Bila dah jadi mak kepada anak kecil ni, baru terasa betapa letihnya melayan lasaknya perangai anak yang sedang membesar. Anak yang baru dapat kaki, faham fahamlah. Tak sah dalam sehari tak panjat kerusi, sofa atau kabinet tv.

Rumah bersepah – itu biasa.

Kerusi tergolek atas lantai – itu biasa.

Karpet penuh dengan sisa makanan – itu lagi lah biasa!

Sejujurnya Noorul happy bila anak melasak. Itu tandanya dia sedang membesar dan sibuk meneroka ‘dunia baru’. Bak kata orang, di mana ada rumah bersepah, di situ ada anak bijak. Tapi pening jugak kita nak melayan perangainya tu kan. Lagi-lagi Noorul stay at home mom, jadi 24 jam lah kena menghadap rumah yang bersepah tu.

Kadang tu Noorul pejam mata je tengok rumah berselerak. Apa nak jadi, jadilah haha. Noorul pun bukanlah malas nak kemas rumah. Tapi kalau dah kemas sekejap, 5 minit dah sepah semula stress juga kita. So selalunya tengah malam sebelum tidur baru Noorul akan kemas semua sekaligus. Masa tulah nak mop, sapu, vacuum carpet, susun toys etc. 

Cuma yang tak bestnya, kalau tiba-tiba ada orang nak datang rumah masa rumah tengah bersepah tu. Kelam kabut sisss! 

Kita semua ada angan-angan nak rumah nampak sentiasa bersih dan cantik. Tapi bila ada anak kecil ni, jangan harap rumah nak bersih sentiasa melainkan kita ada pembantu rumah. Kalau ada maid kita bolehlah goyang kaki sikit. Sementara kita siapkan makanan untuk tetamu, maid boleh kemas rumah.

Ada orang kata, kita boleh start ajar anak mengemas dari kecil. Kalau anak lebih sorang, boleh minta kakak atau abang tolong kemas rumah sekali. Tak pun, bila dah kelam kabut, barang yang berselerak tu boleh campak masuk je dalam mana-mana bilik kosong, boleh settle dalam masa 5 minit. Tapi macam mana kalau tiba-tiba tetamu nak tumpang solat dalam bilik yang kosong tu. Tak ke haru bila tetamu masuk bilik nampak juga yang bersepah tu!

Bukan nak kata kita tak suka tetamu datang ke rumah, malah lebih suka sebab Islam pun sangat memuliakan tetamu. Tapi kalau boleh janganlah datang secara mengejut. Nanti bukan kita yang terkejut, tetamu pun boleh terkejut tengok rumah kita nanti hehe.

So kalau nak bertandang ke rumah orang especially yang ada anak kecil ni, bersedialah untuk menjamu mata tengok benda yang kurang enak di pandangan. Kalau bersepah, dinding comot penuh dengan lukisan anak, buat-buat tak nampak je dan jangan pula bercerita pada orang lain. Cuba faham situasi tuan rumah dan bayangkan kita berada di tempatnya 😊

Just a simple reminder to myself and others ❤️

Salam sayang,

Author

Hi! I’m Noorul from Malaysia, a wife and a mother. For any collab, reviews, sponsorships, adverts or invitation can contact me via email [email protected]

Write A Comment

Scroll Up