Bila nak cari babysitter / nursery untuk anak ni, normal bila parents risau terlampau kan. Macam-macam yang bermain dalam kepala. Banyak berita yang kita dengar pengasuh dera baby, leka jaga budak, kurang pengetahuan sampai ada yang meninggal dari kelalaian pengasuh. Allahuakbar! Harapnya janganlah berlaku pada anak kita.

Boleh ke pengasuh jaga anak kita dengan baik? Boleh ke pengasuh sayang anak kita macam kita sayang dia?

Kita bukan tak nak jaga sendiri, tapi keadaan yang memaksa 🙁

Now Zyad dah nak masuk 2 tahun, dah 3 tempat Zyad bertukar nursery. Memang keturunan suka bertukar-tukar sekolah kot sebab masa kecil dulu Noorul pun selalu bertukar sekolah. Haha.

Tapi kes Zyad ni lain. Nak tahu kenapa, jom Noorul cerita kat bawah.

Nursery Pertama

Ceritanya, masa umur Zyad 3 bulan, company kami agak kelam kabut disebabkan hal tertentu. Sebelum ni memang Noorul dan husband masuk ofis setiap hari, cuma bila dah ada plan untuk duduk rumah jaga anak ni, tiba-tiba something happen pada bisnes kami jadi Noorul kena step up untuk take over beberapa perkara.

Puas Noorul survey banyak nursery di Cyberjaya, tapi kebanyakan tak ambil baby 12 bulan ke bawah ataupun perlu book tempat sekurang-kurangnya 3 bulan before. Noorul pulak, baby dah lahir baru kelam kabut nak cari haha. Padan lah muka kan. Finally jumpa juga nursery yang sesuai walaupun bayaran bulanan agak mahal dalam RM1200.

Masa tu tak kisah sangat bayar mahal pun. Pejam mata je, sebab kita nak hantar tempat yang terbaik dan paling selamat untuk anak kita. Biasalah sayang anakkk. Noorul nak pengasuh yang berkelulusan, yang tahu cara handle baby, yang tahu cara penggunaan susu badan, etc.  Umur Zyad pun baru 3 bulan, sangat fragile dan perlukan perhatian sepenuh masa dari pengasuh.

kulit bayi rashes

Kulit Zyad rashes teruk masa tu, so perlu duduk tempat beraircond sentiasa kalau tak kulit dia mudah naik merah. Tapi… mampu bertahan sebulan jelah. Tiba-tiba rasa berat nak bayar RM1200 tu setiap bulan 😂 Company pun dah mula stabil masa tu so Noorul pun dah boleh berehat sambil jaga anak dekat rumah alhamdulillah.

Sempat belajar berenang dekat nursery. Seronoknya!

Nursery Kedua

Nursery yang kedua ni, Noorul hantar Zyad masa umur 1 tahun 5 bulan. Zyad pun dah besar, dah boleh berjalan, dan boleh makan solid food. Nursery ni depan ofis kami je, jalan 5 langkah dah sampai. Kalau Zyad jerit pun boleh dengar hehe. Tapi malangnya mampu bertahan 2 bulan je sebab kecewa bila management tak strict, terima parents hantar anak walaupun anak sakit / tak sihat.

bayi demam panas

Setiap kali hantar Zyad ke situ, mesti berjangkit selesema, batuk, dan paling worst pernah demam sampai cecah 39.6 celcius (Noorul pernah cerita dalam blog lepas). Rasa tak best bila kita jaga anak kita elok, tiba-tiba jatuh sakit disebabkan berjangkit dari anak orang lain 😞

Teacher di situ pun kurang mesra, kurang senyum, hanya jawab sepatah bila Noorul tanya perkembangan Zyad setiap hari. Zyad pun nampak tak happy setiap kali nak hantar ke sana. Bila nampak teacher je terus menangis! So sebagai langkah terbaik, Noorul stop hantar Zyad ke situ dan cari pula nursery lain. Trust my mother instinct. Tak apa membazir burn duit deposit tapi demi kegembiraan dan kesihatan anak tersayang.

Survey untuk Nursery Ketiga

Nursery yang ketiga ni, Noorul betul-betul buat survey supaya tak perlu bertukar nursery dah. Penat juga kena contact setiap nursery yang available kat Cyberjaya dan tanya bermacam-macam soalan. Kalau pihak nursery benarkan, Noorul akan visit tempat untuk tengok environment dan kenal kawasan sekitar. Cuma disebabkan PKP, most nursery prefer untuk buat Virtual Tour (VT) melalui Zoom atau Whatsapp Video Call.

virtual tour nursery
VT with teachers

Teacher akan share aktiviti anak setiap hari, akan tunjuk tempat students belajar, berkumpul, makan etc. Lebih mudah dan senang kan! Tak perlu Noorul bersiap-siap untuk keluar rumah. Kalau nak tanya apa-apa soalan pun boleh terus tanya dekat situ.

Lagipun sekarang kan kita di zaman penuh teknologi, so bagus juga kita manfaatkan teknologi yang bersesuaian dengan keadaan kita sekarang. Contohnya dengan musim Covid-19 yang makin meningkat ni, jadi bagus juga buat meeting melalui Zoom supaya kurang risiko dijangkiti. Cuma kena biasakan diri je sebab Noorul pun baru first time guna Zoom ni so kekok habis. Haha!

10 Soalan Wajib Yang Perlu Ditanya Pada Cikgu

Sebelum confirmkan tempat nursery, Noorul akan tanya soalan-soalan wajib ni. Mungkin kurang penting bagi sesetengah ibubapa, tapi bagi Noorul transparent communication between teacher dengan parents ni sangat penting supaya kita akan lebih jelas.

  1. Berapa ramai students untuk seorang teacher jaga?
  2. Apa jadual atau aktiviti untuk anak 2 tahun?
  3. Makanan perlu disediakan oleh ibubapa atau nursery akan sediakan?
  4. Berapa kali anak makan dalam sehari?
  5. Method pembelajaran anak, sama ada Islamic teaching, Montessori playing, etc?
  6. Macam mana nak tahu perkembangan aktiviti anak? Melalui apps atau Whatsapp between guru dengan ibubapa sahaja?
  7. Masa untuk hantar dan ambil anak pukul berapa?
  8. Ada extra charge tak kalau lewat ambil anak? (usually memang ada)
  9. Ada buat pembersihan atau sanitize kawasan sekolah sepanjang musim PKP ni?
  10. Paling penting, nursery berdaftar dengan JKM tak? (tapi Noorul segan nak tanya, so Noorul search je dalam website JKM kat sini)

Kalau Noorul berpuas hati dengan semua soalan di atas, baru Noorul fikirkan berbaloi tak dengan harga yang dibayar setiap bulan. Memang susah, hati berbolak-balik, risau semua ada. Tapi Noorul hanya serah pada Allah, semoga keputusan kami kali ni betul dan Allah permudahkan semuanya, supaya Zyad tak perlu lagi bertukar-tukar sekolah.

Nursery Ketiga

Nursery yang ketiga ni, Noorul hantar jauh sikit dari ofis dan rumah. Alhamdulillah Zyad nampak happy walaupun baru beberapa bulan hantar Zyad ke situ. Setiap pagi bila hantar ke sana, nampak je teacher, mesti Zyad akan berlari minta teacher dukung haha. Maksudnya dia dah selesa dengan teacher dekat situ. Cikgu-cikgu pun baik, walaupun muda (mostly 20s) tapi nampak very caring, knowledgeable, cakap lemah lembut dengan parents, hopefully mereka pun jaga anak-anak dengan baik dekat situ.

Sesekali Noorul try juga jenguk ke dalam nursery. Nampak Zyad happy je main dengan kawan-kawan dia. Paling best bila ada Virtual Meet The Teacher Session melalui Zoom between parents dengan cikgu. Bertujuan untuk kenalkan cikgu, background cikgu, inform aktiviti anak setiap minggu, event yang bakal dibuat contohnya sambutan hari raya etc. So parents pun taklah clueless siapa dan apa aktiviti dekat nursery. Lagi-lagi kalau anak tak pandai cakap lagi so kita nak tanya siapa kan.

Chinese New Year celebration di nursery

Happy setiap kali jumpa teacher 🥰

Untuk record perkembangan anak, nursery ni akan guna apps ClassDojo untuk share gambar-gambar students. Tapi tak lah update setiap hari, at least seminggu sekali pun dah memadai. Selebihnya parents sendiri kena tanya teacher direct bila jemput anak balik dari nursery.

So far Noorul dan husband berpuas hati hantar Zyad ke nursery ni. Baru beberapa bulan hantar ke sana, Zyad dah berjaya pickup new skills dan sebut beberapa patah perkataan baru. Syukur. Mudah-mudahan Zyad pun kekal happy bersekolah kat situ.

Bila anak happy, kita pun akan happy! ♥

2 Comments

  1. I wish to know the name of the nursery at Cyberjaya that u send your kid…

Write A Comment