Sebelum ni dalam Instagram, Noorul banyak share tentang journey Noorul turunkan berat badan sebanyak 6 kg dalam masa 3 minggu. Ramai juga yang tanya tips cara nak kurus dengan Intermittent Fasting (IF), lebih-lebih lagi untuk breastfeeding mom macam Noorul. So dalam post kali ni Noorul nak share dengan lebih detail apa yang Noorul buat sepanjang 3 minggu. Sebelum ni Noorul rasa Intermittent Fasting ni sangat impossible, tapi bila dah buat sendiri, sangat-sangat mudah je sebenarnya. Yang penting, say no to produk ubat kurus ya! 😊

2 tahun lepas, lepas Noorul habis pantang berat Noorul maintain 54 kg sampailah umur Zyad nak masuk 2 tahun. Masa tu seronoklah sebab boleh pakai baju sebelum kahwin balik. Size baju pun pakai size S-M je. Pakai jeans, blouse semua cantik terletak pada badan. Tapi lepas 2 tahun lebih, berat Noorul naik mendadak sampai 64 kg!

Haa ye guyss.. taktau lah kenapa Noorul tak jaga makan sampai naik 10 kg ni. Sebab bagi Noorul, makan banyak is heaven! Haha. Masa tu mindset memang tak kisah tentang keadaan diri. Biarlah gemuk naik berat badan pun. Bila lagi nak makan sedap-sedap sementara masih sihat walafiat ni kan. Tapi bila dah naik sampai 64 kg sampai orang tegur “awak pregnant ke?”, terus Noorul tersentak. Maksudnya perut ni dah buncit sangat sampai orang ingat dah ada isi. Sedihhh. Masa tu barulah Noorul start gelabah cari cara macam mana nak kurus macam dulu balik.

Kebetulan, sejak dah naik 10 kg ni Noorul pun mula rasa cepat penat. Nak naik tangga pun mengah. Dada Noorul kadang-kadang rasa macam dicucuk-cucuk. So risau kalau Noorul tak kawal cara pemakanan dari sekarang akan ada side effect yang lebih teruk.

Suami Noorul pernah cakap, antara diet yang paling senang ialah Intermittent Fasting (IF) yang Lisa Surihani pernah buat tu. Sebab apa senang, sebab kita kena jaga jadual makan je. Bukan nak kena buat benda pelik-pelik yang lain pun. Tapi bagi Noorul macam mustahil je dengan nafsu makan Noorul yang melampau-lampu ni, mampu ke? Haha.

Jadual makan Noorul sebelum start Intermittent Fasting (IF)

29 June 2021 – Berat 64 kg

nasi kak wok kelantan

Sebelum start IF, Noorul memang makan ikut suka. Makan mesti 3 kali sehari paling minimum. Pagi, tengahari, malam, kadang-kadang tengah malam kalau lapar, masaklah megi ke popia carbonara ke.

Minuman pulak, wajib minum teh ais 2 kali sehari. Teh ais ni air kegemaran Noorul sejak dari zaman anak dara lagi. Memang ketagih, setiap hari tak sah kalau tak minum. Kalau dine in kat kedai, Noorul wajib order teh ais yang dalam mangkuk tu sebab portion air lebih banyak compared dengan dalam cawan. Tak puas kononnya haha.

Balik dari ofis wajib singgah beli keropok lekor atau takoyaki tepi jalan. Makanan bergoreng ni memang favourite Noorul jugak. Pantang tak beli. Kalau ada makanan / minuman viral laju je Noorul nak try dan repeat beli almost setiap hari. Tak pun, pantang perut bunyi sikit, mesti nak cari keropok atau cikedis.

Kalau macam ni gayanya, macam mana tak naik 10 kg dalam masa 3-4 bulan 🤪 Lebih-lebih lagi kalau balik kampung belah suami kat Kelantan tu. Makanan semua memang sedap-sedap. Dekat sana makanan breakfast pun dah heavy. Susah nak tolak kalau dah di offer depan mata hehe.

Cara Noorul Kuruskan Berat Badan 6 kg Selama 3 Minggu

21 July 2021 – Berat turun kepada 57.7 kg (3 minggu selepas mula IF)

So sebagai usaha nak kuruskan badan semula, Noorul try Intermittent Fasting (IF). IF ni bukanlah sejenis diet tapi hanya kawal jadual makan je. Makan secara berjadual ikut mana yang sesuai dengan badan.

  1. Noorul amalkan OMAD – One Meal A Day. Dalam bahasa mudah, Noorul jaga jadual makan dengan hanya makan sekali sehari sahaja. Dalam sehari ada 24 jam, jadi Noorul akan puasa selama 23 jam dan baki 1 jam tu, Noorul makan apa saja sepanjang eating / open window.
  2. Dalam 1 jam eating window tu Noorul makan je macam biasa yang selalu Noorul makan, contohnya nasi berlauk –  ayam goreng, daging kicap etc. Kalau boleh kurangkan nasi sikit dalam pinggan supaya perut tak terkejut bila dah puasa 23 jam tu. Ada orang diet tak makan nasi langsung, tapi Noorul tak boleh sebab pernah ada pengalaman pengsan dalam bas bila diet strict haha. So penting untuk kita kenal kemampuan badan kita macam mana sebelum mula sesuatu diet.
  3. Cut direct sugar. Noorul tak sentuh langsung minuman manis! Haramkan ia dari masuk dalam mulut. Anggap gula ni musuh utama, sebab gula lah kita jadi cepat lapar, sentiasa craving nak benda manis, punca penyakit diabetes, sakit jantung, darah tinggi, obesiti, strok etc. Mula-mula memang sangat susah nak tinggalkan minuman manis sebab dah terbiasa minum teh ais setiap hari kan. Tapi Noorul kuatkan hati juga, niat nak sihat sambil nak kurus. Cuma kalau dalam masakan, Noorul terpaksa masukkan juga gula atau kurangkan portion sikit dari biasa. Nanti tak jadi pulak sambal kalau takda gula kan 😛
  4. Amalkan minum green tea kosong 2 kali sehari, pagi dan malam. Atau bila-bila terasa lapar je, Noorul cepat-cepat minum green tea terus perut akan rasa kenyang. Green tea kosong tu bermaksud tanpa gula, madu atau lemon. Haa pahit-pahit tu Noorul telan je biarlah tak sedap pun. Untuk pengetahuan, green tea ni mampu meningkatkan metabolism badan so thats why bila dah kurus, berat takkan senang naik balik.

Noorul minum green tea brand OSK ni, beli kat Shopee. Rasa dia sebiji macam green tea kat Sushi King. Tak pahit, kalau minum sejuk-sejuk tambah ais memang ngam. Minum green tea ni pun buat kita mudah lawas dan senang membuang.

Berat Badan Turun 10 kg Selepas 2 Bulan

Selepas 2 bulan, alhamdulillah berat Noorul turun daripada 64 kg kepada 54 kg. Memang happy lah sebab Noorul berjaya turunkan total 10 kg! Dah boleh pakai baju size S-M balik. Seluar pun dah boleh pakai seluar yang lama. Perubahan paling obvious especially bahagian lengan dan pinggang.

Pipi? Ermmm no komen sebab pipi Noorul memang tembam sejak azali haha.

Since Noorul dah dapat berat badan ideal, Noorul dah tak perlu follow jadual makan sama macam sebelum ni. Kalau sebelum ni Noorul makan sekali sehari (nisbah 23 : 1), sekarang Noorul tukar kepada 16 : 8. Noorul akan puasa selama 16 jam dan makan selama tempoh baki 8 jam tu.

Dalam 8 jam tu Noorul akan bahagikan masa kepada dua kali makan. Dalam 4 jam pertama Noorul akan makan ringan-ringan macam roti untuk breakfast, kemudian dalam 4 jam terakhir baru Noorul akan makan yang heavy.

Berat Badan Statik / Plateau

Berat badan statik atau plateau ni memang perkara paling ‘sakit hati’ bila buat sesuatu diet. Kenapa sakit hati, sebab kita puas jaga makan, exercise 4-5 kali seminggu tapi berat badan kita still stuck kat situ jugak haha! Nombor tu lah paling degil nak berganjak, taknak turun tapi senang pula nak naik 😂

Noorul pun pernah alami benda yang sama juga. Bayangkan Noorul dah capai berat badan 54 kg, tapi bila nak turun ke angka 53 kg tu memang susah sangat. Sebulan lebih Noorul tukar cara diet & tukar cara exercise akhirnya sebulan kemudian baru nampak angka 53 kg dekat penimbang.

Betul kata pakar IF, bila berat badan statik, kena ubah jadual makan dan cara exercise. Sebelum ni Noorul fokus makan sekali sehari tanpa exercise, tapi kali ni Noorul tukar jadual makan dua kali sehari dan buat skipping at least 700-1000 lompatan. Try turunkan lemak-lemak tepu pulak.

Jadikan Intermittent Fasting Sebagai Rutin Harian

Bila kita dah biasa buat IF, automatik kita akan kurang makan dan lebih mengutamakan REAL FOOD. Automatik kita akan rasa cepat kenyang walaupun makan hanya sejemput nasi. Tengok kek pun dah nampak macam tong gula. Apatah lagi teh ais, air Starbucks semua tu. Rasa berdosa yang amat sangat bila kita curi-curi minum 😂

Tips nak sihat dan kurus, letak fokus 80% pada corak pemakanan dan 20% dengan exercise. Mulakan dengan jaga makan terlebih dahulu, lepas berat badan dah turun sedikit, baru boleh mula dengan exercise yang bersesuaian. Exercise pun penting jugak barulah kalori boleh terbakar dengan jayanya. Taklah badan nampak menggelebeh dan kulit kusam.

Try eksperimen kan diri, buat mana yang termampu. Paling penting please jangan give up. Letak mindset yang sebenarnya Intermittent Fasting ni mudah sangat, bayangkan dalam 2 bulan dah boleh turun 10kg!

Jadikan IF sebagai lifestyle, bukan diet semata-mata.

Good luck ❤️

Write A Comment