Dalam musim PKP ni, ramai yang ambil kesempatan untuk melangsungkan perkahwinan walaupun penuh dengan SOP. Penuh timeline dekat Facebook dengan gambar kahwin kawan-kawan. Seronok Noorul tengok, teringat zaman baru nikah dulu malu-malu je nak bergambar dengan suami. Awkward sungguh rasa nak berpegang tangan apatah lagi nak peluk bergambar atas pelamin. Haha!

Majlis Noorul dulu boleh dikatakan agak cepat, sebab Noorul kenal dengan suami tak sampai 6 bulan, 2 minggu bertunang kemudian terus nikah. Agak kelam-kabut, jadinya banyak yang Noorul ‘lack’ dalam persiapan sebelum majlis kahwin. Kalau boleh diputarkan masa semula, banyak benda yang Noorul nak perbetulkan supaya semuanya nampak teratur dan tersusun.

Semua orang pernah buat silap, jadi Noorul nak kongsi sedikit sebanyak tips persediaan, checklist, do’s and don’ts untuk para pengantin, especially bride-to-be supaya tak kelam kabut bila tiba hari majlis perkahwinan nanti. Noorul fokuskan untuk persiapan seminggu sebelum majlis kahwin, sebab masa tu adalah masa paling ‘crucial’ untuk perfectkan semua benda!

Checklist Persiapan Kahwin Seminggu Sebelum Majlis

#1 – Buat Manicure Pedicure Sebelum Berinai

Orang kata kalau tak pakai inai tak lengkap nak jadi pengantin. Betul tak? Jadi kalau plan nak pakai inai, jangan lupa buat manicure pedicure beberapa hari sebelum berinai supaya warna inai nampak cantik dan terang. Kulit pun jadi lebih halus dan paling penting, inai takkan merekah dekat kulit.

Inai ni ibarat penaik seri pengantin. Rugilah kalau tak pakai kan! Jadi kalau nak buat manicure pedicure, sebaiknya buat seminggu lebih awal supaya warna inai dapat serap masuk sepenuhnya kedalam kulit dan kuku.

#2 – Manjakan Diri Dengan Spa Treatment

Dah penat-penat buat persiapan nak dekat setahun, inilah masanya untuk beri reward pada diri sendiri. 2-3 hari sebelum majlis kahwin bolehlah ke spa untuk manjakan diri buat lulur, scrub, atau mandi bunga. Rilekskan badan dengan buat urutan, barulah badan terasa ringan dan segar untuk melalui hari bahagia yang bakal tiba nanti.

Bila manjakan diri dengan spa treatment ni, barulah naik seri orang kata! *wink*

#3 – Jangan Buat Facial Treatment Seminggu Sebelum Majlis Kahwin

Kenapa Noorul cakap jangan buat facial treatment seminggu sebelum majlis kahwin, sebab selalunya selepas rawatan kulit muka akan jadi merah dan kering. Kulit muka akan ambil masa beberapa hari untuk heal, jadi takut susah nak apply makeup bila majlis kahwin nanti. Lagipun bukan sekali buat treatment je dah nampak result muka glowing kan.

Jangan tiru macam Noorul buat facial treatment dua hari sebelum majlis. Esoknya muka terus nampak merah dan berjerawat. Haha menyesal betul terus rasa tak konfiden nak naik pelamin. Mana tak merah kalau dah picit dan korek segala benda kotor kat muka. Especially whitehead blackhead yang degil tu. 

So waktu yang paling sesuai buat facial treatment ialah secara konsisten beberapa bulan sebelum majlis kahwin. Jangan seminggu nak majlis baru kelam-kabut nak buat facial treatment tau!

#4 – Kurangkan Pakai Makeup Menjelang Hari Perkahwinan

Perasan kan kalau kita tengok artis kahwin, masa kahwin dengan hari biasa muka diorang sama je? Dah pakai makeup tebal pun masih nampak biasa biasa. Sebab setiap hari kita nampak diorang pakai makeup, orang kata dah hilang ‘seri’ nya.

Sama juga dengan kita. Kalau boleh bare face je sentiasa lagi-lagi nak dekat majlis kahwin tu. Biarkan muka kita kosong tanpa apa-apa makeup, majlis kahwin nanti baru kita nampak ‘woww’ gitu! Pakai je basic skincare seperti serum dan moisturiser supaya kulit muka terjaga. Takut bila hari majlis kahwin tiba-tiba naik jerawat tak ke haru.

#5 – Asingkan Pakaian Pengantin Di Tempat Khas

Kita tau pakaian pengantin perempuan ni agak complicated, tak sama macam baju pengantin lelaki. Dengan tudungnya, veil, anak tudung, pin tudung, crown, rantai dan accessories lain.

Jadi seminggu sebelum majlis kahwin tu, letak semuanya di satu tempat khas, supaya tak bercampur dengan barang lain dan tak kelam kabut bila hari majlis tiba nanti. Jangan lupa seterika siap-siap, mana tahu kain terbakar ke (biasalah bila dah nervous 😂) so sempat lagi untuk repair sebelum majlis kahwin berlangsung. Anything can happen kan?

Noorul dulu punya nervous siap beli tudung extra sebab takut tudung tak dapat bentuk. Haha punya la overthinking kan. Lepas tu simpan je tudung extra warna putih tu dalam almari tak pakai sampai sekarang.

#6 – Sediakan Kawasan Makeup Di Dalam Bilik :

Yaaa. Pastikan kawasan makeup dalam bilik pun disediakan tau. Walaupun benda ni nampak simple tapi bila dah last minit, bila MUA dah sampai, kalau tak prepare siap-siap memang akan jadi kelam kabut percayalah! Lagi-lagi majlis dah nak berlangsung beberapa jam je lagi.

Pastikan semua ini dah diprepare awal-awal :

  • Sediakan kerusi untuk bride-to-be duduk dan makeup
  • Sediakan tempat untuk MUA letak barang makeup (kerusi, meja, etc)
  • Pastikan tempat makeup dekat dengan plug (nak pasang lampu ringlight, blower)
  • Pastikan ada ruang untuk MUA berjalan dan ruang untuk photographer ambil gambar

Semua ni Noorul cerita berdasarkan pengalaman lepas. Kalau boleh diputarkan masa semula, nak je Noorul kemaskan mana yang patut supaya nampak lebih teratur majlis kahwin Noorul tu. Haha. Tapi sekarang since musim PKP, rasa nya semua boleh di minimise dan senang untuk susun segala persiapan supaya lebih kemas.

Good luck bakal pengantin! ♥

 

Write A Comment

Scroll Up