Agak panik bila pertama kali Zyad kena demam panas sampai suhu cecah 39°C. Sebelum ni pernah beberapa kali Zyad demam tapi suhu taklah tinggi macam ni. Semuanya bermula malam tadi bila Zyad dah masuk tidur, dalam pukul 2 pagi tiba-tiba dia terbangun dan merengek, badan suddenly panas macam kena jemur bawah matahari. Bila check suhu, terkejutnya bila suhu badan Zyad cecah 39.6°C!

suhu badan demam bayi tinggi 39 celcius

Noorul panik, cepat-cepat panggil husband. Taktau nak buat apa, sebab first time suhu tinggi macam ni. Macam-macam yang bermain dalam kepala. Pernah dengar kalau suhu badan baby terlampau tinggi ni sangat-sangat bahaya. Nak ke klinik memang tak bukak pula tengah malam macam ni.

anak bayi demam
Noorul letak Cool Fever dekat dahi dan belakang badan Zyad. Kemudian sapu air seluruh badan dan sesekali sapu aloe vera gel untuk sejukkan badan dia yang overheated.

Noorul try pujuk dan susukan sampai dia sampai tertidur, tapi setiap setengah jam Zyad akan bangun semula dan menangis lagi, berulang-ulang kali sampai terpaksa bergilir dengan husband untuk dodoi sampai dia tertidur semula.

Pagi esoknya terus kami ke klinik Orion Clinic and Childcare Centre, Cyberjaya sebab terlampau risau suhu badan Zyad masih tak turun. Noorul dan husband masing-masing sebenarnya dah ‘tingtong’ sebab tidur tak betul malam tadi. Tapi demi anak kami gagahkan diri juga untuk bawa ke klinik. Kebetulan hari ni hari pertama PKP 2.0, jadi jalan agak lengang dan tak busy dengan kereta. Parking pun banyak kosong. Syukur.

klinik orion cyberjaya
Orion Clinic menjadi pilihan hati sebab banyak review best dan recommended child clinic area Cyberjaya.

Zyad nampak lemah sangat masa ni. Badan pun lembik je. Noorul sempat breastfeed kejap sebelum ke klinik, sebab makan apa pun dia taknak melainkan susu. Nasib baik jadi orang pertama sampai ke klinik, daftar sekejap dan terus masuk jumpa doktor.

Doktor istighfar kejap bila Noorul cakap bawa Zyad ke kenduri kahwin abang baru-baru ni. Kena bebel sebab bawa baby ke majlis keramaian, sedangkan nak ke mall pun tak digalakkan bawa baby apatah lagi tempat ramai orang. Especially time pandemik Covid-19 dengan kes setiap hari lebih 3000 ni. Maafkan kami doktor 😭 Walaupun dah cuba patuh SOP tapi memang betul salah kami tak sepatutnya bawa baby ke tempat macam tu.

anal bayi demam
Mata kuyu.

Doktor tanya kawasan rumah ada banyak nyamuk tak? Ada orang datang buat fogging area rumah tak? Noorul cakap la tak ada (memang Noorul je banyak jawab sebab husband busy pegang Zyad). Doktor tanya sebab takut demam Zyad ni disebabkan denggi. Sesungguhnya demam denggi lebih bahaya dan more deadly than other viruses katanya. AllahuAkbar.

Kemudian doktor check pernafasan, check badan, check suhu, dan check bahagian dalam tekak Zyad. Alhamdulillah semuanya nampak ok, maksudnya tak nampak benda yang tak normal. So maybe demam Zyad hanya demam biasa je. Cuma kena monitor sentiasa dan kalau nak cari punca jangkitan lebih detail, kena ambil darah untuk tahu demam akibat virus atau bakteria.

Alamak! Kesian pula Zyad. Teringat masa kena ambil darah demam kuning 2 tahun lepas. Zyad menjerit macam kena dera oi!

ambil darah bayi demam

Banyak kali doktor terpaksa tepuk tangan Zyad sebab urat tak timbul. Ada lah dalam 6-7 titik darah Zyad diambil. Muka Zyad nampak pasrah je, menangis pun tak kuat sangat sebab tak larat. Doktor buatlah apa pun, dahlah badan Zyad kena hempap tahan dengan Babah. Haha.

Lepas semua dah selesai, doktor hantar tube darah ke bilik belakang untuk test result. Sambil tunggu result Noorul tunjuk ubat-ubatan yang dibawa dari rumah, kononnya nak bagi doktor check ok tak ubat ni semua dan sesuai tak dengan Zyad. Padahal ubat tu ambil dari klinik kanak-kanak juga.

Ubat demam saja Noorul bawa 2-3 jenis. Taktau mana yang paling ok. Ada certain ubat yang doktor nasihat tak payah bagi makan dan ada yang perlu tambah dosage ikut kesesuaian berat badan. Kalau badan Zyad 10kg maybe kena ambil pil 2 biji macam tu.

Kemudian doktor offer nak tolong bagi Zyad ubat demam tak? Kita try ubat yang masuk ikut punggung ni!

Arfen Paracetamol 125mg
Arfen Paracetamol 125mg. Ubat demam sesuai untuk bayi dan kanak-kanak.

Sebenarnya banyak jenis ubat demam untuk baby dekat luar sana, ada yang jenis serbuk, pil, cecair dan jenis sumbat dalam punggung macam ubat Arfen Paracetamol ni. Sebelum ni pernah bagi Zyad minum ubat jenis cecair, tapi kena bergaduh bergusti dulu baru Zyad nak telan. Tu pun banyak yang dia sengaja muntahkan semula 😑 So bagi Noorul, ubat sumbat masuk dalam punggung macam ni je yang paling sesuai untuk budak degil nak makan ubat macam Zyad ni haha. Yang bestnya, Zyad macam tak rasa apa bila doktor masukkan ubat dalam punggung. Cuma kena pandai bagi Zyad leka. Lagipun ubat Arfen Paracetamol ni bersize kecil, memang sesuai untuk masuk ke dalam punggung anak.

Tentang result darah, memang sekejap je tunggu tak sampai 15 minit result dah keluar. Bila doktor analyse, semua nampak ok dan normal. Syukur! Kalau denggi, bacaan yang dibulat akan menurun. Tapi bacaan nampak normal so most probably Zyad hanya demam biasa je. Still kena monitor, kalau dalam 2-3 hari lagi demam masih tak kebah doktor nasihatkan untuk buat swab test.

hapacol junior
Ubat Hapacol Junior untuk kanak-kanak.

Bagus betul doktor ni, siap bagi ubat free 10 sachet Hapacol Junior untuk try bagi Zyad minum. Disebabkan Noorul dah ada ubat-ubatan dari rumah, doktor suruh habiskan dulu so tak perlu bagi ubat baru. Ubat ni macam vitamin C, letak air dalam 10ml dan bancuh dengan serbuk Hapacol Junior. Kalau serasi dengan Zyad dan Zyad pun suka, baru boleh beli yang lain dekat farmasi.

Jadi Apa Nak Buat Bila Suhu Demam Bayi Tinggi?

Antara petua dan tips yang Noorul dapat dari doktor ialah ;

1) Bila suhu badan anak panas especially hampir cecah 40°C, buka semua baju anak dan lap seluruh badan dengan air. Biarkan air meresap ke dalam kulit dan beri ruang haba dalam badan untuk keluar. Fokus juga lap bahagian kepala, area pelipat, celah ketiak, tapak kaki dan telinga.

2) Jangan hanya tekap badan anak dengan kain sejuk, sebab bila tekap, haba panas tak bebas keluar dari dalam badan. Jadi sebaiknya lap badan dengan air dan biar ianya kering sendiri.

3) Kalau perlu mandikan anak, mandikan dengan suhu paip air biasa, tak perlu terlalu sejuk dan tak terlalu panas.

4) Pastikan pengambilan cecair anak cukup. Banyakkan beri air kosong (untuk bayi lebih 6 bulan), susu badan dan jus buah.

5) Extra tips dari doktor, disebabkan anak yang demam ni tak ada selera makan, jadi kita bagi je dia makan apa-apa jangan terlalu strict dengan no sugar no salt rule. Asalkan anak berselera nak makan, itu lebih baik dari taknak makan langsung. Ok baik doktor! 😂

Muka happy sebab dapat makan ayam masak kicap. First time makan sebab Noorul very strict in no sugar no salt rule ni. So memang tak pernah lah masukkan kicap dalam makanan since kicap penuh dengan gula. Tapi kali ni Noorul tutup mata, bagi je makan asalkan Zyad berselera semula. Kemain happy yaaa!

Alhamdulillah, sekejap je suhu badan Zyad dah turun semula. Dan Zyad dah kembali aktif dan happy seperti biasa! Syukur ❤

Write A Comment

Scroll Up