Category

Life

Category

Ramadan tahun 2020 ni terasa sangat berbeza kan. Berbeza bila kena puasa dalam musim PKP, pergerakan terbatas dan perlu stay at home sepanjang masa untuk elak dari dijangkiti virus COVID-19.

Seronok juga Ramadan kali ni walaupun ada sedikit kelainan. Bak kata suami, nanti dah tua-tua kita ada juga bahan nak cerita kat anak cucu. Macam atuk moyang kita cerita pengalaman masa zaman perang dulu-dulu. Haha boleh tak samakan macam tu.

Shopping Barang Raya Online

Tahun ni dah tak perlu bersesak-sesak ke PKNS, Jalan TAR, Bangi Sentral atau Seksyen 7 untuk beli barang raya. Semua beli secara online je, lebih senang dan selamat gitu. Lagipun musim PKP ni kebanyakan kedai memang tutup dan open order online melalui website atau whatsapp.

Keadaan sewaktu raya di Bangi Sentral setiap tahun.

Walaupun tahun ni tak digalakkan untuk beraya, ramai jugak yang shopping beli baju baru. Tengok je pejabat pos sampai penuh gudang ada yang tak terhantar kat customer. Bagi Noorul dan suami, baju tahun ni pakai mana yang ada je. Takda mood nak beli baru sebab bukan boleh ke mana-mana pun. Rasa tak berbaloi kalau sekadar nak ambil gambar kejap time pagi raya lepas tu tukar balik tshirt rumah. Kalau makeup pun tahan setengah jam je lepas tu dah kena cuci *sobsob*

Tiada Bazar Ramadan

Gambar dari johorfoodie.com

Bulan Ramadan tak sah la tak ada bazar kan. Tak complete rasanya kalau tak bersesak-sesak ke bazar Ramadan demi beli kuih untuk berbuka puasa. Cuma tahun ni disebabkan musim PKP, kerajaan tak benarkan sebarang bentuk bazar kecuali e-bazar atau e-kitchen.

Kita sebenarnya boleh jimat banyak bila kurang membeli makanan dari luar. Noorul boleh kata setiap hari masak untuk berbuka puasa. Kalau tak sebelum ni suka order makanan dari luar je haha. Bila ada anak yang makin lasak ni kelam-kabut jugaklah kita nak masak. Bila dalam keadaan macam ni, sebab nak jimat, takde dah nak order hari-hari. Kena juga pandai adjust masa sendiri dan masak everyday. Suami Noorul la paling suka sebab dia lebih prefer makanan homecook.

Noorul pun secara tak langsung jadi lebih organized, pandai rancang masa bila nak ke dapur, bila masa nak layan anak kemas rumah etc. Ada jugak hikmah bila tiada bazar Ramadan ni kan.

Tiada Umrah di Bulan Ramadan

Seperti yang kita tahu umrah tahun ni terpaksa ditangguhkan. Dekat sana, hanya beberapa bilangan jemaah je dibenarkan solat tu pun social distancing tetap dijaga.

Sayang, terasa sangat rugi bila tak dapat buat umrah di bulan Ramadan. Bulan ni lah yang paling ditunggu-tunggu oleh umat Islam. Mana taknya sebab pahala umrah waktu ni sangat besar, sama macam pahala melakukan ibadah haji.

Ramai yang berebut-rebut nak ambil peluang ni termasuklah parents Noorul yang dah dua tahun berturut-turut terpaksa postpone untuk ke Mekah & Madinah. Tahun lepas sebab ayah Noorul ada masalah kesihatan dan tahun ni sebab wabak COVID-19. Allah dah susun cantik-cantik di sebalik apa yang berlaku dan Noorul percaya semuanya ada hikmah. Doakan agar parents Noorul dipanjangkan umur dan dapat tunaikan ibadah umrah dan haji pada tahun depan ya ☺️

Tarawih di Rumah Berjemaah Bersama Keluarga

Rasa pelik pulak bila tak ada solat tarawih kat masjid atau surau macam biasa. Selalunya lepas berbuka, kelam-kabut kita solat maghrib dan terus ke masjid untuk tarawih berjemaah. Tahun ni, berbuka beramai-ramai kat masjid / surau pun tak ada sebab semuanya perlu di buat di rumah.

Dari sudut positif, masa ni lah kita nak bagi peluang pada suami, anak, abang, adik lelaki untuk jadi imam buat keluarga. Syukur, ramai yang ambil peluang ni untuk improve skill bacaan dan hafal surah. Alhamdulillah, tak perlu suara yang sedap ala-ala Imam Mekah. Cukuplah orang tersayang yang menjadi imam untuk kita, itu pun sudah terasa cukup manisnya.

Tak Dapat Sahur di Kedai Mamak atau McD

Waktu masih berdua sebelum dapat anak, memang favourite Noorul untuk sahur dekat kedai mamak atau McD. Husband pun pelik kenapa Noorul suka sangat dengan masakan mamak. Bagi dia bukan sedap mana punnn. Noorul suka sebab portion dia yang besar! Dan sedap of course hehe. Kena dengan taste tekak katakan.

Tapi tahun ni, semuanya terpaksa dilupakan. Setiap hari Noorul akan masak untuk berbuka dengan portion yang banyak, then lebihan lauk tu Noorul akan simpan dan panaskan semula untuk dimakan waktu sahur nanti. Memang jimat buat cara ni, boleh save separuh dari duit yang keluar untuk beli makanan.

Tak Dapat Berbuka Puasa Beramai-ramai

Yang ni antara yang Noorul paling rindu sekali, especially makan buffet beramai-ramai dengan family. Tahun lepas Noorul tak dapat join sebab masih berpantang. Telan air liur jela bila diorang berbuka puasa kat kedai arab favourite Noorul. Noorul pulak makan ikan rebus dengan air halia je wuwuw.

Tapi tak apa, demi untuk jaga kesihatan orang tersayang terpaksa kita tangguh dulu berbuka puasa beramai-ramai. Secara tak langsung kita boleh jimat duit jugak kan. Kita juga akan lebih bersyukur dengan makanan apa yang ada di depan mata dan tak perlu nak makan bermewah-mewah. Cukup sekadar apa yang ada je.

Apa-apa pun, Noorul bersyukur kerana disebalik kesusahan kita berdepan dengan wabak COVID-19, pelbagai hikmah yang Allah tunjuk walaupun sedikit perubahan yang berlaku. Semoga yang baik itu sentiasa kita amalkan dan jadikan new normal dalam kehidupan seharian kita. Marilah kita berdoa supaya tahun depan semua akan beransur pulih seperti sediakala. InshaAllah. Yang pastinya, Ramadan tahun ini pasti menjadi antara Ramadhan yang paling di ingati ❤️

Salam sayang,

Assalamulaikum dan hi semua! Dalam post kali ni Noorul nak share pengalaman adik Noorul (Khairul) yang perlu di kuarantin selama 14 hari di Hotel Ibis, Kuala Lumpur. Bukan pengalaman Noorul sendiri tapi sekadar perkongsian dari adik Noorul baru pulang dari United Kingdom.

Ada sebab kenapa Khairul ambil keputusan untuk balik ke Malaysia. Antaranya sebab kes positif di UK melebihi 65,000 dengan kematian mencecah 8000 orang, siapa je tak risau dan taknak pulang ke tanah air. Tambah pula kerajaan UK tak berapa proaktif macam Malaysia yang lebih pantas dalam membendung wabak Covid-19.

Awalnya Khairul memang nak terus stay je di UK, lebih lagi bila fikirkan kat rumah ada mak ayah yang dah berumur 60-an. Kalau self quarantine pun possibility jangkitan tu tetap akan ada. Tapi dengan keadaan kat UK yang makin worst dan bekalan makanan semakin limited, jadi dia terpaksa balik jugak walaupun masih banyak assignments dan project Uni yang perlu disiapkan. 

Lagipun bila kerajaan Malaysia dah umumkan selepas 2 April sesiapa yang balik ke Malaysia akan ditempatkan di pusat kuarantin khas, so dah tak perlu risau dari risiko jangkiti sesiapa.

Adik beli tiket MAS seminggu awal. Sebelum balik tu, kitorang satu keluarga dah pesan Khairul siap-siap (dalam kata lain : bebel) supaya prepare segala sanitizer, mask, sarung tangan etc. Adik bongsu kan, walaupun dah besar panjang tapi tetap kena ingatkan haha.

Sebelum kapal terbang berlepas, Malaysia Airlines akan bersihkan dan sterilize satu kapal terbang. Katanya penumpang pula tak ramai masa tu (flight awal pagi) so masing-masing boleh duduk berjarak dan jaga social distancing. Cabin crew pun semuanya sangat helpful, dengan kata lain, perjalanan dalam flight sangat smooth!

Setibanya Di Malaysia – Kuarantin 14 Hari Bermula

Sampai je di airport Malaysia, setiap orang wajib declare health condition kepada staff KKM. Kalau ada salah satu simptom Covid-19 (batuk, demam, sesak nafas etc) kena terus buat test dan dihantar ke hospital, tunggu result sama ada positif atau negatif. Kalau tak ada simptom, terus ke tempat menunggu bas untuk ke pusat kuarantin yang dah ditetapkan oleh kerajaan.

Tapi sebelum tu, semua beg kena decontaminated guna spray untuk kurangkan penyebaran virus Covid-19. Sanitizer juga disediakan sepanjang pergerakan dari airport, bas dan ke hotel. Nampak tak betapa efisyen nya sistem di negara kita?

Khairul kata, masa ni kalau rasa nak lari atau singgah mana-mana, lupakan je sebab polis atau askar akan escort sampai lah ke destinasi! Hehe

****

Setiap masa kami akan update dengan Khairul. Badan ada rasa panas tak? Okay ke tempat tu? Macam mana rasa duduk situ? Aktiviti apa yang boleh dibuat? Internet okay?

Dalam ramai-ramai, Mak Noorul yang paling risau. Siap tanya lagi, Mak tak boleh datang visit ke? Nak Mak bawak apa-apa tak? Haha Mak ni buat lawak lah pulak. Risau sangat dengan anak bongsu dia yang sorang ni.

Dekat sini toiletries, fridge, kettle, tv, tuala, hot water semua dah disediakan dalam bilik. Makanan pula akan dihantar 3 kali sehari. Kalau nak order luar Foodpanda atau Grabfood, boleh order ikut masa tertentu. Kalau lapar lagi nak order makanan dari hotel kena pakai duit sendiri. Semuanya akan dihantar ke bilik masing-masing. Pihak hotel dah siap sediakan satu tempat khas depan bilik (macam meja kecik) untuk pickup makanan masing-masing.

Antara makanan yang diberi setiap hari. Nampak sedap kan! Berkhasiat lengkap dengan protein dan sayur.

Khairul kata, dekat Hotel Ibis ni tak payah pakai tag & hospital gown macam kat sesetengah quarantine centre lain. Semuanya bergantung pada pusat kuarantin tu sendiri. Bagi yang risk of infection rendah atau negative case, tak perlu strict sangat dari segi pemakaian so bebas nak pakai baju apa-apa pun.

Setiap petang, staff KKM akan call dan tanya condition semua orang sama ada ada tanda-tanda terkena jangkitan Covid-19 atau tak. Kiranya setiap masa kena update dengan pegawai kesihatan sepanjang tempoh 14 hari kuarantin ni. Ada tanda sikit pun kena cepat-cepat inform. Swab test pula dibuat pada hari kedua.

Jadi sementara tunggu result, apa aktiviti yang diorang boleh buat semasa tempoh kuarantin ni? 

Macam kita sekarang, para isteri mungkin suka memasak & mengemas. Trying out new menu tak pun cuba bercucuk tanam untuk jimat beli sayur. Tapi kalau student / bujang macam Khairul, dia lebih kepada buat assignment, join online class, video call, layan Netflix dan main PS4. Nasib baiklah bawak PS4 tu, kalau tak pishang jugak lah 14 hari kot!

Bagi Noorul, kita sebagai rakyat Malaysia sangat beruntung sebab kerajaan dah sediakan bermacam kemudahan dan bantuan. Walaupun ramai nitezen persoalkan kenapa kerajaan perlu bawa balik rakyat Malaysia dari luar, Noorul percaya PM kita lebih arif dalam mempertimbangkan sesuatu keputusan.

Kemungkinan UK akan jadi lebih teruk, kita pun tak tahu tapi dari zahirnya kadar kes dan plan pelaksanaan PKP, ia tidak ditangani sepantas Malaysia. Jika kita fikir balik, kalau dibiarkan rakyat Malaysia kat luar negara terkontang-kanting & nauzubillah jadi apa-apa, amat susah untuk berurusan dengan keadaan sekarang yang tersangat limited pergerakan kita.

Apapun, Noorul nak minta kita sama-sama doakan untuk para frontliners yang sedang sengit berjuang sekarang ni (termasuk Kakak Noorul). Tanggungjawab kita hanya mudah, duduk dirumah dan lakukan apa yang patut, tapi mereka, pertaruhkan nyawa demi kesejahteraan kita semua.

Stay at home, kita doa sama-sama.

Salam sayang,

Scroll Up