Dah hujung tahun ni mesti ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti bersama keluarga, lebih-lebih lagi bila kerajaan umum dah boleh merentas negeri. Noorul juga tak terkecuali, bila kerajaan umum terus kami pecut balik Kelantan! Rindunya dengan suasana kampung yang tenang dan aman damai.

Bila pergi bercuti ni, tak kira stay di Airbnb atau balik kampung halaman, Noorul lebih selesa untuk masak lauk anak siap-siap dari rumah. Bukan tak selesa masak di dapur rumah ibu atau mertua, cuma lebih mudah bila kita dah prepare awal.

Masak Dengan Portion Yang Banyak

Sehari sebelum bercuti Noorul akan masak 3-4 lauk dengan portion yang banyak. Of course with no sugar no salt since Zyad masih belum cukup 2 tahun. Noorul akan masak lauk favourite Zyad dan varietykan masakan, contohnya lauk western, lauk sambal, berkuah etc supaya dia tak bosan bila rotate lauk yang sama.

Seperti lauk di atas, Noorul masak ayam masak bijan, garam masala chicken, buttermilk chicken dan sayur campur ikan bilis bersama telur. Cukup untuk makan tengahari dan malam sepanjang 5 hari di kampung. Nanti Noorul share resepi nya ya 😊

Pack Dalam Bekas Kecil dan Bekukan

garam masala chicken bayi baby

Lepas settle masak, Noorul akan biar makanan sejuk sebentar supaya tak meruwap bila disimpan dalam bekas nanti. Noorul asingkan dan pack dalam bekas kecil macam ni. Sesuai untuk sekali makan. Bekas ni Noorul beli di supermarket je. Banyak kegunaan selain untuk simpan makanan anak. Boleh simpan chopped fruits dan vege juga.

Yang ni Noorul masak extra, kebetulan tengah rajin dan sementara nak habiskan bahan mentah dalam fridge. Since nak cuti lama ni takut sayur semua rosak so memang nak kosongkan peti ais. Then, simpan dan bekukan dalam freezer boleh tahan hingga 2 bulan.

👉 (Resepi mirepoix sebagai penyedap makanan anak boleh visit post di sini)

Simpan Makanan Dalam Kotak Ais Polisterin Ketika Dalam Perjalanan Jauh

lauk frozen food bayi anak

Bila travel jauh, paling penting simpan makanan yang dibeku ke dalam kotak ais polisterin dan tindih dengan ice brick / ice pack. InshaAllah walaupun 8 jam perjalanan tapi makanan dalam kotak ais masih sejuk beku. Paling tak pun, makanan akan sedikit berair tetapi masih elok untuk dimakan.

Pernah Noorul stuck dalam jem 10 jam balik Kelantan, alhamdulillah makanan dalam kotak ais polisterin masih ok. Tapi bila dah sampai rumah tu kena cepat-cepat masukkan dalam peti ais, jangan sengaja biarkan lama-lama dekat luar pun tak elok juga kan 😊

kotak ais polisterin

Noorul guna kotak ais polisterin from Baskin Robin ni je. Dapat free beli icecream cake hehe. Size pun ngam boleh letak 6-7 bekas makanan kecil dalam tu. Jimat ruang letak dalam kereta.

Cara Guna Semula Makanan Frozen

Cara nak guna semula makanan frozen sangat senang dan simple. Nak makan nanti hanya pindahkan bekas makanan dari freezer (pintu atas) ke chiller bahagian bawah untuk defrost. Pindahkan sehari sebelum, kemudian reheat guna microwave atau ELB dan titis sedikit air untuk panaskan semula lauk anak.

Cara penggunaan ELB boleh visit post yang Noorul pernah share sebelum ni, memang senang pakai especially bila travel! 👉https://simplynoorul.com/electric-lunch-box-elb-memudahkan-masak-panaskan-lauk-anak/

Selain tu rendam bekas dalam mangkuk bersama air panas pun boleh, biarkan lauk frozen cair sendiri kemudian reheat menggunakan microwave atau ELB.

buttermilk chicken bayi

Siap untuk dimakan! Kalau nak lebih sihat tambahkan sedikit EVOO (extra virgin olive oil) dan gaul bersama nasi anak.

Semoga bermanfaat ♥

 

Write A Comment

Scroll Up