya end up dengan syarikat Parcel Monkey.

Mereka ada sediakan servis door-to-door pickup cuma kami perlukan mereka untuk bungkuskan sekali. Tapi percubaan gagal sebab mereka nak pengirim sediakan bungkusan beserta cetakan borang, so Uber Driver tu refuse maybe sebab rasa menyusahkan dia.

By the way, nasib baik juga tak pakai Parcel Monkey sebab lepas baca beberapa review, banyak barang yang hilang semasa penghantaran dan bungkusan hampir hancur semasa sampai di tangan penerima, so once again, berhati-hati.

#3 – Guna Hashtag di Instagram Untuk Cari Kenalan Berdekatan

Buka Instagram dan taip #Dubrovnik, akan keluar semua post mereka yang berada disana even dalam masa seminit lepas. Cuma masalahnya, tak ramai rakyat Malaysia yang kesana.

Kalau ada pun belum tentu mereka akan hashtag, atau bergambar atau post di Instagram, so proses ini jadi lebih complicated, kami lagi pening nak contact seorang demi seorang, even kami pernah contact seorang rakyat Thailand yang masih bercuti di Dubrovnik.

Namun semua gagal sebab masa dan juga komunikasi. Sehinggalah…

#4 – Bila Travel, Jangan Sombong & Berkenalan Rakan Senegara atau Tempatan

Hah! Semasa kami sampai di airport Zagreb, kami ada nampak seakan orang Malaysia, apapun kami tegur sebab kami fikir itu dah jadi budaya kita. Berkenalan tak lama tapi sempat bertukar nombor telefon.

Katanya mereka akan berada di Croatia selama 2 minggu, seminggu lebih lama dari tarikh trip kami. Dari situ kami cuba hubungi mereka, dan nasib baik mereka masih berada di Dubrovnik.

Memang nasib kami tersangat baik. Uber driver tu pun mudah untuk bekerjasama, dia hanya perlu set masa dan tempat untuk perjumpaan dan seterusnya GoPro5 kami berada di tangan kenalan travel kami tu! Dan bila mereka dah balik Malaysia, kami terus set masa untuk berjumpa dan belanja mereka makan sekali, sebagai tanda terima kasih.

Sekali lagi, berwasapadalah bila bawa terlalu banyak gajet ketika melancong, eloklah kalau ada satu beg hanya untuk gajet je ok?

Happy travelling and stay safe!