Category

Parenting

Category

Hi dan Assalamualaikum semua!

Dalam post kali ni Noorul nak share yang mana penting untuk dibeli dulu, antara stroller, carrier atau car seat. Sebelum ni Noorul pun pening tak sure nak beli yang mana dulu, kalau beli sekaligus takut bajet tak cukup. Lagipun bukan murah harga baby gear ni kan! So kat sini Noorul nak kongsi yang mana berbaloi untuk kita invest, dan list down setiap kebaikan serta kekurangan supaya parents boleh buat decision yang terbaik sebelum membeli 😊

Car Seat

Pada pendapat Noorul benda pertama yang patut dibeli ialah car seat. Sebab lepas bersalin after discharge nak balik ke rumah tu, kita kena letak baby terus dalam car seat untuk keselamatan. Especially baby sangat fragile dan badan isteri masih lemah, suami pula kena drive, jadi siapa nak pegang anak.

Selalunya orang pangku je anak atau letak baby kat peha tapi tak digalakkan sebab sangat-sangat bahaya. So sebelum isteri bersalin standby je siap-siap pasang car seat dalam kereta. Lagipun memang kena biasakan anak duduk dalam car seat seawal mungkin supaya anak lebih berdisiplin kemudian hari.

Kebaikan car seat :
  • Keselamatan anak lebih terjamin (tips beli car seat boleh rujuk sini)
  • Anak lebih rileks dalam kereta (kita pun rileks juga!)
  • Boleh bagi anak makan dalam tu
  • Boleh pakai sampai anak besar (car seat jenis booster)
Kekurangan car seat :
  • Agak leceh untuk pasang dan cabut
  • Ambil ruang dalam kereta
  • Ambil masa untuk biasakan anak – kena tahan telinga bila anak meraung (ni paling mencabar haha)
  • Agak terbeban untuk parents yang ada sakit belakang sebab kena tunduk

Baby Carrier

Baby carrier antara favourite Noorul, kalau nak ke mana-mana sangat senang! Especially bila travel, letak je anak duduk dalam tu anak dah selesa. Sampai Zyad dah umur setahun lebih ni pun, walaupun dah pandai jalan tapi sesekali masih letak dia dalam baby carrier.

Baby carrier ni ada banyak jenis, pastikan pakai yang jenis ergonomic (M-shape) supaya punggung dan tulang belakang anak tak sakit. Invest mahal sikit pun tak apa sebab ciri-ciri keselamatan lebih terjamin, compared dengan yang harga murah atau tak ori tu. Sebab pernah ada kes baby terjatuh ke lantai disebabkan klip pada baby carrier tercabut!

Nauzubillah, moga tak terjadi pada anak kita.

 
Kebaikan baby carrier :
  • Senang bawa, boleh lipat, ringan dan jimat ruang
  • Sesuai dibawa ke tempat sesak
  • Tangan bebas dan boleh buat benda lain – ie tolak stroller (kalau anak ramai)
  • Boleh pakai sambil buat kerja rumah bila anak meragam
  • Boleh breastfeed sambil dukung anak dalam tu
  • Anak rasa selesa dan selamat sebab rasa ‘dipeluk’
  • Anak lebih behave – takdelah tangan nak mencapai atau memanjat ke sana sini
Kekurangan baby carrier :
  • Badan cepat letih
  • Tak sesuai dipakai untuk parents yang ada sakit belakang
  • Kena cabut dan pasang semula setiap kali nak duduk, ke tandas, makan, etc
  • Tak sesuai untuk anak yang dah besar, berat!

Pengalaman pertama Noorul bawa Zyad berjalan overseas di New Zealand. Masa ni umur Zyad 5 bulan lebih. Setiap kali berjalan nak naik bukit dan panjat tangga, letak je dia dalam baby carrier tu. Lama-lama dia akan tertidur sendiri haha. Senang sangat!

Semasa di Cameron Highland nak panjat tangga ke Ladang Teh atas bukit. Agak sesak time ni, tapi bila ada baby carrier semua jadi mudah. Baby pun terlindung dari hujan dan panas sebab ada penutup kepala.

Ok ni pula masa Zyad dah umur setahun lebih. Badan makin berat dan makin lasak, jadi kena letak dia secara front facing (menghadap depan). Nampak tak kepala dah lentok. Baru setengah jam jalan dah mula nak tidur.

 

Stroller

Haa bagi Noorul, stroller adalah benda terakhir yang perlu dibeli. Maybe boleh beli lepas anak dah lahir atau lepas dah beli car seat & baby carrier tu. Kenapa tau, sebabnya bila anak masih kecil (newborn atau 3 bulan ke bawah) sebenarnya agak tak sesuai untuk letak anak dalam stroller (pendapat Noorul lah). Kebanyakan stroller dekat bahagian seat atau tempat sandar dia agak lebar, jadi badan baby senang menyenget atau melorot ke bawah.

So kalau badan baby kecik lagi, boleh beli seat cushion padding untuk ‘firm’kan kedudukan badan baby supaya dapat duduk / baring dengan lebih selesa. Contohnya seat cushion padding JJ Cole yang Noorul beli di Shopee. Bahagian kepala dia lembuttt macam span, siap ada protection supaya kepala anak tak bergegar bila tolak stroller. Paling best sebab senang cabut dan basuh.

Kebaikan stroller :
  • Mudah bawa jalan – tolak je stroller jadi badan tak letih
  • Boleh tumpang letak barang bahagian bawah stroller
  • Anak boleh tidur dengan selesa, tak perlu pangku anak
  • Sesetengah stroller boleh adjust ketinggian untuk jadikan babychair
  • Boleh guna lama sampai umur anak 5-6 tahun
Kekurangan stroller :
  • Ambil ruang banyak untuk letak dalam kereta
  • Tak sesuai bawa ke tempat crowded
  • Dalam mall – kena naik lif untuk turun & naik (kadang-kadang ramai tak bagi keutamaan, so kena tunggu lama sampai lif kosong)

Pengalaman Noorul, masa Noorul bawa Zyad jalan naik stroller ni betul-betul baru lepas habis pantang. Stroller ni parents Noorul yang hadiahkan. Memang selesa dan sturdy, tapi bila bawa Zyad jalan, kejap je dia nak duduk dalam tu then nangis mintak nak dukung. Bila pindah letak dalam baby carrier elok pulak dia senyap siap tertidur.

Lepas tu baru Noorul tersedar, umur macam tu baby lebih selesa bila didakap dan tak berapa nak duduk dalam stroller pun. So sejak tu jarang dah pakai stroller kecuali untuk masa-masa tertentu.

Zyad enjoying the breathtaking view of Huka Falls, Taupo New Zealand

Masa di New Zealand pun Noorul bawa stroller juga sebenarnya. Yang ni Noorul sewa dari orang (stroller pun boleh sewa je tau) sebab stroller jenis ni ringan dan boleh lipat masuk dalam flight. Tapi malangnya tak pakai sangat pun, dengan umur macam tu Zyad lebih selesa duduk dalam baby carrier. So membazir je sewa haha *menangis penuh penyesalan*

So Noorul harap dengan perkongsian ini dapat bantu parents yang masih confuse nak beli baby gear yang mana satu terlebih dahulu. Pendapat Noorul, car seat > baby carrier > stoller. But it’s your choice sebenarnya, pilihlah yang mana terbaik untuk anak. Kalau berkemampuan, better beli yang ada jenama supaya lebih dipercayai demi keselamatan anak 😉

Good luck ❤️

 

Bengkak susu! Siapa yang pernah kena, tahu sakitnya macam mana bila payudara keras macam batu. Nak bangun sakit, nak mengiring sakit, nak susukan anak lagilah sakit.. Horror sungguh! Bila sentuh, terasa ketulan keras dalam payudara dengan saluran susu yang membengkak.

Sejak Zyad dah masuk setahun 2 bulan, dua kali Noorul terkena bengkak susu. First masa beberapa hari lepas bersalin (masih dalam pantang) Noorul tak pandai lagi nak breastfeed baby macam mana. Zyad pun masa tak pandai latch dengan betul. Susu banyak, tapi baby taknak sedut keluar. Biasalah first time kan.

Nasib baik masa dalam pantang tu, Noorul ambil confinement lady yang stay-in selama 2 minggu so bila bengkak susu dialah yang urut sampai bengkak tu surut. 

Zyad teman Noorul sambil berurut

Kali kedua terkena ni, sebenarnya Noorul tak sangka boleh terkena lagi sekali. Last week Noorul sekeluarga balik kampung Kelantan, 8 jam dalam perjalanan Noorul letak Zyad dalam carseat untuk keselamatan. Nak tidur, nak main, nak makan semua dalam carseat je kecuali berhenti kat mana-mana. Sambil Zyad rileks dalam carseat, kita bagilah dia air, biskut, roti, snacks. Sesekali Noorul bukak cerita Didi n Friends dalam Youtube untuk hilangkan bosan. 

Yang sedihnya, bila Zyad dah kenyang dia dah tak nak menyusu. Noorul paksa juga sebab masa tu dah start rasa berdenyut, tapi Zyad nak breastfeed sebelah je. Sebelah lagi dia tolak sampai meronta-ronta. Amboi! Menyesal pulak bagi makan macam-macam dalam kereta tadi haha. Nasi berlauk yang Noorul dah prepare siap-siap dari rumah pun dia tolak.

Akibatnya seharian Noorul terpaksa tahan sakit sampai mengalir air mata sebab kali ni lagi sakit dari sebelum ni. Siap timbul tompok putih kuning kat bahagian nipple sebab ada saluran susu tersumbat.

Milk bleb / nipple bleb

Suami suggest, why not minta Kak Mah (confinement lady yang jaga Noorul dulu) datang urut je? Kebetulan memang dia duduk dekat 5 minit je dari kampung.

Bukan Noorul tak nak, tapi sebab teringat betapa sakitnya kena urut kat area situ dulu. Biarlah Noorul nak cuba try cara manual dulu. 

Macam-macam Noorul cuba buat, tuam dengan botol panas, lalukan air suam bawah shower sambil marmet, paksa Zyad menyusu (ni paling sakit), tapi bengkak tak jugak surut. Bila sentuh makin terasa benjolan keras kat area situ. Noorul pun ada survey pil Lecithin Shaklee untuk cairkan susu, tapi kebetulan semua agent Shaklee kat area Kelantan habis stok. So nak tak nak, last sekali terpaksa juga panggil Kak Mah.

Terpejam-pejam mata Noorul tahan sakit bila kena urut. Benjolan keras kat saluran susu tu Kak Mah tekan perlahan-lahan sambil baca selawat. Pandai dia lembutkan urat area situ, kejap urut bawah ketiak, kejap urut belakang badan, katanya urat situ agak tersimpul. Dalam satu jam dah rasa lega. Syukurrrr. Kak Mah pesan walaupun dah urut tapi kena kerap bagi anak susu sampailah bengkak tu betul-betul hilang.

Bengkak susu kali ni agak teruk sebab Noorul lambat tuam / berurut sampai naik milk blister kat puting. Dah seminggu lepas urut pun masih tak hilang, bila breastfeed sakit macam kena hiris. Takpelah asalkan bengkak dah hilang, cuma kesan milk blister je masih ada. Maksudnya ada lagi saluran susu yang tersumbat so kena sentiasa breastfeed atau pump susu keluar untuk lancarkan semula.

Sesekali Noorul letak Organic Nipple Butter ni untuk legakan sikit sakit kat situ. Tak risau kalau baby menyusu lepas tu sebab bahan dalam cream ni organic dan selamat. Noorul beli kat Shopee je sebab ada free shipping haha.

Sesekali kena rajin pump susu keluar untuk pastikan saluran yang tersumbat tu clear selalu. Tapi macam Noorul yang duduk 24 jam kat rumah, jarang pump sebab Zyad sejenis mengempeng sentiasa haha. Kalau yang kerja ofis tu pump lah selalu nanti tak pasal bengkak semula. Seriau betul bila teringat balik sakit bengkak susu tu. Lambat sikit boleh terkena demam atau paling worst, boleh kena operate!

Antara suggestion dan tips yang boleh dicuba bila terkena bengkak susu :

#Tips 1 – Tuam dengan ais dan air panas

Tuamkan dengan air sejuk / ais sebelum pump atau breastfeed anak. Then, urut perlahan-lahan sambil tuam dengan air panas (guna botol panas pun boleh) pada area breast yang bengkak. Fokuskan pada ketulan atau urat yang keras.

#Tips 2 – Guna epsom-salt

Rendam bahagian puting yang tersumbat dengan epsom-salt yang dilarut dalam air suam. Epsom-salt boleh bantu kembangkan dan buka saluran susu untuk lancarkan bahagian yang tersumbat tu. Epsom-salt boleh dibeli kat farmasi.

#Tips 3 – Kerap keluarkan susu

Kerap susukan baby atau pump dengan kuasa sedutan optimum (sederhana – tak terlalu kuat atau terlalu perlahan) untuk keluarkan susu. Kalau tak ada pump, boleh cuba marmet sambil lalukan bawah air panas.

#Tips 4 – Tuam dan tampal

Tuam dan tampal bahagian breast yang bengkak dengan daun sireh. Boleh juga cuba letak daun kobis tapi bak kata orang tua takut susu berkurang. Cuba yang mana rasa perlu je ok.

#Tips 5 – Consume pil Lecithin

Consume pil Lecithin untuk cairkan susu yang pekat / tersumbat dalam saluran susu. Kerapkan minum air suam juga.

Nak lagi senang, kalau ada tukang urut yang berdekatan macam Noorul, minta je dia datang untuk urut sebab lagi cepat haha. Kalau tak, boleh buat cara manual je dan ulang semua tips di atas sampailah titik putih pada puting (nipple bleb) hilang & bengkak susu tu berkurang.

Good luck mommies!

Alhamdulillah syukur ya Allah, anak Noorul dah masuk satu tahun pada 6 Mei lepas. Rasa cepat sangat masa berlalu! Masa birthday dia tu mula la terkenang-kenang pengalaman masa bersalinkan dia, first word dia, first solid food dia, first time pandai duduk, pandai merangkak.. Rasa nak menangis bila teringat balik semua tu. Haha sindrom mak-mak betul.

https://www.instagram.com/p/B_V3wbbpRtz/?utm_source=ig_web_copy_link

Untuk birthday Zyad ni, Noorul macam biasa suka plan last minit. Sebab Noorul tau plan awal ni jarang yang menjadi haha. Lagi 3 hari nak birthday, kelam-kabut Noorul cari idea. Hari jadi pertama kan, haruslah meriah! Dulu berangan nak buat party ajak beramai-ramai datang rumah etc, tapi bila dah ‘stuck’ dalam pandemik Covid-19 ni, terpaksa lah cari idea lain.

Kebetulan harijadi Zyad jatuh pada musim PKP, so nak sambut dekat luar atau ajak beramai-ramai sambut sekali memang jauh sekali. Macam birthday Noorul & husband sebelum ni pun jatuh pada musim PKP juga kami sambut dekat rumah je. Still seronok, sebab kita sambut dengan orang yang tersayang kan 😊

Bila kita semua kena kuarantin di rumah, maka terhasil lah tema idea ‘Quarantine Birthday’ ni. Kebetulan husband bawa balik printer dari ofis (work from home) jadi senang la kerja nak menghias hehe. Gigih Noorul lukis dekat iPad untuk bagi gambaran pada husband macam mana bentuk decoration pada cake. Sebabnya husband pandai design pakai Adobe Illustrator dan Noorul pula suka curah idea kreatif.

Untuk cupcake pula, Noorul cari yang baby-friendly, tanpa gula, tanpa perasa tambahan atau coloring. Alhamdulillah scroll dekat Instagram terjumpa Hokido Ofiicial yang jual cake / cupcake baby-friendly ni. Yang bestnya sebab dia banyak pilihan, dan kebanyakannya ready stock so tak perlu tempah seminggu awal. Cepat-cepat Noorul contact agent terdekat dan dia terus deliver pada keesokan hari guna LalaMove. Wah pantas! Kan dan kata plan last minit ni selalu menjadi.

Noorul beli perisa Mango Milk (RM8.50) dan Carrot Cheese (RM9.50), total RM18 sahaja. Jimat kan. Selebihnya hiasan sendiri je yang tak perlu keluarkan banyak kos pun.

Kemain tau gelak tu. Alhamdulillah Zyad nampak happy sangat. Cupcake ni pun sedap dan gebu. Suka lah dia!

Tema pula haruslah kuning hitam, barulah nampak macam kena kuarantin dekat rumah 😜

Birthday party ni kami buat lepas Isyak. Lepas settle berbuka & terawih baru set decoration. Agak lambat, Zyad dah nampak moody sikit masa ni sebab nak dekat waktu dia tidur.

Terpaksa umpan dia dengan cookies untuk bagi mood dia ok balik. Kalau tak meragam je bila dukung asyik minta nak lepas.

Happy One Year Old sayang! We love you so much ❤️❤️

Terima kasih Allah, Kau hadirkan Zyad Al-Fateh mewarnai hidup kami di saat kami redha selepas kehilangan anak syurga. Doakan kami agar Zyad menjadi anak yang soleh, taat kepada Allah, cantik akhlaknya dan baik budi pekertinya.
Amin.

Minggu lepas hari Jumaat, Noorul panggil cleaner datang untuk spring cleaning kemas rumah. Bila spring cleaning ni satu rumahlah dia punggah barang untuk kemas, susun, lap dan mop. Rumah dua tingkat terasa besar untuk dikemas, tak larat kami berdua nak buat semua sekaligus. Panggil cleaner pun sesekali bila lama tinggalkan rumah sebab balik kampung atau pergi holiday. 

Masa Noorul tengah bincang dengan suami susunan katil baru nak letak kat mana etc, tiba-tiba terdengar bunyi jatuh kuat dari luar bilik. ALLAH ANAK AKU!! Berlari-lari Noorul dan suami dapatkan Zyad yang tengah menangis sekuat hati sampai hampir hilang nafas. Panik bila nampak darah banyak mula mengalir keluar dari hidung. Allah.. Allah..

Zyad jatuh head first dengan bahagian depan muka menyembam ke lantai. Hidung dan dagu terhentak kuat dengan gigi sampai luka bibir dan gusi dalam. Kalau kita jatuh macam tu pun sakit, inikan pula baby, tak terbayang sakitnya.

Maafkan Mama Babah..

Sebenarnya masa tengah discuss tu Noorul letak Zyad yang baru 9 bulan lebih main dalam babycot kat ruang tamu. Noorul biarkan pintu terbuka supaya senang nak jenguk Zyad tengah main buat apa. Mungkin too involved in discussion dengan suami, sampai anak tengah lasak memanjat keluar dari babycot pun tak sedar. 

Dalam panik, Noorul dan suami cepat-cepat bersiap untuk ke hospital sambil pujuk Zyad. Tapi Zyad meraung tak henti. Noorul dah hampir mati kutu sebab first time benda ni terjadi. Tak sangka pun sebab Zyad tak pernah try panjat keluar dari babycot (selalu leka dengan mainan dia) dan kita pun ingat selamat letak Zyad dalam babycot sebab berpagar. Rupa-rupanya..!

“Kita nak ke hospital ke klinik ni?” Dalam kereta Noorul tanya suami. “Klinik lah. Cepat sikit. Hospital takut lambat walaupun bahagian emergency, sebelum ni dah pernah kena.”

Tapi suami pun tak sure dengan jawapan dia sebab yang tu kes lain. Yang ni baby, bawah 1 tahun pulak tu, mungkin perlukan perhatian lebih dan takut peralatan klinik tak sama dengan peralatan hospital. Dalam menggigil Noorul terus call kakak Noorul untuk minta opinion dia. Maybe doktor lebih tau apa nak buat. Tengah panik kan, otak kurang berfungsi dengan baik sampai taktau nak buat decision apa tskk. Kakak Noorul suruh cepat-cepat pergi Hospital bahagian emergency since hidung Zyad berdarah ada kemungkinan hidung dia patah. Maybe kena buat X-ray dan klinik tak ada kemudahan X-ray sama macam hospital!

Bila sampai Hosp Putrajaya Noorul terus ke kaunter luar bahagian emergency minta staff ED kat situ tengok keadaan Zyad. Dia tanya Zyad jatuh macam mana, darah keluar banyak ke, ada pengsan ke tak. Bila nampak Zyad dah agak tenang dia minta Noorul register kat kaunter belah dalam. Lega rasanya bila tengok nombor giliran lagi 3 turn, sekali dekat satu jam lebih jugak tunggu huhu.. Entah berapa kali Noorul asyik ulang-alik depan bilik doktor. Risaunya kalau jadi apa-apa lambat bagi rawatan dekat Zyad!

Sementara tu suami bawak Zyad pusing jalan-jalan satu hospital and masuk kedai serbanika bagi Zyad leka tengok orang ramai. Zyad nampak happy bila kita dukung dia siap tendang angin. Tangan pulak sibuk nak capai benda kat sekeliling. Mulut tak berhenti bebel “da..da..da..” eh macam tak sakit je budak ni haha. Sesekali bagi dia minum air kosong yang sempat isi dalam botol kat rumah tadi walaupun kelam-kabut.

Tak lama lepas tu kakak Noorul datang dan bawak kitorang masuk bilik jumpa doktor kawan dia (kakak Noorul doktor Ortho kat hospital tu juga). Zyad meronta sekuat hati bila Noorul pegang dia sebab doktor nak check bahagian dalam gusi. Amboi nak.. satu hospital dengar suara awak. Tapi kesian bila tengok anak kita menangis meronta macam tu. Kita sebagai mak pun rasa nak menangis jugak.. 

Alhamdulillah, doktor cakap tak nampak luka yang perlu dijahit. Maksudnya luka bibir dengan gusi Zyad boleh sembuh dengan sendiri cuma letak ais je untuk surutkan bengkak. X-ray still kena buat, untuk tengok sama ada hidung retak atau patah since terhentak kuat kat lantai and darah keluar banyak.

Zyad meraung lagi. Kesian dia.. must be too stressful for him 😥 Bilik X-ray ni sorang je boleh masuk. Noorul bagi suami yang masuk teman Zyad sebab Zyad meronta kuat sangat takut Noorul tak dapat kawal. Nak kena pegang bahagian kepala supaya tak bergerak senang nak buat X-ray. Nak pujuk bagi dia tenang bukan senang.

Bila tengok X-ray, alhamdulillah bahagian hidung tak ada apa-apa yang patah / retak. No black gap anywhere area hidung maksudnya darah banyak yang keluar tadi tu bukan sebab patah tapi blunt trauma je.

Masa check tu Zyad dah tertidur kat bahu Babah dia. Letih hampir seharian dekat hospital. Dari pagi sampai tengahari tak makan apa-apa just bagi minum air je. Kesian dia..

Sayang jangan nakal lagi ok?

Bila dah check semua ok so semua dah boleh balik. Alhamdulillah.. strong boy. Senyum la sikit Zyad 😆 Balik rumah nanti Mama letak ais kat bibir bengkak tu bagi surut ok.

Terima kasih pada kakak Noorul yang sentiasa ada dan tolong kami yang tengah panik. Anak buah dia sakit mana tak risau kan. Sebelum ni Zyad pernah masuk emergency sebab kena kuning pun kakak Noorul tolong juga. Masa tu bacaan kuning Zyad tinggi sampai lebih 300! Kelam-kabut kakak Noorul tolong sana sini adjust katil ambilkan ubat etc. Kebaikanmu tak ternilai..

Untuk Zyad, doktor tak bagi ubat apa-apa cuma bagi air sterile dalam botol kecik ni untuk cuci bahagian dalam hidung dia. Tuang sikit kemudian sedut dengan penyedut hingus supaya darah beku keluar. Doktor siap pesan dalam dua tiga hari lagi kalau darah masih ada, tengok kepekatan darah. Kalau coklat pekat maksudnya darah lama tak perlu risau. Kalau darah warna merah fresh maksudnya darah baru so kena cepat-cepat jumpa doktor balik!

Then monitor juga kalau Zyad dah boleh makan, minum, aktif main, badan tak nampak goyang and kepala tak nampak pening dalam dua tiga hari ni. Baby kan, kalau sakit dia tak boleh cakap so kita kena closely monitor kesihatan dia. Boleh jadi ada pendarahan dalam kepala yang kita tak sedar. Nauzubillah.

Banyak pengajaran yang Noorul dan suami dapat daripada apa yang terjadi ni. Berkali-kali kita nak salahkan diri sendiri sebab cuai pun, tak guna dah sebab benda dah jadi. Kita cuma boleh belajar dari kesilapan dan jangan ulang. So disebabkan kejadian ni, Noorul dan suami jadi SUPER ALERT kalau tinggalkan anak kejap untuk buat kerja, setiap 2 saat akan toleh tengok dia tengah buat apa. Bila dengar bunyi benda jatuh mesti jantung rasa macam nak jatuh je. Seriauuu.. takut yang jatuh tu anak kita.

So Noorul nak pesan untuk ibubapa kat luar sana (peringatan untuk Noorul juga) ;
  1. Jangan biarkan anak main seorang diri dalam babycot melainkan dah periksa semua keselamatan.
  2. Kalau anak jatuh katil, cepat-cepat check sama ada berdarah, benjol atau luka. Tengok juga after affect kalau anak pengsan atau muntah, cepat-cepat bawa jumpa doktor.
  3. Sentiasa awasi anak main – dia capai apa, pegang apa, masukkan dalam mulut apa. Buang jauh-jauh benda yang kecil atau tajam.
  4. Kalau boleh letak tilam atau bantal di sekeliling babycot, in case anak jatuh boleh kurangkan impact.
  5. Jangan lupa kunci penghadang / pagar babycot!

Percaya pada naluri kita. Jangan buang masa jika anak nampak lain dari biasa. Semoga kita semua dijauhkan daripada sebarang kemalangan yang tidak diingini.

Mudah-mudahan.

Mungkin yang follow Noorul dekat Instagram tahu, bulan Oktober tahun lepas Noorul sekeluarga bercuti ke New Zealand selama 8 hari. Masa tu baby Zyad baru umur 5 bulan, dah confident nak bawa jalan overseas.

Masa ni memang best bawa baby berjalan sebab baby menyusu je dan fully breastfeed. Tak payah renyah bawak makanan, biskut, periuk, steamer semua tu since Zyad tak start solid food lagi. Bawak breastfeed cover je senang boleh lipat masuk dalam beg. 

https://www.instagram.com/p/B4B_8rVp7mW/?utm_source=ig_web_copy_link

Lagipun Zyad pun masih belum boleh jalan lagi, so senang tak risau dia nak lasak ke apa. Kerja dia sekarang tidur, bangun, main soft toys, minum susu, then tidur balik bila dah kenyang hehe.

Untuk ke New Zealand ni barang-barang shopping baju semua dah ready. Tapi bila hari makin dekat, terasa macam ada something je yang masih belum settle. Rupa-rupanya passport Zyad tak buat lagi!

So apa yang Noorul buat?

First thing first, kita kena buat gambar dulu sebelum ke pejabat Imigresen untuk buat passport. Actually boleh buat dekat kedai gambar atau buat terus kat pejabat Imigresen tu. Tapi untuk mempercepatkan proses, kami ambil gambar sendiri pakai camera phone je. 

Gambar ni kami ambil kat rumah waktu malam dengan Zyad muka mengantuk siap pakai baju tidur. Hehe percaya tak? Background tu kami pakai dinding putih dapur je. Suami angkat Zyad tinggi-tinggi dan Noorul ambil gambar dari depan.

Then, suami edit gambar cerahkan pakai Adobe Photoshop sebab lighting agak gelap dan edit sikit muka kasi nampak flawless. Lepas tu simpan softcopy dalam thumbdrive dan hantar kedai gambar untuk cuci. Dalam 10 minit semua dah settle! Sekejap sangat tak payah tunggu lama-lama atau berpeluh layan drama anak kat kedai kalau anak start cranky. 

Lagipun ambil gambar sendiri ni senang, kalau tak cantik boleh re-shoot semula berkali-kali sampai puas hati kan 😊

Pejabat Imigresen Putrajaya

Esoknya, Noorul dengan suami pergi pejabat Imigresen untuk buat passport Zyad. Kena bawa;

  • surat beranak (sijil lahir) baby
  • mykid
  • IC ibu/bapa yang memohon
  • semua salinan photostat di atas

Cuma silap kami pergi agak lewat hari tu, dengan terlupa tak bawak surat beranak Zyad lagi, so officer tu suruh kami balik rumah untuk ambil atau jalan kaki ke Pejabat JPN (cross bangunan bertentangan) untuk print surat beranak yang ori.

Alamak! Dengan 1 jam lagi pejabat nak tutup sempat ke? 

Tapi salah kami juga sebab terlupa nak bawa. Nak balik rumah terasa jauh. So sebab nak settlekan everything hari tu, kami redah jugak dukung Zyad bawah panas matahari untuk ke Pejabat JPN tu. Kesian juga tapi nak buat macam mana kan..sorry sayang. Then bila dah dapat surat beranak ori tu berlari-lari kami balik ke pejabat Imigresen balik sebab takut pejabat tutup. Haha terasa kelakar pulak bila ingat balik!

Dah sampai tu kami terus naik tingkat 3 dan Noorul serahkan surat beranak ori dengan semua dokumen yang wajib bawa kat officer Imigresen.

Masa ni Zyad dah tidur lena kat pangkuan babah dia, nasib baik dah ambil gambar siap-siap sebelum ni. Kalau tak kesian kena kejut dia pulak. Lagipun kalau meragam nanti takut lagi lambat nak settle ambik gambar dia kat booth. Syukur sangat Allah dah mudahkan urusan dalam bab tu.

Lepas tu kena tunggu sekejap dalam 1 jam untuk dia proses buat passport. Masa ni nak pergi makan ke solat kejap pun boleh. Bila nama dah dipanggil baru kita buat bayaran dekat kaunter dengan bayaran minimum RM100 untuk 5 tahun. Murah sangat bagi Noorul sebab setahun dalam RM20 je.

Passport dah siap. Dah boleh jalan overseas yay!

Actually tak susah pun buat passport baby ni. Ingatkan leceh tapi sebenarnya sangat senang, especially bila bawa baby akan dapat ‘priority lane’ dekat pejabat Imigresen tu. So mudah kerja kita sebab everything akan jadi cepat. Ha masa ni kalau parents nak ambil kesempatan renew passport pun sendiri boleh. Opps!

Antara tips yang Noorul boleh kongsi ;

  1. Ambil gambar anak dan cuci siap-siap sebelum ke pejabat Imigresen. Sangat menjimatkan masa I tell you!
  2. Bawa makanan / susu / breastfeed cover in case anak lapar
  3. Bawa toys atau buku untuk hiburan anak if anak start cranky
  4. Bawa duit yang mencukupi

Moga bermanfaat ♥️

Hi dan Assalamualaikum semua!

Pernah terdengar tak berita kes kemalangan kereta, anak yang duduk dalam carseat terselamat tanpa sebarang kecederaan? Padahal kereta dah remuk teruk siap terpusing 360 darjah!

Boleh refer sini :

  1. https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/08/19/anak-selamat-tidak-tercampak-keluar-dari-kereta-kerana-car-seat/
  1. https://www.facebook.com/331481044571/posts/10157326220174572?d=n&sfns=mo 

Dulu Noorul tak berapa kisah sangat tentang kepentingan car seat ni. Yelah kan sebab selalu tengok orang elok je pangku anak kat riba, nampak macam selesa duduk dekat peha mak. Bila duduk dalam car seat ni kita nampak sempit, tak bebas, tak boleh baring, dahlah harga mahal eh macam-macam lah!

Sedangkan tu semua antara 1001 alasan yang menyebabkan kita semua rasa car seat tu useless. Bila kita dah terkena sendiri dan terlibat dalam accident, masa tu baru dah terhantuk nak terngadah.

Kemain Zyad happy dapat car seat baru hehe

Nak beli car seat ni sebenarnya kena ikut kesesuaian anak, kesesuaian parents dan kesesuaian kereta. Noorul sendiri sebelum ni pernah terbeli car seat yang ‘salah’ sebab desperate nak pakai cepat. Tak buat cukup research, main taram je beli last sekali tak terpakai dan terpaksa jual semula. Masa tu tak tahu pun car seat ni sebenarnya ada bermacam jenis, ada yang ikut europe standard, us standard, chest clip, extended rear facing.. macam-macam lagi lah.

Nampak macam mudah tapi sebenarnya banyak yang perlu di ambil kira supaya pelaburan kita ni berbaloi. So dalam post ni Noorul nak share serba sedikit tips pemilihan beli car seat. Moga bermanfaat.

Tips #1 – Tentukan Sama Ada Car Seat Jenis Isofix atau Sealbelt Installation

Sebelum beli car seat, cuba check dulu sama ada kereta kita support isofix / top tether atau tak. Kalau tak, boleh pilih car seat yang pakai belt (manual) sahaja. Yelah, takut tersalah beli car seat nanti tak boleh install dekat kereta kan. 

Untuk check isofix – boleh tengok pada kusyen kerusi kereta, ada tak label isofix tu? Kadang-kadang tulisan kecik je so kena zoom sikit mata hehe. Tak pun kalau perasan dekat kerusi tu ada lubang kecik untuk masukkan klip isofix.

Untuk check top tether – boleh check dekat belakang seat kereta, bentuk dia macam tempat letak hook. Yang ni untuk secure car seat anak dengan cara sangkut kat belakang kerusi. Kalau tak sure boleh check buku manual kereta masing-masing je untuk confirmkan 😉

Tips #2 – Kenalpasti Tumbesaran & ‘Group Age’ Si Manja

Kalau anak jenis cepat meninggi / membesar, boleh beli car seat yang boleh pakai lama. Means car seat yang limit berat kg dia sampai anak masuk tadika atau sekolah rendah haa macam tu lah. 

Pilih car seat yang ada function ‘booster’, yang boleh tarik penyandar belakang untuk adjust paras tinggi anak. Lagi satu check harness slot dia sama ada bahu anak tu ngam-ngam atau masih ada ruang. 

Kalau ngam-ngam tu maksudnya tinggi anak dah sampai had. So kena say good bye dekat car seat tu walaupun car seat tu alahaii cantiknya mommy sendiri tengok hati terus berkenan haha. Nanti anak dah besar dah tak boleh pakai membazir kena beli car seat baru lagi. Lari budget..

Tips #3 – Padankan Dengan Kesesuaian Tubuh Ibubapa

Pilih jenis car seat ikut kesesuaian tubuh kita (mak bapak). Ni pun penting juga.  Ada parents yang badan agak besar, ada masalah sakit tulang belakang / sakit tengkuk yang kronik, payah kan nak tunduk-tunduk dalam kereta. So boleh prefer car seat yang jenis pusing 360 darjah contohnya macam Joie iSpin, Crolla S+ 360 Spin, Nado 03 dan Koopers Lucafix Zip. 

Tapi Noorul tak berapa suggest car seat jenis ni sebab kelebihan dia hanyalah boleh spin bagi mudah untuk kita angkat dan letak anak tu je. Tu pun waktu baby masih kecil, bila dah lasak nanti dia dah pandai keluar masuk panjat sendiri car seat tu. So akhirnya tak terpakai pun fungsi spin tu lagipun bila dah pasang car seat ni dah tak boleh pusing sesuka hati melainkan kena bukak semula belting / top tether sebab dah ‘locked’ kat kerusi. Leceh..

Jadi kalau tak ada masalah apa-apa better pilih car seat yang biasa je, lagi banyak function dia tau!

Tips #4 – Pilih Jenis Car Seat Yang Mudah Dipasang

Nak pilih cara pemasangan car seat yang mudah atau leceh? 

Cuba tengok balik point nombor 1 tadi, kereta kita ada isofix / top tether tak? Kalau tak ada, nak taknak kena beli car seat yang dipasang secara belting je. 

Ada yang kata pemasangan secara belting ni agak leceh (Noorul la tu). Kena pusing-pusingkan tali seatbelt then kena ngamkan masuk kat penyangkut khas dia lagi. Kemudian part paling leceh bila nak angkat atau letak anak agak susah sebab terhalang dengan tali seatbelt tu. Boleh tersangkut kepala anak kat situ haha.

Tapi sebenarnya ada je cara untuk memudahkan parents yang pakai car seat cara belting ni, cuma Noorul baru tau tipsnya lepas dah jual car seat yang lama. Sobs *pujuk diri sendiri*

Ada dua kereta? Satu kereta ada isofix, satu lagi kereta tak ada? Then boleh je beli car seat yang boleh pakai dua-dua contohnya Koopers Boston dan Graco Sequence. Boleh jugak tukar-tukar kereta kan. 

Tips #5 – Sesuaikan Jenis Car Seat Dengan Saiz Kereta

Jom kita tengok pada keselesaan anak dan kesesuaian size car seat dengan kereta pula. Cuba try letak anak dalam tu, agak-agak anak nampak selesa tak? Tengok kusyen kepala terlalu menghimpit ke, padding kusyen nipis sangat ke atau fabrik jenis panas ke. 

Then cuba minta staff kedai untuk pasangkan car seat dekat kereta and troubleshoot, sama ada ngam tak dengan car seat tu dengan kerusi kereta kita? Sebabnya kadang-kadang bila car seat tu terlalu bulky atau besar, dia akan makan space kerusi depan so orang depan pulak yang tak selesa (lagi-lagi yang kaki panjang).

Apa-apa pun, buatlah pilihan yang bijak sebab kita nak pakaikan car seat dekat anak ni lama kan.

Tips #6 – Pilihlah Car Seat Yang Baru, Bukan Preloved

Car seat baru vs car seat preloved. 

Noorul faham car seat ni harganya agak pricey. Mesti ada yang terfikir, baik beli preloved dengan half price je kan. Entah-entah anak tak pakai lama pun. 

Emm dulu Noorul pun terfikir macam tu juga. Beratus @ beribu juga harga dia macam boleh beli perabot baru. Tapi demi keselamatan anak, banyak perkara yang perlu dititik beratkan sebenarnya. Berminggu jugak Noorul dengan suami fikir nak beli baru ke preloved?

Nak beli preloved tu sebenarnya tak ada masalah cuma banyak yang kita kena double check. Salah satunya kena check warranty car seat tu tinggal balance berapa tahun dan sama ada pernah terlibat dalam accident ke tak. Then car seat ni pun ada expiry date nya. Kalau dah expired, ketahanan car seat tu dah worn out, warranty tamat, pecah sana sini atau pernah involved dalam accident, hmm macam sia-sia je kita pakaikan car seat sebab tujuan car seat ni pun demi untuk keselamatan anak betul tak.

So beli lah yang baru, it is much better, kalau tak cukup budget, menabunglah dari sekarang. Tak pun boleh buat installment by credit card if taknak rasa too heavy. Sekarang pun banyak je kedai yang offer 0% installment 🙂

Tips #7 – Periksa Standard Piawaian Keselamatan

Haa ni tips paling penting. Sebelum beli car seat kita cuba check sama ada sah standard piawaian keselamatan atau tidak. Then, ada certificate ke tak?

Sijil ni ada banyak jenis, ECE, FMVSS, AS atau NZS. Jangan pening, mana-mana jenis pun okay janji ada sijil tu. Maksudnya company car seat tu dah buat car crash test etc. Boleh tengok sticker yang ditampal pada car seat atau minta kat seller untuk tunjuk tengok cert. Kalau rasa fishy tu elakkan je ok. Especially if beli online kadang-kadang seller blurkan je gambar. Amboih naaa

So itu sahaja tips yang boleh Noorul kongsi setakat ni. Semoga memberi manfaat dan sedikit sebanyak dapat bantu mommy & daddy buat pilihan yang betul dalam beli car seat. Tak rugi pun kita melabur duit untuk keselamatan anak, nyawa anak lebih berharga dari segalanya. Kalau kita sedih tengok anak kita luka sedikit sebab terjatuh, bayangkan bila tengok anak kita kulit terkoyak kulit melecur patah kaki etc. 

Nauzubillah. Semoga dijauhkan. 

P/s; Kalau ada salah dan silap dalam perkongsian ni, boleh komen dekat bawah. Apa yang Noorul harapkan ialah kita sama-sama tahu tentang kepentingan car seat supaya kita dapat buat pilihan yang terbaik untuk anak kita.

Silakan SHARE penulisan ini supaya kebaikan ini dapat disebarkan seluas-luasnya. Terima kasih 🙂