Tag

bengkak susu

Browsing

Baru-baru ni, ada seorang follower Noorul yang juga ada anak syurga, mesej Noorul tanya tentang cara nak stopkan susu. Dia sedang pantang tanpa bayi, sama macam Noorul dua tahun lepas. Noorul sangat faham situasi yang dialami oleh ibu ini. Susu badan banyak tapi tiada bayi yang memanfaatkan..

Sedih tu memang sedih, ibu mana yang tak sedih. Tapi cuba jangan fikir sangat takut murung pula bila emosi kurang stabil. Sepanjang berpantang tanpa bayi, Noorul cuba sentiasa fikir positif walaupun kadang-kadang ada juga menangis especially lagi bila dukung anak buah Noorul yang baru berusia sebulan, lebih kurang dengan baya anak syurga Noorul.. teringat pada wildan Mohd Salahuddin.

Cuma itulah, masa pantang tanpa bayi tu susu badan Noorul agak banyak. Pening cari cara macam mana nak stopkan susu. Masa tu mula lah macam-macam tips orang kongsi suruh buat cara itu cari ini. Noorul pun cuba satu persatu, apa salahnya kan mungkin ada yang berkesan pada kita.

Pertama sekali Noorul cuba cara tradisional iaitu letak kelopak kobis dan tekap pada payudara. Noorul rasa cara ni menjadi sebab susu berjaya stop. Tapi malangnya susu tak berhenti sepenuhnya dan Noorul masih rasa sakit dan berdenyut. Mungkin kobis tak cukup atau Noorul salah letak ke Noorul pun tak sure.

Cara kedua, Noorul minta tukang urut (pantang lady) untuk urut bahagian breast. Rasa lega sekejap tapi few days lepas tu rasa sakit datang semula. Rupa-rupanya baru Noorul baru tau sebenarnya urutan tu hanya untuk melegakan urat yang tegang / bengkak dan untuk melancarkan saluran susu yang tersumbat. Baby still kena hisap untuk ‘sedut keluar’ susu yang tersumbat tapi kalau baby tak ada, macam mana? 🙁

Cukuplah dua cara tu je yang Noorul cuba sebelum Noorul ambil keputusan sendiri untuk jumpa doktor. Tak tahan! Walaupun tak bengkak teruk tapi still tak rasa selesa. So Noorul ke DEMC (sekarang Avisena Specialist Hospital) dan doktor cadangkan untuk ambil pil Bromocriptine. Syukur, settle semua masalah! Dalam masa seminggu lebih susu dah berhenti sepenuhnya. Pil dalam botol pun masih berbaki tak sempat habis semua. Tapi Noorul still kena berhati-hati dalam bab pemakanan, jaga dari makan makanan yang akan banyakkan susu contohnya lobak putih, oats, kurma, dan semua jenis halba.

So mommies.. kalau betul nak stopkan susu, paling penting jangan pam keluar sebab itu akan menggalakkan lagi pengeluaran susu. Dia macam satu cycle, bila kita pam susu, breast akan mengeluarkan hormon prolaktin yang akan merangsang kilang susu untuk menghasilkan lebih banyak susu (meet supply and demand). So bayi akan hisap, dan kilang susu akan sentiasa keluarkan susu lagi dan lagi. Lainlah kalau ada baby untuk memanfaatkan susu kita, barulah kita boleh buat cara ni *sad but true.

Bila tulis tentang bengkak susu ni, Noorul teringat yang Noorul pernah terkena bengkak susu yang teruk sampai dua kali, iaitu masa berpantang anak kedua dan masa balik kampung yang berjam-jam lamanya. Sangat seksa sampai Noorul menangis tahan sakit. Rasa dia sangat ngilu, p*ting rasa macam dihiris-hiris Allahuuu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haritu balik Kelantan, seharian tahan sakit sebab bengkak susu. 8-9 jam perjalanan dalam kereta, dapat bf sebelah je sebab sebelah lagi Zyad refused bila terlampau kenyang. Mana taknya duduk dalam carseat berjam-jam sambil makan roti, biskut, snacks sampai dia kenyang taknak menyusu haha 💆🏻‍♀️ Siapa yang pernah kena, tau betapa sakitnya bengkak susu ni keras macam batu, nak bangun sakit, nak mengiring sakit, nak bf lagi lah sakit. Super sensitif. Sebelum ni masa berpantang dah pernah kena sekali, tak sangka Zyad dah umur setahun kena lagi sekali. Sampai je Kelantan, cuba tuam, cuba pakai sikat, lalukan bawah air suam sambil marmet, tapi lambat nak surut terus call tukang urut. Tahan la sakit selama 1 jam mengurut tapi lepas tu legaaa sangat. Then kena sentiasa bf sampai bengkak tu betul-betul surut. Memang trauma, lepas ni memang kena lebih aware & bf / keluarkan susu ikut time 🍼 Noorul pernah dengar worst case scenario ada yang sampai kena operate. Hopefully taklah sampai macam tu. Kalau ada tanda nak #bengkaksusu tu cepat-cepat tuam atau urut k. Dan jangan lupa bagi susu on time walaupun sakit tapi tahan je sikit walaupun rasa macam kena hiris-hiris! #NoorulShares #bfjourney

A post shared by Noorul Hidayah (@noorulhidayah_) on

 

Nasihat Noorul, bila dah ada tanda bengkak susu janganlah sesekali melambat-lambatkan dari cari jalan penyelesaian. Boleh jadi demam, terkena jangkitan mastitis, atau paling worst bila dah sampai bernanah doktor kena operate dan buang nanah tu. Seram!

Noorul juga ada kongsikan pengalaman dan tips jika terkena bengkak susu dalam blog lepas, boleh rujuk sini : https://simplynoorul.com/breastfeeding-journey-pengalaman-bengkak-susu-milk-blister/

Bagi ibu yang nak stopkan penyusuan badan sebab anak dah cukup 2 tahun, mungkin boleh try cara Noorul ni juga. Dengan pengambilan pil Bromocriptine, inshaAllah masalah akan cepat selesai.

Good luck ❤ Doakan Noorul berjaya susukan anak hingga cukup dua tahun ya!

 

Bengkak susu! Siapa yang pernah kena, tahu sakitnya macam mana bila payudara keras macam batu. Nak bangun sakit, nak mengiring sakit, nak susukan anak lagilah sakit.. Horror sungguh! Bila sentuh, terasa ketulan keras dalam payudara dengan saluran susu yang membengkak.

Sejak Zyad dah masuk setahun 2 bulan, dua kali Noorul terkena bengkak susu. First masa beberapa hari lepas bersalin (masih dalam pantang) Noorul tak pandai lagi nak breastfeed baby macam mana. Zyad pun masa tak pandai latch dengan betul. Susu banyak, tapi baby taknak sedut keluar. Biasalah first time kan.

Nasib baik masa dalam pantang tu, Noorul ambil confinement lady yang stay-in selama 2 minggu so bila bengkak susu dialah yang urut sampai bengkak tu surut. 

Zyad teman Noorul sambil berurut

Kali kedua terkena ni, sebenarnya Noorul tak sangka boleh terkena lagi sekali. Last week Noorul sekeluarga balik kampung Kelantan, 8 jam dalam perjalanan Noorul letak Zyad dalam carseat untuk keselamatan. Nak tidur, nak main, nak makan semua dalam carseat je kecuali berhenti kat mana-mana. Sambil Zyad rileks dalam carseat, kita bagilah dia air, biskut, roti, snacks. Sesekali Noorul bukak cerita Didi n Friends dalam Youtube untuk hilangkan bosan. 

Yang sedihnya, bila Zyad dah kenyang dia dah tak nak menyusu. Noorul paksa juga sebab masa tu dah start rasa berdenyut, tapi Zyad nak breastfeed sebelah je. Sebelah lagi dia tolak sampai meronta-ronta. Amboi! Menyesal pulak bagi makan macam-macam dalam kereta tadi haha. Nasi berlauk yang Noorul dah prepare siap-siap dari rumah pun dia tolak.

Akibatnya seharian Noorul terpaksa tahan sakit sampai mengalir air mata sebab kali ni lagi sakit dari sebelum ni. Siap timbul tompok putih kuning kat bahagian nipple sebab ada saluran susu tersumbat.

Milk bleb / nipple bleb

Suami suggest, why not minta Kak Mah (confinement lady yang jaga Noorul dulu) datang urut je? Kebetulan memang dia duduk dekat 5 minit je dari kampung.

Bukan Noorul tak nak, tapi sebab teringat betapa sakitnya kena urut kat area situ dulu. Biarlah Noorul nak cuba try cara manual dulu. 

Macam-macam Noorul cuba buat, tuam dengan botol panas, lalukan air suam bawah shower sambil marmet, paksa Zyad menyusu (ni paling sakit), tapi bengkak tak jugak surut. Bila sentuh makin terasa benjolan keras kat area situ. Noorul pun ada survey pil Lecithin Shaklee untuk cairkan susu, tapi kebetulan semua agent Shaklee kat area Kelantan habis stok. So nak tak nak, last sekali terpaksa juga panggil Kak Mah.

Terpejam-pejam mata Noorul tahan sakit bila kena urut. Benjolan keras kat saluran susu tu Kak Mah tekan perlahan-lahan sambil baca selawat. Pandai dia lembutkan urat area situ, kejap urut bawah ketiak, kejap urut belakang badan, katanya urat situ agak tersimpul. Dalam satu jam dah rasa lega. Syukurrrr. Kak Mah pesan walaupun dah urut tapi kena kerap bagi anak susu sampailah bengkak tu betul-betul hilang.

Bengkak susu kali ni agak teruk sebab Noorul lambat tuam / berurut sampai naik milk blister kat puting. Dah seminggu lepas urut pun masih tak hilang, bila breastfeed sakit macam kena hiris. Takpelah asalkan bengkak dah hilang, cuma kesan milk blister je masih ada. Maksudnya ada lagi saluran susu yang tersumbat so kena sentiasa breastfeed atau pump susu keluar untuk lancarkan semula.

Sesekali Noorul letak Organic Nipple Butter ni untuk legakan sikit sakit kat situ. Tak risau kalau baby menyusu lepas tu sebab bahan dalam cream ni organic dan selamat. Noorul beli kat Shopee je sebab ada free shipping haha.

Sesekali kena rajin pump susu keluar untuk pastikan saluran yang tersumbat tu clear selalu. Tapi macam Noorul yang duduk 24 jam kat rumah, jarang pump sebab Zyad sejenis mengempeng sentiasa haha. Kalau yang kerja ofis tu pump lah selalu nanti tak pasal bengkak semula. Seriau betul bila teringat balik sakit bengkak susu tu. Lambat sikit boleh terkena demam atau paling worst, boleh kena operate!

Antara suggestion dan tips yang boleh dicuba bila terkena bengkak susu :

#Tips 1 – Tuam dengan ais dan air panas

Tuamkan dengan air sejuk / ais sebelum pump atau breastfeed anak. Then, urut perlahan-lahan sambil tuam dengan air panas (guna botol panas pun boleh) pada area breast yang bengkak. Fokuskan pada ketulan atau urat yang keras.

#Tips 2 – Guna epsom-salt

Rendam bahagian puting yang tersumbat dengan epsom-salt yang dilarut dalam air suam. Epsom-salt boleh bantu kembangkan dan buka saluran susu untuk lancarkan bahagian yang tersumbat tu. Epsom-salt boleh dibeli kat farmasi.

#Tips 3 – Kerap keluarkan susu

Kerap susukan baby atau pump dengan kuasa sedutan optimum (sederhana – tak terlalu kuat atau terlalu perlahan) untuk keluarkan susu. Kalau tak ada pump, boleh cuba marmet sambil lalukan bawah air panas.

#Tips 4 – Tuam dan tampal

Tuam dan tampal bahagian breast yang bengkak dengan daun sireh. Boleh juga cuba letak daun kobis tapi bak kata orang tua takut susu berkurang. Cuba yang mana rasa perlu je ok.

#Tips 5 – Consume pil Lecithin

Consume pil Lecithin untuk cairkan susu yang pekat / tersumbat dalam saluran susu. Kerapkan minum air suam juga.

Nak lagi senang, kalau ada tukang urut yang berdekatan macam Noorul, minta je dia datang untuk urut sebab lagi cepat haha. Kalau tak, boleh buat cara manual je dan ulang semua tips di atas sampailah titik putih pada puting (nipple bleb) hilang & bengkak susu tu berkurang.

Good luck mommies!