Category

Relationship

Category

Dalam musim PKP ni, ramai yang ambil kesempatan untuk melangsungkan perkahwinan walaupun penuh dengan SOP. Penuh timeline dekat Facebook dengan gambar kahwin kawan-kawan. Seronok Noorul tengok, teringat zaman baru nikah dulu malu-malu je nak bergambar dengan suami. Awkward sungguh rasa nak berpegang tangan apatah lagi nak peluk bergambar atas pelamin. Haha!

Majlis Noorul dulu boleh dikatakan agak cepat, sebab Noorul kenal dengan suami tak sampai 6 bulan, 2 minggu bertunang kemudian terus nikah. Agak kelam-kabut, jadinya banyak yang Noorul ‘lack’ dalam persiapan sebelum majlis kahwin. Kalau boleh diputarkan masa semula, banyak benda yang Noorul nak perbetulkan supaya semuanya nampak teratur dan tersusun.

Semua orang pernah buat silap, jadi Noorul nak kongsi sedikit sebanyak tips persediaan, checklist, do’s and don’ts untuk para pengantin, especially bride-to-be supaya tak kelam kabut bila tiba hari majlis perkahwinan nanti. Noorul fokuskan untuk persiapan seminggu sebelum majlis kahwin, sebab masa tu adalah masa paling ‘crucial’ untuk perfectkan semua benda!

Checklist Persiapan Kahwin Seminggu Sebelum Majlis

#1 – Buat Manicure Pedicure Sebelum Berinai

Orang kata kalau tak pakai inai tak lengkap nak jadi pengantin. Betul tak? Jadi kalau plan nak pakai inai, jangan lupa buat manicure pedicure beberapa hari sebelum berinai supaya warna inai nampak cantik dan terang. Kulit pun jadi lebih halus dan paling penting, inai takkan merekah dekat kulit.

Inai ni ibarat penaik seri pengantin. Rugilah kalau tak pakai kan! Jadi kalau nak buat manicure pedicure, sebaiknya buat seminggu lebih awal supaya warna inai dapat serap masuk sepenuhnya kedalam kulit dan kuku.

#2 – Manjakan Diri Dengan Spa Treatment

Dah penat-penat buat persiapan nak dekat setahun, inilah masanya untuk beri reward pada diri sendiri. 2-3 hari sebelum majlis kahwin bolehlah ke spa untuk manjakan diri buat lulur, scrub, atau mandi bunga. Rilekskan badan dengan buat urutan, barulah badan terasa ringan dan segar untuk melalui hari bahagia yang bakal tiba nanti.

Bila manjakan diri dengan spa treatment ni, barulah naik seri orang kata! *wink*

#3 – Jangan Buat Facial Treatment Seminggu Sebelum Majlis Kahwin

Kenapa Noorul cakap jangan buat facial treatment seminggu sebelum majlis kahwin, sebab selalunya selepas rawatan kulit muka akan jadi merah dan kering. Kulit muka akan ambil masa beberapa hari untuk heal, jadi takut susah nak apply makeup bila majlis kahwin nanti. Lagipun bukan sekali buat treatment je dah nampak result muka glowing kan.

Jangan tiru macam Noorul buat facial treatment dua hari sebelum majlis. Esoknya muka terus nampak merah dan berjerawat. Haha menyesal betul terus rasa tak konfiden nak naik pelamin. Mana tak merah kalau dah picit dan korek segala benda kotor kat muka. Especially whitehead blackhead yang degil tu. 

So waktu yang paling sesuai buat facial treatment ialah secara konsisten beberapa bulan sebelum majlis kahwin. Jangan seminggu nak majlis baru kelam-kabut nak buat facial treatment tau!

#4 – Kurangkan Pakai Makeup Menjelang Hari Perkahwinan

Perasan kan kalau kita tengok artis kahwin, masa kahwin dengan hari biasa muka diorang sama je? Dah pakai makeup tebal pun masih nampak biasa biasa. Sebab setiap hari kita nampak diorang pakai makeup, orang kata dah hilang ‘seri’ nya.

Sama juga dengan kita. Kalau boleh bare face je sentiasa lagi-lagi nak dekat majlis kahwin tu. Biarkan muka kita kosong tanpa apa-apa makeup, majlis kahwin nanti baru kita nampak ‘woww’ gitu! Pakai je basic skincare seperti serum dan moisturiser supaya kulit muka terjaga. Takut bila hari majlis kahwin tiba-tiba naik jerawat tak ke haru.

#5 – Asingkan Pakaian Pengantin Di Tempat Khas

Kita tau pakaian pengantin perempuan ni agak complicated, tak sama macam baju pengantin lelaki. Dengan tudungnya, veil, anak tudung, pin tudung, crown, rantai dan accessories lain.

Jadi seminggu sebelum majlis kahwin tu, letak semuanya di satu tempat khas, supaya tak bercampur dengan barang lain dan tak kelam kabut bila hari majlis tiba nanti. Jangan lupa seterika siap-siap, mana tahu kain terbakar ke (biasalah bila dah nervous 😂) so sempat lagi untuk repair sebelum majlis kahwin berlangsung. Anything can happen kan?

Noorul dulu punya nervous siap beli tudung extra sebab takut tudung tak dapat bentuk. Haha punya la overthinking kan. Lepas tu simpan je tudung extra warna putih tu dalam almari tak pakai sampai sekarang.

#6 – Sediakan Kawasan Makeup Di Dalam Bilik :

Yaaa. Pastikan kawasan makeup dalam bilik pun disediakan tau. Walaupun benda ni nampak simple tapi bila dah last minit, bila MUA dah sampai, kalau tak prepare siap-siap memang akan jadi kelam kabut percayalah! Lagi-lagi majlis dah nak berlangsung beberapa jam je lagi.

Pastikan semua ini dah diprepare awal-awal :

  • Sediakan kerusi untuk bride-to-be duduk dan makeup
  • Sediakan tempat untuk MUA letak barang makeup (kerusi, meja, etc)
  • Pastikan tempat makeup dekat dengan plug (nak pasang lampu ringlight, blower)
  • Pastikan ada ruang untuk MUA berjalan dan ruang untuk photographer ambil gambar

Semua ni Noorul cerita berdasarkan pengalaman lepas. Kalau boleh diputarkan masa semula, nak je Noorul kemaskan mana yang patut supaya nampak lebih teratur majlis kahwin Noorul tu. Haha. Tapi sekarang since musim PKP, rasa nya semua boleh di minimise dan senang untuk susun segala persiapan supaya lebih kemas.

Good luck bakal pengantin! ♥

 

Bila tengok frame gambar kahwin yang digantung kat rumah, tiba-tiba Noorul tersenyum sendiri. Teringat kisah 4 tahun lepas macam mana suami datang approach, berkawan, dan kemudian serius nak jadikan Noorul sebagai isteri yang sah. 

Noorul dengan suami kenal tak lama – hanya 6 bulan, lepas tu bertunang 2 minggu dan terus bernikah. Rasa sekejap je tapi Alhamdulillah, walaupun kenal dalam masa yang singkat tapi Allah permudahkan semuanya dari awal hubungan hingga selesai penghujung majlis. 

Macam mana Noorul nampak suami serius nak ambil Noorul sebagai isteri dan kemudian yakin dengan pilihan untuk jadikan dia sebagai suami? Noorul ceritakan berdasarkan pengalaman sendiri dan share tips dekat bawah. Semoga boleh dijadikan panduan bersama 😊

1) Tak Ragu-Ragu Nak Jumpa Ibubapa Kita

Bila dah lama berkawan dan rasa selesa dengan dia, kita mesti excited nak kenalkan dia dengan ibubapa kita. Especially perempuan, ibubapa mana tak tertanya-tanya dengan siapa anak dia selalu keluar sampai lewat petang.

Ayah Noorul selalu nasihat kalau lelaki tu serius dengan kita, cepat-cepat bawa kenal dengan mak ayah walaupun baru kenal sekejap. Minta restu la macam tu. So bila Noorul tanya suami masa tu, dengan yakin dia terus jawab ok dan tanya balik bila boleh jumpa? Siap senyum sengih ehhh kita pulak yang nervous bukan dia (ke sebenarnya memang tak sabar haha). Sebenarnya ni petanda pertama kalau dia betul-betul serius. Bagi dia, lagi bagus terus jumpa parents sebab lepas ni senang nak masuk merisik etc. 

2) Selalu Bercerita Tentang Masa Depan Bersama

Perasan tak kalau borak tentang planning masa depan, dia akan include kita dalam setiap perkara. Contohnya dalam plan dia nak beli rumah, dia akan sebut rumah kita dan bukan rumah saya. Dia juga akan suka minta pendapat kita sebab dalam gambaran dia, kita lah wanita yang dia pilih untuk bersama in future. How sweet!

Mula-mula Noorul tak perasan benda ni. Agak blur so Noorul get along je dengan setiap conversation walaupun pelik jugak suami siap video call nak tunjuk rumah idaman dia masa tu. Tunjuk laman, dapur, bilik utama etc. Rupa-rupanya.. 

3) Ingin Berkenalan Dengan Kawan-Kawan Kita

Bukan setakat kawan, tapi adik-beradik, sedara mara kita semua dia nak kenal. Dia akan cuba masuk dalam ‘circle’ kita walaupun agak asing pada mulanya. Bagi dia, dia nak orang nampak yang dia wujud dalam dunia kita hari-hari. Dia jugak nak kenal dengan kawan-kawan rapat supaya nak kenal tentang kita dengan lebih mendalam. Kadang-kadang diorang ni terlebih jujur, macam kawan Noorul selamba cakap Noorul ni malas tak suka keluar rumah. Abang Noorul pulak cakap Noorul degil. Haha sabar jelah. Nasib baik suami ok je tak melatah. Dia tau kita semua pun tak sempurna, which brings to the next point…

4) Terima Kita Seadanya

Walaupun orang kata kita macam-macam, dia tetap terima kita seadanya. Dia tidak kisah siapa kita sebelum ni yang penting, siapa kita sekarang.

Sebab sayang, dia akan sentiasa beri nasihat untuk memperbaiki diri kita. Sentiasa akan bersama di saat susah dan senang. Kita pun kalau sayang kenalah cuba untuk ubah jadi yang lebih baik betul tak 😉

Noorul pernah dengar, kalau nak cari benda negatif pada seseorang tu senang je. Tapi takkan kemana-mana lah hubungan tu kalau asyik cari point negatif. Kalau nak cari yang perfect, sampai bila-bila lah takkan jumpa. Jadi terima lah pasangan kita seadanya ya!

Bak kata Dato’ Dr Fadzilah Kamsah, “Bila kita terima pasangan kita seadanya dan bersyukur, Allah akan tambahkan nikmat.” InshaAllah.

5) Sentiasa Luangkan Masa Bersama

Tak jumpa sehari, tak tidur malam dibuatnya. Bak orang kata ANGAU. Tak kira awal pagi atau lewat petang, busy macam mana pun dia mesti akan luangkan masa untuk bersama. Dia akan sentiasa cari alasan untuk berjumpa hehe. Tak pernah bosan untuk luangkan masa bersama-sama.

Sebab tu mak ayah Noorul suruh cepat-cepat bawa jumpa nak kenal, risau tengok anak dara dia selalu keluar hampir hari-hari (amboi…)

6) Kenalkan Kita Dengan Family Dan Kawan Dia

Sama juga macam point di atas, tujuannya sebab nak orang tau kewujudan kita dalam hidup dia. Cuma awal-awal tu suami Noorul tak perkenalkan sangat, just cerita melalui gambar siapa kawan dia, kerja apa, personaliti dia macam mana. At least kita dah ‘kenal’ walaupun belum jumpa secara berdepan. Sebab tu bila suami edar kad jemputan, semua kawan-kawan dia terkejut. “Wehh kau nak kahwin dah? Senyap-senyap je sejak bila kau ada awek pun aku taktau!” Haha.

Family je suami bagitau awal-awal dan tunjuk gambar Noorul masa tu. Family dia duduk jauh belah Timur, nak jumpa susah sikit so kena arrange flight untuk jumpa 2 minggu lepas tu. Tapi tak apa, asalkan parents husband dah kenal dengan siapa anak dia tengah berkawan.

7) Tak Ada Wanita Lain Yang Dipandang

Dia akan lebih fokus kepada kita, bukan orang lain. Beribu perempuan cantik depan mata sekalipun, kita juga yang dia pandang walaupun muka banyak jerawat siap eyebag 2 lapis. Dia juga akan setia dan jaga batas dalam pergaulan dengan perempuan lain, tak akan layan jika tiada urusan penting, tak melebih-lebih bertepuk tampar and so on. Kecuali kita pun jenis tak kisah nak bertepuk tampar dengan lelaki lain jugak, tu lain cerita. 

Suami Noorul ada bisnes yang berkaitan dengan fashion. Kadang-kadang Noorul insekiyo jugak bila dia kena jumpa dengan model itu ini, contact dengan artis etc. Tapi suami sentiasa ingatkan Noorul, fizikal tak menjadi kunci utama dalam perhubungan. Yang penting adalah persefahaman, hati masing-masing perlu ada kepercayaan, hormat & saling give and take.

Bagi Noorul, ini antara point penting untuk kita tengok sama ada pasangan kita serius atau tidak dalam sesuatu hubungan. Ada sesetengah hubungan mungkin tak perlukan kesemua point-point ni, ada juga yang lebih, boleh share di ruangan komen di bawah.

Noorul doakan bagi yang belum berjodoh, semoga ditemukan dengan jodoh yang terbaik dan ikhlas dengan cintanya. Hendaknya sampai ke syurga Allah. InshaAllah. Usah terburu-buru & usah juga tertunggu-tunggu, jodoh itu aturan Ilahi, namun kita perlu sentiasa berusaha.

Ya Allah, hadirkanlah cinta yang ikhlas bagiku.

Sesungguhnya aku tidak mahu cinta yang tidak pasti.

Ya Allah,

Semoga Kau hadirkan cinta yang halal bagiku suatu hari nanti,

Dan jauhkanlah cinta yang sia-sia.

Amin.

Scroll Up