Category

Travel

Category

Sepanjang umur nak masuk 3 series ni, rasanya ni first time Noorul jejak kaki ke Cherating, Pahang. Percutian kali ni seronok sebab pergi beramai-ramai dengan mak ayah, adik beradik & anak yang makin membesar. Sebelum ni tak pernah langsung buat family trip, jadi Noorul bersyukur sangat bila PKP semua dapat berkumpul kat rumah dan dapat rancang holiday sama-sama. 

Dekat Cherating kami decide untuk duduk homestay ala rumah banglo sebab family agak ramai dalam 9 orang. Bila pergi beramai-ramai ni duduk chalet atau resort tak best, lagi seronok duduk rumah @ villa sebab dapat stay together kan. Kami pilih rumah yang ada dapur dan tempat barbeque sebab mak Noorul suka masak. Penuh satu kereta mak Noorul angkut beras, minyak masak, cili, bawang, sayur, santan, ayam perap BBQ dari rumah.

Err nak bercuti ke nak memasak ni mak? 😂

First day sampai tu tak ke mana-mana sebab hari pun dah petang. Banyak borak dengan family sambil rehat dan kemas rumah je. Parents Noorul paling seronok dapat berkumpul dengan cucu-cucu. Noorul pun seronok jugak dapat rehat bila ada orang nak layan Zyad. Yela kat rumah Zyad kan melekat je 24 jam dengan mak dia. So dapatla me time kejap hehehe.

Zyad pun happy ada kawan, ada kakak saudara beza umur setahun boleh join aktiviti melasak – panjat kerusi – campak barang – bergusti – sepahkan rumah sama-sama.

Cherating Homestay – Nightmare!

Rasanya sepanjang PKP ni tak ada orang duduk kat homestay ni dan tuan rumah pun langsung tak cuci rumah. Rumah penuh lipas, semut hitam, debu tebal, dapur melekit dan agak berkarat. Sedih juga terasa separuh mood holiday hilang bila tengok rumah kotor macam ni. Noorul taknak sebut homestay mana kami duduk kan.

Bilik tingkat atas paling worst dengan aircond panas, semut hitam merata-rata atas tilam, dinding, lantai. Lipas tiba-tiba muncul sebelah katil dan ada yang merangkak naik kat kaki. Ada juga lipas terbang lalu sebelah muka (lipas ni bila terbang tak dipanggil lipas dah). Nasib baik bukan Noorul yang kena, dah la phobia dengan lipas, boleh heart attack kalau nampak apatah lagi bila naik merayap kat badan 😣

Bila mengadu kat tuan rumah, katanya tak pernah penghuni sebelum ni complain apa-apa. Jadi redha jelah dan kemas apa yang patut. Nasib baik tuan rumah dah sediakan 2 botol spray Ridsect termasuk perangkap. Habis jugaklah satu botol kitorang spray satu rumah!

Tapi yang best dengan rumah ni, tuan rumah ada sediakan wifi, Netflix & Android box. Bolehla sesekali buka youtube bagi Zyad tengok Omar Hana. Homestay ni juga dekat dengan banyak tempat menarik area Cherating. Meaning lokasi dia not bad cuma kebersihan je agak kurang terjaga. Tuan rumah pun ada sediakan tempat BBQ & private pool dalam package. Malam tu puas kitorang makan, borak-borak dan tidur lewat sampai 2 pagi. Sempat juga borak bisnes dengan mak ayah Noorul yang penuh dengan idea dan pengalaman. 

Lunch : Warung Aziz Satar 2 – Kuala Kemaman

Pagi esoknya, kami makan nasi goreng kampung untuk breakfast. Semestinya masak sendiri sebab semua bahan mak Noorul dah bawa dari rumah haha. Dalam tengahari baru kami keluar untuk lunch kat Warung Aziz Satar 2, Kuala Kemaman. Tak sangka sebenarnya boleh terlajak ke sini sebab negeri sebelah-sebelah je kan. Drive depan sikit dah sampai Terengganu. 

Bagi Noorul makan kat sini, ada yang sedap ada yang biasa-biasa je. Sini ada banyak lauk campur boleh pilih dan ada warung seafood untuk sotong/udang/ikan celup tepung. Satar dan otak-otak dia paling sedap, original dan guna inti ikan yang fresh. Lain la rasa macam jual kat KL tu.

Pais ikan pun ada dijual kat sini, first time Noorul rasa serius sedap! Tapi tak sempat ambil gambar sebab masing-masing dah kelaparan. Bagi yang tak tau, pais ikan ni di balut dengan daun kunyit & daun pisang sebelum dibakar, so memang confirm sedap dengan aroma harum dari daun tu. Rupa dia macam otak-otak tapi isi dalam dia letak ikan seketul. Rugi pulak tak beli extra untuk bawa balik. 

Pantai Teluk Mak Nik @ Monica Bay – Chukai Terengganu 

Dah alang-alang kat Terengganu tu, kitorang sempat singgah Pantai Teluk Mak Nik atau nama glamour dia Monica Bay. Singgah sekejap sebelum ke tempat penyu pukul 5.30 petang nanti. Pantai ni mungkin kurang famous macam Pantai Cherating, tapi best untuk kita rileks sambil tenangkan fikiran. Pantai pun cantik, bersih dan banyak pokok rhu besar.

Pantai ni tak busy dan tak ada aktiviti sangat kecuali ada gerai makanan kecil kat tepi jalan. Ada juga jual satar dan otak-otak, seronok la nak makan sambil lepak-lepak tepi pantai enjoy angin kuat dari Laut China Selatan. Serius rasa macam nak tidur je kat sini! Excited bila nampak orang tidur kat hammock yang digantung kat pokok.

Tengok dari gambar pun nampak tenang je tempat ni. Redup dikelilingi dengan pokok rhu.

Laut ni tak berapa sesuai untuk mandi sebab ombak dia agak kuat dan tinggi. Sekadar bawa Zyad main celup kaki je dalam air laut. 

Then ajak Zyad main pasir dengan kakak Alexa. Tapi bila Zyad main pasir ni, tak sah la tak sumbat pasir sikit dalam mulut. Haha perangai betul.

“Babah, bila Zyad boleh mandi laut ni?”

Sambil lepak tepi pantai sambil main drone. Kena berhati-hati sebab angin tengah kuat, Noorul tak berani nak control takut jatuh laut sia-sia je -__- Benda tu dah la mahal.

Ok sebenarnya jeles dengan orang tidur kat hammock kat belakang tu.

Dah puas lepak sini, jom kita ke tempat penyu pulak! 😊

Rimbun Dahan Turtle Hatchery (Turtle Conservation) – Kemaman Pahang

Tak silap Noorul, ada dua tempat penyu kat area Cherating ni. Rimbun Dahan Turtle Hatchery yang kami pergi ni memang sesuai nak bawak anak-anak datang sebab lebih kurang macam lawatan sambil belajar. Paling best sebab kita boleh experience sendiri lepaskan anak penyu ke dalam laut.

Tentang harga, untuk dewasa hanya RM30 seorang dan RM20 untuk kanak-kanak. Free untuk kanak-kanak 6 tahun ke bawah sahaja. Since tempat ini under NGO dan tiada bantuan dari kerajaan, jadi duit yang kita bayar tulah digunakan untuk beli telur-telur penyu dari orang kampung. Dengan duit tu juga digunakan untuk maintain kawasan hatchery dan expenses yang lain.

Sebelum aktiviti lepaskan anak penyu, Along, owner kepada turtle hatchery explain sedikit sebanyak tentang penyu dan life cycle dia. Memang best sebab very informative, Along pun sangat peramah dan kelakar. Dengar kata tempat ni diusahakan turun temurun oleh ahli keluarga, selepas arwah Pak Su (ayah Along) meninggal dunia pada 2018, barulah Along take over tempat ni bersama adik beradik yang lain.

Very cute but fragile! Anak-anak penyu yang nak dilepaskan ke dalam laut ni tak sampai sehari pun dilahirkan. Maksudnya malam tadi anak penyu menetas, esoknya terus dilepaskan ke laut.

Setiap seorang akan diberi seekor anak penyu. Badan dan cengkerang dia masih lembut sebab baru menetas tak sampai pun sehari. Jadi kena pegang betul-betul tak boleh jatuhkan atau grip kuat sangat takut anak penyu stress.

Kalau perasan kat bawah badan anak penyu ada bahagian warna pink. Itulah kantung makanan (egg yolk) untuk anak penyu survive selama 2 minggu di permukaan air. Selepas tu, anak penyu akan berenang masuk ke dalam laut untuk mulakan hidup baru. Then barulah dia akan start makan obor-obor, tumbuhan laut dan makanan yang lain.

Nature is beautiful, isn’t it? 🖤

Untuk kanak-kanak akan diberi tempurung untuk letak anak penyu dalam tu. Takut budak geli atau main campak-campak je anak penyu tu haha.

Semua orang kena berdiri belakang line dan lepaskan anak penyu secara serentak. Excited nampaknya masing-masing. Cuma Zyad tidur pulak masa ni ohh whyyyy

1..2..3..Go! 

Masa ni seronok sebab semua beriya-iya sorak anak penyu siapa paling cepat masuk laut. Dah macam acara perlumbaan pulak haha.

Sedikit info, penyu ni sangat special sebab ada daya ingatan semula jadi untuk ingat tempat mana dia dilahirkan/menetas. So dengan biarkan anak penyu merangkak menuju ke laut, sambil tu dia akan ‘rasa’ pasir yang dilalui dan hayati kawasan sekeliling, supaya bila besar nanti dia akan datang semula ke sini untuk bertelur atau mengawan. Menakjubkan, kan?

Good luck anak penyu, semoga terselamat dari ancaman dimakan burung atau ikan lain.

Pendek kata, Noorul dan family sangat berpuas hati dengan tempat ni. Bagus ada program macam ni, at least kita dapat ilmu dan kesedaran tentang nature dan haiwan terancam. So kalau ke Cherating tu, jangan lupa datang dan bawa anak-anak spend time ke sini ok? ❤️

Pantai Cherating – Pahang

Last day sebelum check out baru kitorang datang untuk mandi kat Pantai Cherating ni. Last day baru nak datang sini haha apakah. Kami datang sini dalam pukul 10 pagi macam tu sebab kalau datang waktu sunrise, selalunya air laut tengah pasang dan tak sesuai untuk mandi.

First time Noorul ke pantai ni, jujur Noorul amazed jugak dengan pasir dia yang bersih dan pantai yang sangat cantik! Pantai nampak kosong, mungkin sebab dah nak tengahari atau sebab harini hari Jumaat, bukan hujung minggu yang confirm ramai orang.

Ombak laut dia just nice, tak surut tak pasang. Sesuai untuk mandi laut waktu ni. Cuma panas sikit sebab hampir tengahari kan.

Mak Noorul sebenarnya paling excited datang pantai Cherating ni. Macam-macam yang dia bawa untuk piknik siap bawa tong air besar, bbq set, dan paling banyak makanan lah. Dalam gambar tu sebenarnya banyak lagi makanan yang belum keluar haha.

Tengoklah tu ombak pun nampak manja je. Seronok mandi laut waktu ni sebab pantai tak ada orang. Kalau ada pun maybe dalam 1-2 family. Untung juga sebab musim Covid-19 ni tak perlu bersesak dengan ramai orang.

Sampai ke tengah laut kitorang bawa Zyad berenang. Budak ni suka main air tapi takut swimming. Siap jerit dan tarik atuk dia halah halah. Letak dalam pelampung baru dia tenang sikit tu pun for few seconds je 😅

Mak dan ayah Noorul in their 60s.

Err macam mana ayah Noorul nampak agak katang dalam gambar ni?

Nak lepak-lepak kat bar area pantai Cherating ni pun best jugak. Ada banyak spot cantik untuk bergambar. Instagrammble gitu!

Restoran Intan Seafood

Lepas dah puas mandi bersihkan diri semua, wajib singgah makan dekat restoran Intan Seafood ni. Kedai makan ni area pantai Cherating juga, kena drive hujung sikit sampai ke area kawasan tanah kubur. Bila singgah makan tengahari tu tak la rasa seram sangat, maybe malam seram sikit sebab makan sebelah kubur kan haha. Tapi tak ada apa pun, at the end kita semua akan duduk dalam kubur jugak (eh tiberr)

Sebab datang on weekdays so tak ramai orang makan dalam kedai. Bagus juga order tak payah tunggu lama since masing-masing pun dah kelaparan. Datang sini pun on recommendation sebab ramai kata sedap dan harga pun worth it.

Kami order ikan siakap steam, ikan siakap masak merah, telur dadar, cendawan sos tiram, sayur goreng, daging blackpepper & sotong goreng tepung. Makan banyak tak ingat dunia tapi harga tak lebih dari RM200 pun, which is very worth dengan sedap dan freshness dia tu. 

Zyad tidur lagi. Penat swim lettew. Nasib baik bawa foldable stroller ni, senang nak lipat dan bawa ke mana-mana.

So kalau datang ke Cherating tu jangan lupa singgah makan sini ok! Kalau Noorul recommend tu memang betul sedap lah tu, bukan review berbayar ke apa hehe.

So itu jelah Noorul nak share dalam family trip ke Cherating kali ni. Rasa tak puas mandi laut sebenarnya, rasa nak datang lagi dalam waktu terdekat. Ada banyak lagi tempat yang belum pergi contohnya snorkeling kat Pulau Ular dan Mangrove Boat Ride, tapi tunggu Zyad besar sikit supaya dia lebih excited dan appreciate aktiviti bersama dengan keluarga ❤

Salam sayang, 

 

 

Ok jom sambung post kita yang lepas tentang trip ke Pulau Redang. Buat yang tertanya tanya apa aktiviti kat sana nanti, pantai dia cantik ke tak, Redang Lagoon Chalet tu best ke tak, makanan dia sedap ke tak, dalam post ni Noorul akan cerita lebih details ok?

Dalam post yang sebelum Noorul ada cerita yang Noorul tertinggal flight kan, sebab pintu gate tutup awal so terpaksa beli tiket petang. Sampai ke Pulau Redang pun dah pukul 5 lebih, so tak dapat join snorkeling trip yang pertama. *sedih!*

Jujur Noorul cakap Pulau Redang adalah antara pulau yang tercantik kat Malaysia. Walaupun dah pernah pergi sini sebelum ni, tapi Noorul masih rasa tak puas dan sebab tu untuk company trip kali ni Noorul suggest datang ke pulau ni untuk rehatkan kepala.

First day di Pulau Redang

Pukul 5.30 petang kami check in ke Redang Lagoon Chalet. Masa sampai je dekat chalet tu kitorang sebenarnya agak blur dekat mana nak check in. Cari punya cari, rupa-rupanya kaunter tu terletak kat sebelah cafe, kecik je dan agak terlindung. Noorul pun bagi kertas booking yang dah print siap-siap dari rumah, bayar balance deposit dan dia pun bagi kunci, set snorkeling dengan mask. Kalau yang rabun tu nak sewa power mask pun boleh tapi kena tambah extra duit sikit lah.

Dah dapat kunci! Jom masuk tengok cantik tak rumah ni?

Katil queen bed yang selesa terletak betul betul kat bawah aircond. Bukak pintu je akan terus nampak katil ni.

Tempat simpan barang kat sebelah katil bawah tangga. Siap ada 2 tempat plug untuk charge phone atau laptop. Very convenient!

Berhadapan katil ada kipas dinding, cermin, meja dan 2 tempat plug lagi. Noorul tak buka pun kipas ni sebab nampak agak berdebu.

Katil di tingkat atas. Wow! So nice dan simple dengan warna dinding cerah dan lantai kayu, sesuai dengan tema rumah tepi pantai. Kalau bercuti ramai ramai best ni.

Toilet yang luas dan bersih. Noorul sukaaa.

Tangga kayu yang klasik.

Pemandangan dari balkoni tingkat atas.

Secara keseluruhannya rumah ni nampak selesa kan? Siap boleh muat 4 orang lagi (sebenarnya Noorul book rumah untuk dua orang je). Aircond, tuala, selimut, penyapu, alas kaki, kerusi semua dia bagi lengkap kecuali air panas dengan sabun je tak ada. Tapi Noorul tak expect lebih sebab sesuai dengan harga chalet dia which is RM298 je kan. So Noorul dah bawak sabun dengan syampu siap siap dari rumah.

Rumah ni terletak yang paling hujung, bilik J, agak jauh dari pantai dan dekat dengan rumah penempatan orang pulau. Mungkin sebab kitorang book last minit so dapat bilik paling jauh. Tapi bagi Noorul okay je walaupun mengah juga nak ke pantai. At least sunyi juga dan ada privacy.

Lepas masing masing dah selesai solat jamak, kitorang gerak ke cafe chalet yang terletak kat depan pantai. Masa ni dah ramai orang tapi nasib baik makanan masih banyak lagi (fuh!). Makanan petang dia simple je hanya cekodok, bubur kacang hijau dengan air teh. Walaupun simple tapi serius sedap. Boleh tambah sebanyak mana yang korang nak, diorang akan continuously masak sampailah masa makan petang habis. Memandangkan Noorul nak mandi laut lepas ni so Noorul tak ambil banyak, lagipun lepas ni nak makan malam pula!

Cekodok yang sedap dan rangup.

My feveret bubur kacau hijau pun ada!

Then dah kenyang kita lepak lepak tepi pantai pulak~

Sangat tenang baring kat sini sambil tengok orang berenang. Pasir kat sini warna putih dan lembut sangat macam baring kat atas katil tau.

Beach volleyball court pun ada kalau nak main, tapi kena ada geng ramai ramai baru best.

Layan buaian besi. Terserlah perangai bebudak tu haha.

Syok jugak baring kat atas hammock ni sambil borak layan angin pantai.

Tapi syok lagi baring kat sini sambil berlapikkan lengan suami haha *tiberrr

Dah puas lepak ambil gambar semua baru ada mood nak mandi laut. Bila perut dah turun sikit baru selesa nak mandi kan. Since dah terlepas snorkeling trip yang pertama, kitorang mandi kat pantai depan chalet je. Mandi tepi tepi air pun dah nampak ikan cantik ok! Baling roti sambil baring atas pasir pun boleh, banyak ikan datang berebut.

Time ni Noorul tak pakai mask dengan safety jaket sebab air cetek je kan. So Noorul just pakai power goggle yang Noorul bawa dari rumah untuk swim. Bila tak pakai safety jaket, Noorul rasa free sikit untuk berenang sebab boleh menyelam sampai ke dasar. Laut pun tak berapa dalam dan masa tu ombak tak berapa kuat. Seronok tengok ikan ikan cantik, jinak pulak tu berenang renang depan kita.

Lepas dah puas swimming, staff Noorul pula yang mandi laut dan kitorang tukar turn jaga beg kat pantai. Masa ni dah hampir maghrib, cantik sangat tengok matahari terbenam kat celah celah bukit. Walaupun hari hampir gelap tapi ramai lagi yang masih berenang kat laut. Dekat sini atau mana mana pantai memang tak ada had limit sampai pukul berapa nak mandi, mandi lah seberapa lama nak mandi cuma jaga keselematan diri masing masing je. Alhamdulillah kat Pulau Redang ni selamat, tak ada lagi kes yang melibatkan nyawa inshaAllah.

P/s; Percaya tak sebenarnya ni first time datang pulau lepas setahun lebih kahwin? 😛

Ok lepas dah puas mandi laut, jom makan malam pula!

Meriah tak lauk dinner dia? Terkejut Noorul tengok menu dia dah macam lauk kenduri. Sedap pula tu, memang tak rugi pilih chalet ni hehe. Pilihan air pun banyakkk! Kalau yang bawa botol air tu boleh isi air siap siap sebab dalam pukul 8.00 malam cafe ni akan tutup. Dekat sini rata ratanya masa makan dia agak strict, contohnya kalau waktu dinner hingga 8.00 malam, cafe akan tutup juga walaupun lauk masih banyak.

Ni baru lauk untuk first day. Esok? Akan ada BBQ night!

Lihat lauk kuuu! Ni namanya perut serupa belon.

Pemandangan cafe waktu maghrib / dinner time.

Pemandangan on the way nak balik ke bilik. Kalau dari gambar ni sebenarnya bilik Noorul jauh lagi ke dalam. Semoga kaki larat jalan sampai ke hujung. *gulp*

Second day di Pulau Redang

Pukul 9 pagi, kitorang bersiap-siap untuk snorkeling trip yang kedua kat Marine Park. Ingat lagi tak bayaran RM5.00 yang kita kena bayar masa sampai kat Jeti Syahbandar dalam post sebelum ni? Tiket tu sebenarnya untuk masuk ke Marine Park ni lah. So tiket tu kena bawa sekali sebab nanti dan akan ada orang check kat sana.

Nak naik bot tu kita kena berendam dulu dalam laut ok. So jangan lupa bawa beg kalis air takut handphone / camera basah masuk air. Tapi kalau yang tak bawa boleh jinjing beg atas kepala je. Sebenarnya boleh je naik pakai jeti tapi kena berebut dengan orang lain dan jugak depends pada bot yang kita naik tu.

Group snorkeling dan bot ni dibahagikan mengikut chalet yang kita duduk. That’s why penting untuk kita pakai safety jaket yang disediakan, selain untuk keselamatan ketika dalam laut sebab kat belakang jaket ada tertulis tempat yang kita stay. Ada group lain yang jaket dia warna hijau, warna oren pun ada, so depends.

Off we go! Masa ni Noorul dan team dapat duduk yang paling depan sekali 😆

Paling best bila dia bawa laju sampai terpercik air dalam bot. Habis basah spek tapi Noorul suka hahaha! Baru la adventerous gituu.

Best naik bot ni laju dia bawak tengok je rambut abang ni! Abang ni orang pulau kat sini, so dia yang akan jaga dan guide kita time snorkeling nanti.

Dah sampai ke Taman Laut a.k.a Marine Park! Masa perjalanan dalam 20-30 minit ikut speed boat. Kalau laju makin cepat la kita sampai.

Jernih tak air laut dia? 😍 Tak sabar nak mandiiii!

Tapi sebelum tu, kitorang kena briefing dulu cara cara pakai jaket keselamatan yang betul, cara pakai mask, cara berenang. Masa ni juga dia akan promote sewa gopro untuk rakam video / gambar dalam laut.

Ni haa Noorul nak pesan yang perempuan bertudung tu kena lipat tudung bebetul ye, supaya getah mask tu melekat dekat kulit muka bukan kat tudung. Kalau tak air mudah masuk dalam goggle dan kita jadi stress sebab asyik nak betulkan mask je (true story).

Marine Park ni sebenarnya agak cetek sebab dia kat depan depan pantai je. Tapi tu pun dah ada coral cantik dan bermacam macam jenis ikan. Kalau bertuah korang boleh nampak belut elektrik sorok kat celah celah batu. Masa tu punya la Noorul excited sebab first time nampak belut elektrik depan mata kan. Noorul kalau bab bab nature ni memang nombor 1, excited lebih hehe. Tapi belut tu duduk diam je dan takkan serang kita sebab dah jinak katanya. Dia hanya akan timbul bila orang pulau bagi makan, so secara tak langsung belut tu dah jinak dengan manusia.

Ikan yang paling besar dan ‘rare’ yang Noorul jumpa kat sini ialah ikan Parrotfish dan Titan Triggerfish. Ikan ni jenis gigi tebal dan agak powerful, ikan yang akan gigit atau pecahkan coral untuk cari makanan. Sebab tu kalau nampak coral yang dah patah, mungkin salah satu penyebabnya sebab ikan ni lah.

So secara kesimpulannya, memang seronok snorkeling dekat sini! Masa yang diberi pun agak lama dalam 2-3 jam, agak agak matahari dah tegak atas kepala baru naik ke pantai untuk gerak balik chalet dan makan tengahari. Bagi yang datang tanpa pakej, bolehla spend lama sikit kat sini untuk aktiviti panjat bukit atau sewa boat 😉

Best betul makan kat cafe ni. Sedap sedap pula tu! Walaupun bayar tak mahal untuk pakej tapi lauk yang disediakan memang heaven.

Lepas dah kenyang, kitorang balik ke chalet untuk rehat dan solat. Nanti pukul 2.30 petang kena bersiap untuk snorkeling kat Open Sea pula 🙂

Open Sea ni pun best untuk snorkeling sebab banyak ikan jenis lain ada kat sini. Dah nama pun open sea kan hehe. Since laut dia agak dalam, so warna air dia agak gelap compared to air laut yang cetek. Perasan tak?

So dekat sini nak buat terjun tiruk dari atas boat pun boleh sebab ianya selamat!

Selalunya ikan belang hitam kuning ni je yang akan makan roti yang kita bawak. Kalau ada rezeki, ikan warna biru (yang kawan Nemo tu) akan join makan sekali. Normally Noorul akan sumbat roti dalam botol air besar, bila nak bagi ikan makan baru buka penutup botol. Lagipun untuk elakkan jari kita dari digigit kan. Sakit jugak bila kena gigit tu, nampak je kecik tapi gigi dia boleh tahan tajam.

Kalau bertuah, korang boleh nampak ikan Bumphead Parrotfish berenang kat sini. Ikan ni agak unik sebab ada benjol bulat besar dekat kepala untuk hentam coral untuk cari makanan. Menarik kan? Cuma Noorul tak jumpa pulak haritu sebab ralit sangat tengok coral hidup yang berwarna warni. Serius cantekk.

Tips Noorul, cuba rajinkan diri borak dengan orang pulau yang jaga kita sepanjang sesi snorkeling tu. Selalunya diorang akan join berenang sekali dengan kita. Kalau berbaik dengan dia, dia akan tunjuk spot mana yang best, kat mana ikan pelik pelik menyorok dan kadang tu sanggup berenang sampai dasar untuk tunjuk coral atau ikan yang cantik dengan lebih dekat.

Masing masing dah nampak sunburn -_-

Untuk snorkeling trip yang ketiga ni agak sekejap rasanya, mungkin sebab masa tu langit nampak gelap so kena cepat cepat balik. Takut ombak semakin kuat bahaya juga kan. Tapi puas jugak okkk.

Petang tu sebenarnya ada trip untuk berenang dengan penyu. Trip tu tak termasuk dalam pakej dan kena bayar RM30 sekepala. Kalau berminat dia akan bawa kita naik bot ke satu tempat yang pantai dia agak kosong, tak ada coral atau ikan, cuma ada 2-3 ekor penyu je. Penyu ni agak jinak siap boleh ajak selfie, tapi since hari pun dah gelap so tak dapat join trip tu demi keselamatan.

Nah Noorul share gambar dari tahun 2016 masa first time datang Pulau Redang 😛 Jojo ni memang jinak, tak rugi tambah extra duit pergi sini. Bukan selalu kita dapat main dengan penyu kan?

So since hari tu tak dapat tengok penyu, Noorul dan team lepak lepak je tepi pantai sambil borak dengan orang pulau yang naik bot sekali tadi. Tak silap nama dia Abe Mat. Orang orang pulau kat sini memang friendly, bila ajak borak memang non-stop, ada je cerita best yang diorang nak share pasal Pulau Redang ni.

Sambil borak kita minum air kelapa muda yang sedap ni!

Ada minuman manis juga kalau nak order. Tapi harga agak pricey.

Nak makan mee atau makanan bergoreng juga ada disediakan dekat sini.

Borak sambil layan angin petang. Seronok!

Tapi dalam seronok tu ada benda tak di ingini terjadi jugalah. Macam mana entah Noorul boleh tak perasan ada batu besar kat tengah pantai, dengan tak pakai selipar Noorul pergi sepak batu tu sampai terkoyak kulit ibu jari kaki. Allahu! Banyak betul darah sampai penuh tisu, nasib baik suami dengan team ada. Thank you semua :’) *nanges*

Dekat area depan tempat lepak tadi actually ada satu spot yang best untuk berenang. Disebabkan sini ada batu batu besar dan kedudukan laut dia lebih open, so boleh nampak anak Blacktip Shark dengan Nemo dekat sini! Tapi tulah, tengok langit pun dah gelap, ombak pulak kuat so tak dapat berenang kat situ huhu.

Then Abe Mat ajak jalan naik atas bukit untuk tengok view yang cantik. Kalau perasan bukit ni yang berada kat tengah tengah Long Beach tu. Dekat atas ni tak semua boleh naik sebab tempat ni selalunya fully booked untuk orang yang nak enjoy candlelight dinner. Dari sini boleh tengok orang berenang renang kat bawah sambil layan sunset dari celah gunung.

Kedai souvenir shop pun ada dekat sini. Kalau nak shopping kat sini pun harga mur mur je!

Dah puas ambil gambar, kitorang gerak balik ke cafe chalet untuk BBQ night dinner. Sebenarnya itinery ni lah antara yang paling tak sabar nak join dan paling ditunggu tunggu!

Masa ni pukul 7.30 malam, orang ramai dah beratur untuk ambil lauk masing masing. Tapi jangan risau lauk memang banyak dan semua confirm dapat makan dengan puas. Yang menariknya kat sini, BBQ night dekat sini boleh bakar sendiri dan bukannya dah-siap-bakar-terus-makan macam kat tempat yang Noorul pernah duduk sebelum ni. So kita lagi enjoy sebab dapat rasa sendiri experience BBQ kan. Nak yang half cook ke fully cook ke ikut korang.

Sebelum bakar dan pilih lauk, pilih dulu pemanggang mana yang kita nak. Jangan salah pilih macam Noorul dahla, habis sotong terkeluar terjatuh dalam api sebab salah pilih pemanggang haha.

Ni lah abang-abang yang jaga stesen lauk. Very peramah dan helpful diorang ni.

Sotong marinate. Peghhh.

Ayam marinate pun adoooo.

Tak sabar nak bakaq masuk dalam mulut!

K jom bakaq! Time la masing masing nak tunjuk skill kan. Minyak, serai, kipas semua dia sediakan siap ok! Korang tak payah berebut tempat bakar sebab tempat bakar memang banyak.

Dah siap bakar, kita makan dulu ~ Abaikan ikan yang hitam tu k.

Lepas dah kenyang dan cafe pun dah tutup, wajib jalan-jalan kat tepi pantai sambil hirup udara malam. Kadang tu ada juga pertunjukan api tapi malam ni tak ada pulak maybe sebab angin kuat. So kitorang lepak sambil baring atas hammock sampai 12 malam, nyaman sangat sampai Noorul tertido. Dekat KL mana nak dapat experience macam ni kan? Nak rasa angin kuat tu kena letak kerusi depan kipas 😛

Third day –

Pagi ni semua makan breakfast kenyang-kenyang sebelum bertolak balik dari Pulau Redang. Rasa sayang pulak nak tinggalkan tempat ni macam tak puas lagi je. Macam nak tambah satu hari lagi je #eh! Bukan selalu dapat rehatkan diri pergi pulau cantik macam ni. Lagi lagi kerja bisnes ni, tak banyak masa dan masa free tu kadang tak menentu.

Tapi korang perasan tak kebanyakan foreigner yang datang pulau ni diorang akan stay 2 minggu atau sebulan kat sini? Diorang selalunya akan bawa tarik 2-3 beg besar dan bukan macam kita yang suka style bagpacking. Mungkin sebab diorang suka enjoy suasana pantai atau sebab currency negara kita rendah so bagi diorang murah kalau nak stay lama lama pun.

Yang penting, pagi ni kita breakfast masakan sedap iaitu nasi lemak style ganu!

Nasi lemak dia memang sedap tau. Lengkap dengan ikan bilis, kacang, timun dan telur. Sambal dia rasa pedas pedas manis, perfect bagi tekak Noorul gituh. Wajib tambah dua kali! Roti bakar, bubur nasi dan air kopi pun ada disediakan. Memang tak habis habis makan je kat sini haha. Kalau duduk seminggu masing masing naik 10kg agaknya.

Secara keseluruhannya, Madre Trip tahun 2018 is the best! Memang tak rugi enjoy rehatkan diri kat Pulau Redang ni, harga pun ok tak sampai RM500 pun sorang. Jimat sangat yang penting kita puas dan happy. Untuk ke pulau area timur ni kalau nak datang kena between bulan Februari hingga September sebab bulan lain selalunya musim monsoon, air kuat dan tak sesuai untuk mandi, orang orang pulau semua cuti balik kampung. Pulau Kapas, Pulau Tioman semua sama je cuma Noorul  tak pasti kalau pantai area bawah (Johor, etc).

So kesimpulannya, kalau balik kulit tak sunburn tak sahhh! 😛

Seronok tak Pulau Redang Noorul? Seronok yang amat! Enjoy dan sangat tenang, tambah-tambah kalau pakej Pulau Redang yang kita pilih bersesuaian.

Percutian kali ni Noorul ajak sekali semua staff untuk rehatkan kepala, sebab masing-masing dah perform yang terbaik masa bulan Ramadhan haritu. So Pulau Redang Terengganu jadi pilihan semua untuk kita enjoy! 

Sebenarnya ni kali kedua Noorul pergi Pulau Redang. Sebelum ni Noorul ambil pakej Pulau Redang Nuyu (boleh google), kali ni pun Noorul ambil pakej Nuyu juga. Memang recommended lah sebab servis dia ok dan staff dia very helpful. Bila kita dah suka dengan sesuatu servis, mesti kita nak repeat lagi kan? Noorul suka ambil pakej je sebab kerja kita jadi lagi mudah bila semua dah prepare dan kita follow je itinery yang disediakan.

Harga pakej yang Noorul ambil hanya RM298 je sekepala, twin bedroom termasuk aktiviti dan makan minum. Murah kan? Noorul ambil Redang Lagoon Chalet, which is terletak di tengah tengah pantai Redang. So kalau nak tau lebih detail tentang chalet ni, Noorul akan share dalam next post ok? Kita mula hari pertama percutian ke Pulau Redang.

Hari Pertama Pulau Redang

Noorul book flight tiket ke Pulau Redang pukul 6.05 pagi, sebab kitorang plan untuk naik feri ke Pulau Redang dalam pukul 9 pagi tu. Tapi benda yang paling tak disangka terjadi, terlepas flight! Lari sana-sini, tercungap-cungap dan macam biasalah, lewat sikit pun kena tinggal. Reasonnya sebab gate tutup awal 10 minit. So terpaksa la Noorul beli tiket next flight untuk 12 tengahari, call person in charge pakej Nuyu untuk tukar jadual feri dari pukul 9 pagi ke 3 petang.

Bila Noorul call tu, orang tu macam terkejut, mungkin tak pernah di buat orang sebelum ni kot -_-

“Betul ke awak nak ambil feri pukul 3 ni? Sebab sampai Pulau Redang nanti dah petang, awak dah terlepas lunch dan snorkeling trip yang pertama tau.”

Noorul cakap ok je dari terpaksa batalkan whole trip ni kan, lebih baik kita teruskan walaupun terlepas sesi yang pertama.

Hanya Tuhan je tahu betapa excitednya bila kapal terbang sampai. Penat dah menunggu dari pagi sampai tengahari kan. Lagipun dah terbayang bayang dah air laut warna biru turquiose tu. 

So lepas dalam 40 minit perjalanan flight, kitorang pun sampai ke Sultan Mahmud Airport KT dan suami terus book grab untuk ke Jeti Syahbandar.

Kenapa kitorang pilih Jeti Syahbandar dan bukan Jeti Merang? Sebabnya, Jeti Syahbandar lagi dekat dengan airport so kita tak perlu bayar mahal untuk naik grab. Tambang grab pun dalam RM17 je. Kalau kita naik feri, kita dah tak perlu bayar apa apa since harga tiket dah termasuk dalam pakej. So kita dapat jimat duit dekat grab kalau ambil perjalanan yang lebih dekat.

Ok bila sampai je dekat jeti, first thing first jangan beli makanan kat luar pagar tu dulu walaupun nampak sedap dan very tempting! Sebabnya korang kena terus pergi ke kaunter tiket yang terletak kat belah kiri pintu masuk, tukar voucher feri yang dah di sediakan oleh pakej dan dia akan bagi 3 kad –  tiket feri, boarding pass dan tag resort. Selain tu kita kena top up lagi bayar RM5 per person untuk masuk ke Marine Park untuk snorkeling hari kedua di Pulau Redang. So kena prepare cash juga la ye.

Lets say kalau korang tak follow pakej, korang juga boleh beli tiket asing dengan harga dan masa yang ditetapkan;

► Harga Tiket Feri ke Pulau Redang :

Dewasa : RM110 pergi balik
Kanak kanak : RM60 pergi balik

► Jadual Masa :

Jeti Syahbandar ke Pulau Redang: 9:00 AM , 10:30 AM, 3:00 PM
Pulau Redang ke Jeti Syahbandar: 7:00 AM, 11:00 AM, 1:00 PM

Bila dah selesai semua, baru lah korang boleh jalan-jalan atau beli makanan kat luar pagar tu. Baru tenang bila semua dah settle betul tak 🙂

Dapatlah jamah 3-4 cucuk, kenyang jugak dapat isi perut yang lapar tak makan dari tengahari hehe. Dekat sini jugak boleh beli roti, makanan ringan dan air mineral siap-siap sebab bila dah masuk Pulau Redang nanti susah nak cari kedai runcit. Make sure korang kena berada dalam kawasan jeti setengah jam before boarding ya. Sebab jauh juga perjalanan nak ke feri tu dan kena beratur panjang takut lama kena berdiri je. 

Ok, kalau nak di ikutkan yang ni baru sikit je orang yang beratur sebab dah last feri kan. Kalau feri pukul 9 pagi tak dapat bayang betapa ramainya orang. 

Feri dari Jeti Syahbandar ke Pulau Redang ni jenis yang bertutup dan beraircond sebab perjalanan dia yang agak jauh dalam 1 jam 30 minit. Kalau feri dari Jeti Merang boleh naik speedboat je sebab perjalanan dekat so tak sempat nak tidur pun tengok-tengok eh dah sampai haha. Tapi yang bestnya naik feri besar ni, kalau yang tak nak rehat tidur, korang boleh naik ke tingkat dua dan pergi ke bahagian paling belakang sekali untuk ambil angin dan enjoy open view tengok air laut yang biruuu! Kat sini nak selfie ambil gambar dengan video pun cantik sangat.

Then, kita akan dipindahkan naik boat transit yang terbuka pula sebab feri besar tak boleh rapat sangat dengan pantai Pulau Redang. Pindah bot ni kat tengah tengah laut tau, so kalau ombak tengah kuat ke kena pegang besi atau apa-apa je kat situ dan kena mengucap siap-siap haha k gurau je. Tapi pertukaran bot ni depends pada tempat penginapan korang, kalau pilih yang agak jauh sikit dia suruh stay dulu jangan turun, bila semua dah settle baru dia akan hantar. Ala dah nama pun transit, kena ikut turn masing masing kan.

Nak transfer bot semua tu kejap je. Penat kejap lepas tu korang akan dapat tengok view yang cantik macam ni! 😍

Dah sampai!! Rasa macam nak terjun terus laut tengok air jernih macam ni!

Sampai je kat pantai, orang resort dah tunggu siap dengan kenderaan masing masing. Kalau resort korang agak jauh korang akan naik truck yang dah disediakan. Kalau yang dekat korang boleh jalan kaki je macam kitorang. Sebab Redang Lagoon Chalet tu dekat je, so kitorang heret je beg yang berat tu *redha*

Selepas check in, kitorang terus berlari ke pantai dan mandi laut puas-puas sampai sunset, uish cantik betul sunset kat Pulau Redang ni! Sebabkan snorkeling yang first dah terlepas, so kitorang mandi depan depan tu je. Tapi still puas sebab banyak jugak ikan cantik cantik depan tu, especially kat tepi batu batu besar.

Acah acah macam scene hindustan sikittt

U amik gambar I, I amik gambar you~

Tempat lepak depan chalet. Memang tenang sangat dan best nak baring kat sini.

Sempat ambil video dan gambar shoot pakai drone. Ambil dari pandangan atas nampak cantik sangat dengan view pantai, orang mandi laut, etc.

Lepak petang petang sambil minum air kelapa. Sedap fuhhh!

View dari atas ni memang cantik, tenang sangat duduk sini 2-3 jam pun tak apa.

Ok, Noorul rasa dah panjang sangat dah post takut korang penat membaca hehe. So Noorul akan sambung details itinery dalam next post, part 2 ok?

Updated : Hari Kedua dan semua aktiviti di Pulau Redang Terengganu

Noorul akan cerita dari first day trip, trip snorkelling, trip ke Marine Park, tempat tempat best di Pulau Redang